Pengulas tenis Doug Adler berkata pada kenyataan Venus Williams: Saya bukan seorang perkauman

Pengulas tenis yang dipecat dari tugasnya di ESPN untuk komen kontroversi tentang Venus Williams menafikan tuduhan perkauman dan mengatakan bahawa salah faham telah menyebabkan dia kerjaya.

Doug Adler bercakap dengan Matt Lauer pada hari Jum’at, hari Jumaat selepas komennya pada 18 Januari semasa perlawanan Williams di Terbuka Australia yang membawa kepada pemecatannya, yang mendorongnya memfailkan tuntutan mahkamah terhadap ESPN kerana penamatan salah.

Pengulas Ex-ESPN Doug Adler berkata mengenai kenyataan Venus Williams

Ogos.25.201706:02

“Ia hanya menjadikan saya benar-benar sakit,” kata Adler kepada Lauer tentang menjadi jenama perkauman. “Ini tidak benar. Ia tidak boleh jauh dari kebenaran, dan saya tidak faham dan tidak menerima apa-apa perkara seperti itu boleh berlaku kepada saya. “

Semasa perlawanan Williams menentang Switzerland, Stefanie Voegele, Adler menggambarkan permainan agresif Williams ketika dia berkata, “Venus adalah seluruhnya. Dan anda akan melihat Venus bergerak dan meletakkan kesan gerila di atas, mengecas.”

Ramai penonton menafsirkannya sebagai Adler merujuk kepada Williams, seorang Afrika-Amerika, sebagai “gorila,” bukan “gerila,” yang dia sangat menafikan.

“Tiada apa-apa kaitan dengan haiwan,” katanya kepada Lauer. “Segala-galanya untuk melakukan taktik, strategi, cara memenangi titik.”

Venus Williams berkongsi mesejnya kepada penipu badan

Oktober.14.201600:41

Adler, 59, yang merupakan bekas pemain profesional sendiri, telah dilemparkan di media sosial tetapi tidak tahu sehingga keesokan harinya ketika bosnya memberitahunya bahawa dia telah dilarang bersifat perkauman.

“Saya berkata, ‘Anda perlu bercakap dengan saya, adakah anda bercakap dengan saya?’ Dan dia berkata, ‘Tidak dapat dipercaya,’ ” kata Adler. “Dia berkata, ‘Kita semua tahu apa yang anda maksudkan. Kita semua tahu apa yang kamu katakan. ‘

“Saya tidak pernah menjadi seorang perkauman, saya tidak pernah memandang warna, tidak pernah memikirkan istilah itu sehinggalah keseluruhan keadaan ini.”

Adler mendakwa “kesan gerila” adalah frasa yang telah digunakan dalam tenis selama beberapa dekad, termasuk dalam iklan Nike 1995 dengan nama “Tenis Guerrilla” yang menampilkan Andre Agassi dan Pete Sampras.

Williams mengeluarkan sambutan ringkas ketika ditanya mengenai komen Adler semasa sidang akhbar di Terbuka Australia.

“Saya memberi perhatian dan menangani situasi yang patut diberi perhatian,” katanya.

“Itu betul-betul cara saya membacanya,” kata Adler. “Tidak ada apa-apa.”

ESPN meminta Adler untuk meminta maaf di udara dan kemudian melepaskannya keesokan harinya. Dia kini menyaman syarikat itu untuk penamatan salah.

“Sekiranya mereka mempunyai sebab yang baik untuk melakukannya, mereka mempunyai hak,” kata Adler. “Tetapi mereka tidak mempunyai sebab yang baik, dan saya tidak melakukan sesuatu yang salah. Dan mereka tidak masuk ke dalamnya dan meneroka. Mereka tidak melakukan usaha yang wajar. “

Adler meneruskan: “Jika mereka membuang saya ke serigala dan pada dasarnya, saya dilabelkan sebagai seorang perkauman, mereka membunuh saya, mereka membuat saya tidak berupaya, mereka menamatkan kerjayaku, mereka membunuh reputasi saya, nama baik saya. Adakah saya terpaksa membuat keputusan yang mudah untuk membuat keputusan, saya tidak akan pergi. “

John McEnroe memanggil pemain tenis wanita terbaik Serena Williams; bereaksi internet

Jun.26.201701:38

ESPN menafikan semua tuduhan dalam tuntutan itu. Seorang wakil untuk Williams enggan mengulas HARI INI.

“Adler membuat rujukan yang tidak wajar kepada Venus Williams yang dia tidak merasakan permintaan maaf diperlukan,” kata ESPN dalam satu kenyataan kepada HARI INI. “Kami tidak bersetuju dan berdiri 100 peratus di belakang keputusan kami untuk membuangnya dari Terbuka Australia 2017.”

Berikutan penembakannya, Adler menjadi taksub dengan Twitter, bertindak balas terhadap semua pengkritiknya di media sosial sehingga dia berkata ia menyebabkan dia mengalami serangan jantung pada 25 Februari. Dia tidak mempunyai sejarah masalah jantung sebelumnya, katanya kepada Lauer.

Adler juga percaya bahawa jika dia seorang pengulas terkenal atau bekas superstar tenis dia tidak akan dipecat.

“Ia tidak akan berlaku kepada John McEnroe, ia tidak akan berlaku kepada Martina Navratilova,” katanya. “(ESPN) akan meletakkan masa, tenaga dan sumber daya untuk mempertahankan orang-orang itu kerana mereka tidak melakukan kesalahan. Saya mudah buang. Saya mudah menyingkirkannya. “

Adler telah menemui sekutu di bekas Datuk Bandar New York, David Dinkins, seorang peminat tenis yang gemar. Dinkins, yang merupakan orang Afrika-Amerika, mengatakan Adler tidak melakukan apa-apa yang salah dan komentarnya disalah tafsir.

“Ia sepatutnya tidak diambil oleh sesiapa,” kata Dinkins HARI INI.

Adler, yang juga pernah mengadakan kejohanan utama seperti Wimbledon, Terbuka A.S. dan Terbuka Perancis untuk pelbagai syarikat media sebelum penamatannya, diyakini mengalami kesukaran untuk bergerak.

“Saya bersetuju bahawa ada kemarahan yang besar di sana, dan saya tidak senang dengan kemarahan, tapi itu yang berlaku,” katanya. “Itu yang berlaku dengan saya dan sehingga saya terbukti, adil, saya tidak Saya tidak melakukan sesuatu yang salah, saya fikir ia akan duduk dengan saya. “

Ikuti penulis TODAY.com Scott Stump di Twitter.