Red Gerard memenangi emas: ‘Saya rasa saya sekarang menyedari betapa besar ini sebenarnya’

Pada usia 17 tahun, Red Gerard masih lagi terbiasa dengan pingat besar di lehernya – emas yang mengunci namanya dalam sejarah sukan.

“Leher saya semakin letih untuk jujur,” kata pelumba salji Olimpik itu dalam wawancara dengan Willie Geist Ahad ini. “Ia agak berat, tetapi saya bersyukur untuk memilikinya di leher saya.”

Orang asli Colorado membawa pulang pingat emas pertama untuk A.S. pada Sukan Olimpik Musim Sejuk 2018 di Pyeongchang pada hari Sabtu, menjadikannya lelaki termuda untuk memenangi pingat emas dalam permainan Olimpik musim sejuk sejak tahun 1928 apabila pemandu bobsled Billy Fiske membawa pulang emas pada usia 16.

Snowboard - PyeongChang 2018 Olympic Games
Pingat Emas Redmond Gerard dari Amerika Syarikat semasa majlis pingat untuk acara Snowboard Slopestyle Lelaki semasa Sukan Olimpik PyeongChang 2018, Korea Selatan, 11 Februari 2018.Jeon Heon-Kyun / EPA

Walau bagaimanapun, kemenangan itu hanyalah sesuatu yang dijamin. Setiap snowboarder mempunyai tiga peluang untuk membuktikan diri mereka. Sebelum perlawanan ketiga, Gerard berada di tempat terakhir.

“Dua babak pertama saya mengalami masalah,” kata Gerard, yang menambah keadaan cuaca “sangat berangin”.

Tetapi pada percubaan terakhirnya, dia mempunyai larian yang luar biasa, melengkapkan bahagian belakang gabus triple 1440, perpindahan minda yang terdiri daripada tiga lubang menegak penuh sambil berputar 360 derajat ke belakang empat kali.

Editor's Choice: 11 February 2018
Snowboarding – Pyeongchang 2018 Sukan Olimpik Musim Sejuk – Final Slopestyle Lelaki – Taman Salji Phoenix – Pyeongchang, Korea Selatan – 11 Februari 2018 – Redmond Gerard dari pertandingan A.S..Dylan Martinez / Reuters

“Anda mendapat sedikit pening melakukan dan anda hanya jenis tanah,” kata Gerard. “Saya tidak tahu, itu gila.”

Bercakap dengan Geist, peluncur salji muda menyifatkan masa pencapaiannya yang hebat itu memukulnya.

TOPSHOT-SNOWBOARD-OLY-2018-PYEONGCHANG-MEDALS
Pemenang pingat emas Amerika Syarikat, Redmond Gerard menaiki podium semasa majlis pingat bagi Slopestyle Lelaki di Snowboard Pyeongchang Plaza Pyeongchang semasa Sukan Olimpik Musim Sejuk Pyeongchang 2018 di Pyeongchang pada 11 Februari 2018.Javier Soriano / AFP – Getty Images

“Saya segera mendapatnya selepas saya naik podium di atas gunung,” katanya. “Saya telah dimasukkan ke dalam semua wawancara ini dan saya fikir saya sekarang menyedari betapa besar ini sebenarnya.”

Enam saudara kandung Gerard dan ibu bapanya tidak boleh lebih bahagia. Menurut Gerard, mereka telah berpesta sejak mereka mendapati dia telah masuk tempat pertama.