Pemilik kepercayaan Kristian mengingati perpisahan terakhir

Kedua-dua lelaki dengan singa itu – yang dalam video YouTube dengan soundtrack Whitney Houston – kembali. Kini, mereka mempamerkan satu lagi klip filem, yang tidak dapat dijumpai selama bertahun-tahun, mengenai perjumpaan kedua dan terakhir mereka di Afrika bersama haiwan dan rakan mereka, Kristian.

Ace Bourke dan John Rendall bercakap mengenai perjumpaan terakhir dengan Meredith Vieira TODAY Rabu di New York. Ia menunjukkan dua orang Aussie yang bersyukur yang dilihat dalam klip yang dilihat oleh kira-kira 45 juta orang di YouTube tahun lepas. Tetapi singa Kristian adalah dua kali ganda saiznya dalam filem itu, seorang raja besar dan raja hutan Kenya.

Dalam video pertama, Kristian melompat ke atas mereka dengan sukacita. Pada yang kedua, dia hampir 500 pound dan benar-benar bertanggungjawab. Walaupun dia cuba untuk memanjat pusingan mereka, filem dari pertemuan itu menunjukkan dia berbaring dengan tenang di atas tanah sementara rakan-rakannya bertembung dengannya untuk bertukar-tukar ciuman dan licks.

Terima kasih kepada perhatian yang dihasilkan oleh filem YouTube, Bourke dan Rendall telah memperbaharui dan menerbitkan semula buku yang mereka tulis mengenai pengalaman mereka pada tahun 1971, “A Lion Called Christian.” Mereka juga telah menulis versi buku kanak-kanak yang bernama “Christian the Lion “Dan mereka memberitahu Vieira, mereka telah diperkenalkan semula kepada orang awam George Adamson, lelaki yang memulihkan agama Kristian dan bekerja tanpa mengenal penat lelah untuk memelihara hidupan liar dan habitat yang terancam di Kenya.

“Keindahan YouTube adalah bahawa ia memperkenalkan generasi lain kepada Adamson dan karyanya,” kata Bourke kepada Vieira selepas menonton dirinya yang lebih muda dengan singa yang pernah menjelajah jalan-jalan mengayunkan London pada tahun 1969 dan 1970. Ada yang mencadangkan bahawa filem YouTube, yang menunjukkan memeluk Kristian dan menjilat dua sahabat manusia seperti anak anjing yang bersemangat, mesti telah dipentaskan. Singa itu tidak pernah melihat mereka selama setahun ketika dia sedang dipulihkan ke dalam hutan.

“Itu reaksi tulennya, anda dapat melihat kegembiraan itu,” kata Rendall kepada Vieira, yang mengakui bahawa dia adalah salah satu daripada berjuta-juta orang yang tidak dapat menonton video tanpa berkedut.

Video ini sangat popular kerana ia menyentuh aksi emosi yang mendalam, tambah Rendall. “Terdapat begitu banyak isu yang timbul daripada itu,” katanya. “Satu, saya fikir, adalah orang yang dapat menghargai cinta yang boleh dimiliki haiwan untuk manusia. Ia betul-betul jujur. Anda tidak boleh palsu itu, “kata Rendall.

Mereka telah membesarkan Kristian sejak dia berusia beberapa bulan selepas membelinya di Harrods, gedung membeli-belah London yang membanggakan bahawa ia boleh mendapatkan apa-apa untuk sesiapa sahaja. Dia telah melepak dengan mereka di sebuah kedai perabot di King’s Road, jalan yang paling sibuk di London, merompak dengan mereka di taman besar di belakang sebuah gereja tempatan, melawat bandar di belakang mereka boleh tukar, dan juga dimakan bersama mereka di restoran.

“Ia tidak begitu luar biasa untuk mempunyai singa di London ketika itu,” kata Rendall kepada Vieira. “Terdapat begitu banyak perkara yang luar biasa berlaku. Swinging London. Terdapat muzik. Kami akan melihat Stones dan The Beatles memandu ke atas dan ke bawah King’s Road. “Di kawasan itu, dia berkata, mereka adalah” hanya pasangan Aussies dengan singa. “Baca lebih lanjut mengenai pendidikan Kristian di London dalam petikan buku ini.

Bourke dan Rendall saling mengenali antara satu sama lain di Australia. Selepas menamatkan pengajian universiti, mereka membuat jalan yang berasingan ke London, seperti yang dilakukan oleh Aussies dan masih dilakukan sebelum menetap di kerjaya. Mereka bertemu secara kebetulan di London dan berpindah bersama-sama, mendapatkan kerja dan penginapan di atas sebuah kedai perabot yang dibuat khusus bergaya, cukup tepat, “Sophistocat.”

Mereka tidak mengesyorkan bahawa sesiapa sahaja melakukannya, dan segera menyatakan bahawa idea itu tidak masuk akal dan berbahaya. Tetapi mereka melakukannya dan mereka berjaya dan cerita mereka terus memindahkan orang dan memberi tumpuan kepada hidupan liar yang hilang dan habitat walaupun hari ini.

