#PolishedMan: Alasan yang baik lelaki melukis kuku mereka di media sosial

Anda mungkin telah melihat sesuatu menatal yang luar biasa melalui Instagram pada hari-hari kebelakangan ini – berpuluh-puluh foto lelaki memamerkan kuku dicat tunggal, menggunakan hashtag, #PolishedMan.

Selebriti dari Alec Baldwin kepada Mario Batali telah mengambil bahagian dalam kempen media sosial, yang bertujuan untuk menamatkan keganasan terhadap kanak-kanak, kata Elliot Costello, pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif YGAP bukan untung. Yang dicat kuku mewakili 1 dari 5 kanak-kanak yang akan menjadi mangsa keganasan sebelum usia 18 tahun, katanya.

Tony Richardson, Mario Batali
Pemain NFL Tony Richardson dan chef selebriti Mario Batali mengambil bahagian dalam kempen #PolishedMan.Diberkati Man yang Digilap

“Harapan kami adalah untuk mewujudkan pergerakan global yang akan membawa perubahan dalam perbualan mengenai apa yang dimaksudkan sebagai seorang lelaki,” kata Costello. “Dengan menyokong model peranan lelaki yang positif yang menyokong kesaksamaan dan hak-hak seorang kanak-kanak, kita boleh mewujudkan komuniti pembuat perubahan lelaki.”

BERKAITAN: Lelaki melukis kuku mereka untuk menunjukkan sokongan kepada Bruce Jenner

Matlamat Costello adalah untuk mensasarkan lelaki, khususnya, kerana mereka adalah “pelaku utama keganasan ini,” katanya.

Elliot Costello with Thea
Elliot Costello dengan Thea, gadis muda yang mengilhami kempen itu.Diberkati Man yang Digilap

YGAP bekerja dengan usahawan di seluruh dunia untuk membantu kemiskinan di kawasan mereka, tetapi kempen #PolishedMan adalah projek yang berasingan – dan sebab dekat dengan hati Costello.

Inspirasi itu datang dari perjalanan 2013 yang dibawa ke Kemboja, di mana dia bertemu seorang gadis berusia 10 tahun bernama Thea melalui Hagar International, sebuah agensi yang membantu wanita dan kanak-kanak yang didera.

“Saya sangat berpindah oleh Thea dan pengalaman yang dia alami,” kata Costello.

Pada satu ketika, “Thea secara tidak sengaja mengambil penanda biru dan menggilap semua kuku saya,” tambahnya.

Apabila Costello pulang ke Australia, dia bersumpah untuk menyimpan satu kuku yang dicat sebagai peringatan Thea dan mangsa keganasan yang lain.

“Saya sangat digerakkan oleh semua kanak-kanak dalam penjagaan Hagar, khususnya kerana keyakinan, harapan dan kebanggaan yang mereka semua, walaupun menjadi mangsa pengalaman mengerikan ini,” kata Costello.

Pasti cukup, kuku jari tunggal Paintello adalah perbualan pemula, dan kempen #PolishedMan telah diambil kira, memandangkan lebih banyak lelaki menyiarkan gambar pengilat mereka untuk menunjukkan sokongan.

Penyokong dapat mendermakan penyebab melalui laman web Polished Man hingga 10 November.

Sementara itu, kuku tangan dibuktikan menjadi cara yang popular untuk meningkatkan kesedaran: Pada bulan April, lelaki dicat kuku dan mencatatkan foto di media sosial untuk menunjukkan sokongan untuk Caitlyn Jenner.