Penterjemah Pope Francis dan ‘wingman,’ Monsignor Mark Miles, memperoleh peminat sendiri

Oleh kerana Pope Francis telah mempesonakan ramai orang dalam lawatannya ke Amerika minggu ini, penerjemahnya dan “wingman” yang tidak rasmi telah mendapat banyak peminat sendiri.

Monsignor Mark Miles telah berkhidmat sebagai penterjemah rasmi paus, membantu beliau menyebarkan mesejnya semasa lawatan enam hari ke Washington, D.C., Philadelphia dan New York City. Dihubungi “pope mini” oleh beberapa orang, Miles telah berada di sana dengan Pope Francis ketika dia menyambut orang yang setia di capitol dan mengadakan lawatan ke White House dan Kongres. Miles, 48, dilahirkan di Gibraltar dan bercakap dengan aksen British yang cepat mencemaskannya kepada pengikut Paus yang berbahasa Inggeris.

Bertemu dengan ‘sayap’ Pope Francis: penterjemahnya

24hb03:24

“Sama ada dia suka atau tidak, dia menjadi selebriti global bersama-sama dengan paus,” koresponden nasional Washington Post, Mary Jordan memberitahu wartawan khas NBC, Maria Shriver pada HARI hari Khamis. “Ia sangat menarik bahawa lelaki ini yang sentiasa satu langkah di belakang Paus semakin banyak perhatian. “

Baca lebih lanjut: Kardinal Dolan: komen Paus Francis mengenai skandal penyalahgunaan menekankan ‘kewaspadaan’

Miles juga mempunyai tugas yang sukar untuk membantu pope mendapatkan mesejnya di hadapan orang ramai dan pertemuan peribadi yang kecil ketika cuba mengelak daripada mengambil perhatian sendiri.

Gambar: Pope Francis holds a prayer meeting with the U.S. bis at Saint Matthew’s Cathedral in Washington
Msgr. Mike Miles, penterjemah rasmi Pope Francis (di sebelah kiri) telah oleh pihak paus sentiasa semasa lawatannya ke Amerika, yang termasuk pertemuan doa ini dengan bis A.S. di Katedral Saint Matthew di Washington, D.C., pada hari Rabu.MARY F. CALVERT / Reuters

“(Pope Francis) memerlukan seseorang yang tidak dapat mengganggu atau tidak mengganggu pertemuan itu yang begitu berarti baginya, jadi Monsignor mempunyai tugas yang sangat halus yang saya fikir dia kelihatannya melakukan yang luar biasa, ” Kathleen Sprows Cummings, yang pengarah Pusat Cushwa untuk Kajian Katolik Amerika di Universiti Notre Dame berkata.

Gambar: Pope Francis Drives Parade Route Around D.C.'s National Mall
Msgr. Miles menunggang dalam kereta pop pada hari Rabu ketika Pope Francis menyambut orang ramai di Washington, D.C.Allison Shelley / Getty Images

Daripada 18 acara ceramah yang dijadwalkan semasa lawatan enam hari, Pope Francis hanya dijangka bercakap bahasa Inggeris pada empat daripada mereka, jadi Miles akan mendapat banyak masa muka ketika dia menerjemahkan mesej awam. Paus, yang berasal dari Argentina, fasih berbahasa Sepanyol dan Itali tetapi tidak sering berbicara dalam bahasa Inggeris secara kerap.

Gambar: Pope Francis Arrives From Cuba For Visit To D.C., New York, And Philadelphia
Msgr. Miles betul-betul di sebelah paus ketika dia disambut oleh Presiden Barack Obama, wanita pertama Michelle Obama dan menjemput tetamu selepas ketibaan Paus di Washington, D.C., Selasa.Kolam / Getty Images

“Saya yakin Pope Francis memilihnya kerana mereka mempunyai keperibadian yang sama,” kata Jordan. “Apabila anda menerjemahkan, anda tidak mahu hanya mengatakan kata-kata. Anda ingin mengatakan bagaimana anda mengatakannya, dengan semangat.”

Gambar:
Orang kedua dari pesawat di pangkalan Angkatan Udara Andrews pada hari Selasa selepas Pope Francis adalah Miles, yang telah di sampingnya majoriti perjalanan.Andrew Harnik / AP

Miles mengembara dengan paus ke Filipina pada penghujung taufan maut pada bulan Januari, dengan kepekaannya bersinar ketika dia menerjemahkan emosi paus seperti kata-kata beliau.

Walaupun Miles gembira menerjemahkan mesej paus, dia lebih suka tidak banyak bercakap tentang dirinya sendiri.

“Saya seorang pelanggan yang sangat membosankan,” katanya kepada The New York Times selepas menolak wawancara dengan sopan.

Ikuti penulis TODAY.com Scott Stump di Twitter.