Penduduk rumah kejururawatan diselamatkan dari air pinggang semasa Hurricane Harvey

Salah satu adegan paling menarik untuk keluar dari Badai Harvey melibatkan sekumpulan wanita tua yang tenggelam ke pinggang mereka dengan air keruh ketika rumah penjagaan Texas mereka membanjiri mereka.

Timothy McIntosh, menantu pemilik kemudahan La Vita Bella, Trudy Lampson, meminta bantuan penyelamat pagi Ahad dengan mencantumkan gambar yang diambil oleh Lampson untuk menunjukkan betapa buruknya keadaan itu.

Wajah yang tenang dari wanita yang duduk di atas sofa dan kerusi roda kerana air kelihatan sangat berbahaya adalah imej pembukaan mata ribut yang dijangka membuang sebanyak 50 inci hujan di beberapa tempat di selatan Texas.

Pecahnya wanita akhirnya berakhir dengan gembira kerana 18 orang telah diterbangkan pada hari Ahad dari kemudahan hidup yang dibantu La Vita Bella di Dickinson, sebuah kota yang terletak kira-kira 30 km dari Houston di Galveston County, dan kemudiannya berpindah ke kemudahan lain di Texas.

Hurricane Harvey: Texans ditangkap dalam gambar dramatik bersuara

Ogos.29.201702:37

McIntosh, yang isterinya, Kimberly, sedang bersentuhan dengan ibunya sepanjang pengalaman pahit itu, berusaha untuk melakukan yang terbaik untuk menolong bantuan di kemudahan itu ketika berada di rumahnya di Tampa, Florida..

Ramai orang pada mulanya menyangka gambar yang mengejutkan adalah palsu sebelum penyelaras pengurusan kecemasan Dickinson David Popoff mengesahkan kepada Daily Galveston County Daily News bahawa 18 orang telah dipindahkan dari La Vita Bella.

Sepuluh wanita kini berada di Laurel Court, sebuah kemudahan kira-kira 20 batu jauhnya di Alvin, pengarah eksekutif Laurel Court Sondra Hare mengesahkan TODAY.

“Mereka berbuat baik,” kata jurucakap Laurel Court, Rick Van Warner kepada HARI INI. “Kemudahan itu dapat memberi mereka mandi panas, makanan panas dan penjagaan segera … Mereka semua berehat dengan selesa, dan nampaknya berada dalam semangat yang baik.

“Kami sangat gembira semuanya ternyata baik,” kata McIntosh HARI INI.

Lampson telah dibanjiri oleh pengalaman pahit itu dan sedang menewaskan wawancara, kata McIntosh.

Laurel Court menjangkau La Vita Bella dengan tawaran untuk mengambil penduduk apabila mereka mengetahui keadaan mereka.

“Kami sangat berbesar hati untuk membantu mereka di sana,” kata Van Wagner. “Kami berada dalam perniagaan yang membantu, jadi kami pasti berjaya. Kami mempunyai ruang dan katil yang hangat. “

McIntosh dikreditkan pengurus bandar Galveston Brian Maxwell dan timbalan pengurus bandar Dan Buckley kerana menyediakan kemas kini tetap status penduduk dan membantu memudahkan penyelamatan oleh Pejabat Pengurusan Kecemasan Galveston dengan menolak La Vita Bella ke bahagian atas senarai keutamaan.

“Mereka adalah wira sebenar dalam cerita ini,” kata McIntosh.

Sebanyak berapa lama wanita akan tinggal di Mahkamah Laurel, yang kemungkinan besar akan ditentukan berdasarkan kes demi kes.

“Saya fikir ia akan menjadi keputusan keluarga,” kata Van Wagner. “Mereka dialu-alukan untuk kekal selagi mereka perlu. Pada ketika ini, mereka mengalami kesukaran, jadi ini terutamanya mengenai memastikan mereka selesa, bahagia, hangat dan baik. “

Ikuti penulis TODAY.com Scott Stump di Twitter.