Penyerang jerung yang terselamat Bethany Hamilton mengalahkan pelayar terbaik dunia di Fiji

Keupayaan Bethany Hamilton untuk memberi inspirasi mencapai kejayaan baru pada hujung minggu apabila jurugambar profesional yang bersenjata memukul juara dunia enam kali dan pelawat di peringkat tinggi di dunia semasa prestasi yang mempesonakan sebagai underdog.

‘Soul surfer’ Bethany Hamilton peringkat semula yang menakjubkan di Fiji

Mei.31.201602:46

Hamilton, 26, yang kehilangan lengan kiri dalam serangan hiu dari pantai Hawaii apabila dia berusia 13 tahun, menduduki tempat ketiga dalam Pro Fiji Women’s World Surf League sebagai permulaan tiket liar yang tidak diutamakan di kalangan peselancar teratas.

BERKAITAN: Bethany Hamilton, penyelamat pro dan serangan-serangan jerung-jerung, membuka peluang kepada ibu

Sepanjang perjalanan, Hamilton menewaskan juara dunia enam kali Stephanie Gilmore serta Tyler Wright, peluncur wanita terbaik di dunia, untuk mencapai separuh akhir pertandingan di Tavarua, Fiji.

Bethany Hamilton
Surfer inspirasi Bethany Hamilton menduduki tangga ketiga tertinggi dalam acara Fiji Women’s hujung minggu lalu di World Surf League.Ed Sloane / AFP – Getty Images

Dia kalah di separuh akhir pada hari Isnin untuk juara akhirnya, Johanne Defay dari Perancis, tetapi masih menumpaskan penamat terbaik sebelum ini dalam acara WSL. Kemunculan kerjaya tertinggi beliau telah kesembilan pada tahun 2010 di antara enam peristiwa yang dia telah masuk dalam WSL, yang menampilkan peselancar terkemuka di dunia.

BERKAITAN: Anak lelaki Bethany Hamilton yang berusia 6 bulan, Tobias, melayari – baik, jenis – dalam foto manis

Konsesi tunggal Hamilton untuk melayari dengan satu lengan menggunakan papan dengan pemegang khas yang membantu dia melayari oleh menyelam itik di bawah gelombang yang akan datang.

Bethany Hamilton
Kekalahan Hamilton di Fiji hampir hampir setahun selepas dia melahirkan anak pertamanya.Ed Sloane / AFP – Getty Images

Prestasinya hampir hampir setahun selepas melahirkan anak pertamanya dengan suami Adam Dirks. Anak mereka, Tobias, akan meraikan hari jadi pertamanya pada hari Rabu.

BERKAITAN: Surfer, penyerang jerung selamat Bethany Hamilton menyambut bayi

Hamilton telah menjadi simbol ketahanan sejak serangan yu ganas pada tahun 2003, ketika ia kembali ke air hanya beberapa minggu kemudian. Dia juga menjadi asas untuk filem 2011 “Soul Surfer” mengenai kehidupannya.

“Saya fikir kita semua mempunyai semangat dalam diri kita untuk perkara yang berbeza,” katanya kepada HARI INI pada masa itu. “Ia mungkin tidak melayari, tetapi apa pun keghairahan anda, anda hanya perlu melakukannya.”

Suruhanjaya Amputee: Saya telah ‘mengatasi ketakutan saya’

Mac.05.201404:53

Ikuti penulis TODAY.com Scott Stump di Twitter.