Remaja ‘Brave’ tanpa lengan atau kaki memberi inspirasi kepada keluarga, rakan sekelas di lantai tarian

Apabila Gabe Adams berada di atas pentas, dia merasakan kebebasan dan kegembiraan yang tidak pernah dirasakannya sebelum ini – dan tidak pernah menyangka dia mampu merasakan.

Pemain berusia 17 tahun itu pertama kali mendapati keghairahannya untuk menari di kelas 7, ketika dia menari tarian dengan lagu “Unfriend You” oleh Greyson Chance untuk pertunjukan bakat sekolah menengahnya. Selepas mendapat sambutan gemilang untuk persembahannya, dia tidak pernah mahu berhenti.

Dia mengiktiraf ibu bapanya, Janelle dan Ron Adams, kedua-duanya 57, yang mengadopsi dia setelah ditinggalkan ketika dilahirkan di Brazil. Dia dilahirkan dengan sindrom Hanhart, kecacatan kongenital yang menyebabkan lengan dan kaki yang salah dan ibu biologinya tidak mengira dia akan dapat menjaga dia.

Gambar: Limbless teen dancer Gabe Adams
Penari remaja Limbless Gabe Adams.Dengan hormat Gabe Adams

BERKAITAN: Remaja yang dilahirkan tanpa kaki menentang kemungkinan sebagai penjaga gol pada pasukan bola sepak

“Kami mempunyai kebimbangan kami, tetapi saya tidak boleh berhenti memikirkan anak lelaki manis itu jauh tanpa lengan, kaki atau keluarga,” kata Janelle TODAY.com.

The Adams, yang mempunyai 13 anak biologi sendiri, pergi ke Brazil untuk mengambilnya dan membawanya kembali ke Kaysville, Utah, sejurus selepas dia dilahirkan.

Gambar: Gabe Adams with his family
Gabe Adams bersama keluarganya.Dengan hormat Gabe Adams

“Saya tidak dapat berbuat apa-apa tanpa ibu bapa saya,” kata Gabe kepada TODAY.com. “Mereka memberi saya peluang untuk mengetahui apa yang saya sayangi.”

Tahun kedua di Davis High School, dia membuat pasukan tarian, bersama-sama dengan 28 perempuan.

“Rakan sepasukan saya merawat saya seperti orang biasa dan tidak melihat kecacatan saya, hanya keupayaan saya menari dan menjadi sebahagian daripada pasukan,” kata Gabe..

Apabila pelajar lain melihatnya melakukan, mereka menyedari betapa banyak yang boleh dilakukannya dan mula menghampirinya, ingin tahu lebih banyak tentang kisahnya.

Gambar: Gabe Adams with his Davis High School dance team
Gabe Adams dengan pasukan tarian Sekolah Tinggi Davisnya.Dengan hormat Gabe Adams

BERKAITAN: Lelaki limbless bergerak ke Asia Tenggara dengan jurugambar dalam perjalanan inspirasi

“Untuk dapat menunjukkan orang lain dan diri saya bahawa saya mampu berbuat lebih banyak daripada apa yang mereka lihat saya lakukan setiap hari bermakna banyak untuk saya,” kata Gabe..

Selepas ayahnya mendapat pekerjaan baru sebagai guru seminari Mormon di St George, Utah, keluarga Adams berpindah di sana minggu lalu dan Gabe mula bersekolah di Dixie High School. Sejak sekolah barunya tidak mempunyai pasukan tarian, dia merancang untuk mengambil kelas dan bersaing melalui sebuah studio tempatan.

Gambar: Gabe Adams with dance teacher Kim King
Gabe Adams dengan guru tarian Kim King.Dengan hormat Gabe Adams

“Apabila kami mengguna pakai Gabe, kami serius tidak tahu bahawa dia akan dapat berjalan, apatah lagi menari,” kata Janelle. “Saya bangga dengannya dan keberaniannya untuk mencuba perkara baru.”

Sementara bentuk tarian kegemaran Gabe adalah hip hop, dia juga menikmati tarian kontemporari.

“Saya suka bagaimana saya dapat mengekspresikan diri saya dalam pelbagai cara melalui gerakan,” kata Gabe. “Saya rasa sangat berbeza ketika saya menari, saya sangat berterima kasih atas segala kebahagiaan yang telah dibawa ke dalam hidup saya.”