Profesor yang dituduh membunuh didakwa perogol memecah keheningannya, menyalahkan bekas teman lelaki

Seorang profesor psikologi yang dituduh merancang pembunuhan rapistnya di California hampir dua dekad yang lalu memberitahu NBC News bahawa mantan teman lelakinya – yang dia menyalahkan pembunuhan itu – memusnahkan hidupnya.

Norma Patricia Esparza, 39, berkata, dia terpaksa menyertai misi balas dendam oleh bekas teman lelakinya yang marah selepas dia memberitahunya bahawa dia telah dirogol di bilik asrama kolejnya.

Bercakap dari sel penjara Californianya, Esparza berkata, dia telah “diseret, ditekan, dibuli, terintimidasi” oleh bekas teman lelakinya, Gianni Van, yang juga dituduh membunuh rap perosak Gonzalo Ramirez.

Esparza, Van, dan dua lagi dituduh menjejaki Ramirez dan mengalahkannya hingga mati di luar pembaikan kereta pada tahun 1995. Semua empat mengaku tidak bersalah.

“Ini hanya menyakitkan saya sehingga saya telah dirogol, dan di sini dia [Van], bukannya menghiburkan saya, dia telah hancur sepanjang hidup saya,” katanya. “Anda tahu, penyalahgunaannya sukar, perkosaan itu sukar, tetapi saya menyeretnya malam itu, ia menghantui saya.”

Esparza adalah seorang imigran Mexico yang dibesarkan di A.S., bekerja sebagai profesor di Geneva, Switzerland, ketika dia ditangkap tahun lalu di Lapangan Terbang Boston ketika kembali ke A.S. untuk sebuah konferensi.

Dia telah bekerjasama dengan pendakwa tetapi ditahan pada minggu lalu selepas seorang hakim membatalkan jaminannya.

Esparza menolak perjanjian rayuan yang akan menyaksikan dia menerima hukuman tiga tahun sebagai ganti rayuan bersalah atas pembunuhan sukarela. Dia menolak, dan kini menghadapi kehidupan di penjara kerana pembunuhan.

Dia berkata Van mengintimidasi dia untuk diam, dan juga memaksa dia untuk berkahwin dengannya supaya dia tidak boleh memberi keterangan terhadapnya.

“Apa yang boleh saya ceritakan ialah saya diseret, ditekan, dibuli, terancam pada malam itu apabila mereka sebenarnya mengambil Gonzalo Ramirez,” katanya. “Saya tidak pernah melihatnya mati, saya tidak tahu bahawa dia telah mati. Saya terancam oleh keganasan yang saya saksikan. “

Penjara Esparza telah menimbulkan bantahan di kalangan kumpulan advokasi, dengan satu petisyen dalam talian yang menyatakan: “Kami kagum bahawa Norma Patricia, seorang mangsa rogol, kini dianggap sebagai penjenayah,” dan mengumpulkan 4,500 tandatangan.

Tetapi Susan Kang Schroeder, Pejabat Peguam Daerah Orange County berkata cerita Esparza adalah satu bentuk.

“Puan. Esparza terdesak untuk menaruh simpati untuknya dan membuat dirinya sebagai mangsa dalam kes ini. Dia bukan mangsa dalam kes ini: dia seorang defendan dalam kes ini, “kata Schroeder kepada NBC News.

Van tidak mengulas mengenai kes itu, tetapi peguamnya mengatakan terdapat “pasti banyak ketidaktepatan” dalam tuntutan Esparza. 

Pendengaran awal akan bermula pada bulan depan.

Loading...