Bourke dan Rendall tidak mempunyai latihan bagaimana untuk menaikkan singa, tetapi seolah-olah mempunyai pengetahuan intuitif bahawa anda tidak memiliki singa seperti anjing anda dan anda bukan tuannya; anda kawannya. Mereka tidak pernah menunjukkan ketakutan di kalangan orang Kristian dan tidak pernah cuba mengenakan kehendak mereka kepadanya. Daripada pemiliknya, mereka adalah kebanggaannya.

Hanya ada satu ketika mereka ketakutan oleh Kristian, dan juga ketika dia ketakutan oleh apa-apa di London. Momen mereka datang apabila orang Kristen mendapat tali pinggang bulu yang telah jatuh dari kot dan menetap untuk mengunyah ke kelalaian.

Mereka cuba menyelamatkan tali pinggang itu, tetapi Kristian meraba-raba telinganya dan mengembang, tidak seperti pal mereka tetapi seperti binatang liar yang tidak mereka kenali. Rendall dan Bourke merasa seperti melarikan diri dari bilik itu, tetapi sebaliknya mereka berundur beberapa langkah dan bercakap dengan tenang antara satu sama lain, seolah-olah tidak ada yang salah. Mereka tetap yakin bahawa jika mereka menunjukkan Kristian ketakutan yang mereka rasa, hubungan itu akan berakhir dan Kristian akan menjadi berbahaya.

Tetapi Kristian juga mempunyai masa keganasan, mereka berkata dalam buku mereka. Seperti yang dikatakan oleh Rendall, mereka membawa Kristian bersama mereka dalam lawatan ke beberapa kawan. Seorang wanita yang tinggal bersama rakan-rakan mereka sedang mandi, dan Kristian mengembara ke bilik mandi untuk mendapatkan minuman. Jeritan jeritan darah yang menyambutnya menghantar raja hutan lari dalam ketakutan.

Memberi haiwan kesayangan mereka

Adamson telah memulihkan Elsa, singa yang terkenal melalui buku dan filem “Born Free”. Bourke dan Rendall diperkenalkan kepada Adamson melalui pertemuan dengan pelakon dan pelakon yang telah membintangi filem itu. Apabila Kristian berusia setahun dan terlalu besar untuk tinggal di perabot, Adamson bersetuju untuk memperkenalkan singa itu ke habitat asli dan bukannya ibu bapanya yang kebiasaan zoonya pernah dikenali.

Apabila Bourke dan Rendall pergi ke Kenya setahun selepas Kristian dikembalikan ke alam liar, Adamson juga tidak percaya bahawa orang Kristian akan bersemangat untuk melihat bekas pemiliknya. Tetapi Rendall dan Bourke berkata mereka tidak pernah mempunyai sebarang keraguan.

Mereka membeli Kristian pada tahun 1969 dan membawanya ke Afrika pada tahun berikutnya. Reuni YouTube adalah pada tahun 1971. Pada tahun berikutnya, mereka kembali lagi untuk berjumpa dengannya.

Adamson, yang akan dibunuh oleh para perompak pada tahun 1989, memberitahu mereka dia sering melihat Kristian dan tidak pasti dia akan berada di sekelilingnya. Tetapi Bourke dan Rendall pergi ke kem Adamson dan menunggu. Pada hari ketiga, semasa makan malam, Kristian melayang ke kem untuk menyapa halo.

“Dia makan malam betul-betul terganggu. Cuba untuk duduk di atas pusingan kami. George mengetuk. Jumpa di atas meja, “kata Rendall kepada Vieira. “Itu tidak difilemkan.”

Semasa lawatan itu, Bourke menambah, “Kami sangat menghormati dan dia menentukan hubungannya secara menyeluruh.”

Adamson melihat Kristian beberapa kali dalam beberapa bulan akan datang, tetapi akhirnya kehilangan semua hubungan. Pakar hidupan liar percaya bahawa orang Kristian bergerak ke utara ke kawasan berburu yang lebih bahagia dan menjalani kehidupan semula jadi. Ada yang membuat spekulasi bahawa pemburu haram mungkin membunuh orang Kristian, tetapi Bourke dan Rendall yakin bahawa jika seseorang telah menembak singa, perkataan itu akan mendapat sekitar. Kristian, kata mereka, pada £ 500, mungkin singa terbesar di Kenya, dan jenis pembunuhan itu tidak akan menjadi rahsia.

Pengalaman itu memindahkan Rendall, yang tinggal di London dan Australia, untuk menumpukan hidupnya kepada pemuliharaan, dan dia adalah pemegang amanah Adamson Trust. Bourke, yang menjadi peniaga dalam seni Aborigin di Australia asalnya, juga merupakan penyokong sebab penyelenggaraan hidupan liar.

Kedua-duanya berharap bahawa berjuta-juta orang yang telah digerakkan oleh klip menyumbang kepada sebab itu.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai George Adamson Trust dan bagaimana anda boleh menyokong pemeliharaan hidupan liar, lawati wildlifenow.com.