Program ‘Laundry Love’ membantu orang yang memerlukan pakaian bersih

Makanan dan tempat tinggal adalah keperluan asas, tetapi pakaian bersih dapat berarti tahap penghormatan diri bagi orang yang kurang bernasib baik.

Laundry Love, sebuah badan amal yang berpusat di Portland, Oregon, bertujuan untuk membantu orang-orang yang berjuang secara kewangan dengan bekerjasama dengan kedai dobi tempatan untuk menawarkan perkhidmatan dobi percuma. Menurut Pengarah Urusan Laundry Love, Greg Russinger, semuanya bermula pada tahun 2002, ketika dia dan kawan-kawannya menawarkan bantuan kepada seorang lelaki tunawisma bernama Eric, a.k.a. T-Bone, di Ventura, California.

In addition to providing a service, Laundry Love aims to make weekly and monthly events a social experience.
Di samping menyediakan perkhidmatan, Laundry Love bertujuan untuk membuat acara mingguan dan bulanan pengalaman sosial.Hari ini

– “Dia hanya berkata, ‘Jika saya mempunyai pakaian bersih, saya fikir orang akan merawat saya sebagai manusia,’ ‘kata Russinger TODAY.com.

Russinger dan rakan sukarelawan menemui kedai dobi tempatan dan menyediakan wang dan bekalan untuk mencuci pakaian T-Bone dan ahli komuniti lain yang memerlukan. Cabang Ventura Laundry Love masih aktif sejak itu.

Pada tahun-tahun berikutnya, Laundry Love telah menyediakan kira-kira 450,000 loti pakaian kepada kira-kira 300,000 orang, menurut Russinger. Penasihat termasuk penganggur, mangsa yang tiada tempat tinggal, pendatang, mangsa bencana alam dan lain-lain yang mendapati diri mereka dibeli secara kewangan.

“Apabila anda mencuci pakaian, semua yang anda ada adalah masa dan satu sama lain,” kata Russinger. “Ia boleh menjadi tempat yang mampan untuk menerima penjagaan, dan mencari persahabatan, dan hanya merasakan bahawa pengalaman mereka dapat dikongsi bersama.”

Di Los Angeles, pengarang Charles Lee telah menjadi perunding program sejak 2006, dan berkata dia melihat Cucian Cinta membuat perbezaan dalam masyarakat.

Dobi Love, a charity that provides free laundry services for the underprivileged, can trace its roots to a laundromat in Ventura, California.
Cucian Kasih, sebuah badan amal yang menyediakan perkhidmatan dobi percuma untuk yang kurang bernasib baik, boleh mengesan akar-akarnya ke kedai dobi di Ventura, California.Hari ini

“Saya mempunyai beberapa orang memberitahu saya bahawa Laundry Love telah menjadi manfaat besar kerana beberapa minggu mereka perlu membuat keputusan antara dobi atau makanan untuk keluarga mereka,” kata Lee kepada TODAY.com.

Dengan lebih daripada 300 program Kasut Cucian yang didaftarkan di seluruh negara, program itu mendapat perhatian tambahan minggu lalu apabila NPR melaporkan mengenai dinamik perhimpunan di Huntington Beach, California. Amal bertujuan untuk membawa komponen sosial ke acara mingguan dan bulanan, sering menawarkan lebih daripada sekadar deterjen dan lembaran kering dalam proses.

“Di sesetengah lokasi, kami telah melakukan segala-galanya selepas tamat pengajian selepas pelajaran ke penjagaan perubatan asas untuk membawa makanan,” kata Lee. “Ia semacam mengambil nyawa sendiri. Setiap Kasut Binatu unik, dan itulah yang saya sukai. “

Mike Rusch berkata beliau menyertai usaha Cucian Kasut lima tahun yang lalu, selepas dia dan rakan-rakan Fayetteville, Projek Cobblestone amal yang berasaskan Arkansas mendengar Lee bercakap mengenainya pada satu persidangan.

“Kami mendengar idea itu dan kami seperti, ‘Gosh, ia hanya cemerlang, kerana ia begitu mudah tetapi ia begitu peribadi,’ ‘kata Rusch TODAY.com. “Ia memberi anda peluang untuk bergerak melepasi sesuatu isu – seperti, saya tidak dapat menyelesaikan masalah kehilangan tempat tinggal, tetapi saya boleh membantu individu yang memerlukan belas kasihan dan pakaian bersih.”

Rusch berkata dia dipindahkan oleh seorang lelaki yang tidak bermotivasi bernama Mark, yang telah menghadiri acara Cuci Cucuk biasa di Fayetteville selama tiga atau empat bulan, tetapi tidak muncul tepat pada waktunya untuk yang berikutnya.

“Menjelang akhir, ketika kami bersiap untuk menutup sesuatu, dia masuk dan dia memberikan kami $ 2 dalam suku,” kata Rusch. “Dia hanya berkata, ‘Terima kasih,’ dan saya berkata, ‘Apa yang kamu lakukan?’ Dan dia berkata, ‘Nah, saya tidak memerlukan perkhidmatan Laundry Love lagi. Itu membantu yang kamu berikan kepada saya membenarkan saya supaya saya kembali ke kakiku. Berikut $ 2 yang saya ingin berikan kepada anda, kerana saya tahu kuasa apa yang boleh dilakukan. ‘”

An estimated 300,000 people have utitlized Laundry Love since the charity's inception in 2002.
Kira-kira 300,000 orang telah mengutamakan Laundry Love sejak penubuhan amal pada tahun 2002.Hari ini

Interaksi semacam itu tidak biasa, menurut Russinger, yang memetik seorang lelaki yang kembali ke Laundry Love di Portland hanya untuk mendermakan $ 20 untuk tujuan yang membersihkan pakaiannya untuk wawancara kerja.

Wang bukanlah satu-satunya cara peserta menunjukkan penghargaan mereka. Russinger berkata, melalui Kasih Cucian, dia berkawan dengan pasangan imigran yang bekerja keras yang menjemput sukarelawan untuk perkahwinan mereka dan ke rumah mereka.

“Saya tidak tahu sama ada anda pernah berada di rumah golongan miskin di sini di A.S., [tetapi] mereka akan melakukan semua yang mereka dapat untuk berkongsi dengan anda,” katanya. “Kami sedang duduk di atas lantai, atau sebuah sofa di sini, atau meja yang rosak di sana, dan mereka hanya cuba mengucapkan terima kasih.”

Dari masa ke masa, Laundry Love membantu wanita mendarat sebagai tukang masak, katanya.

Walaupun pakaian bersih tidak akan menyelesaikan masalah, Lee berkata ia adalah permulaan. “Ia hanya jenis tangan terbuka,” tambahnya, “dan kesediaan untuk mendengar.”

Ikuti penulis TODAY.com, Chris Serico di Twitter.