Pemburu remaja di bawah api untuk menyamar dengan haiwan mati di Facebook

Kendall Jones digunakan untuk menjadi yang di belakang laras, tetapi kini cheerleader Texas Tech University sedang dibakar untuk foto yang dia hantar ekspedisi berburunya.

Pemain berusia 19 tahun itu telah mencetuskan kontroversi dengan beberapa foto yang diposting ke laman Facebooknya yang dimulakan pada Februari lalu, di mana dia tersenyum dan menampakkan beberapa siri haiwan eksotik yang mati – dari seekor singa menjadi kuda nil, gajah dan banyak lagi – bahawa dia diburu selama bertahun-tahun.

Tonton video: Bantahan menyambut gambar memburu sorak

Dalam biografinya yang diposting ke rangkaian sosial, Jones berkata dia mengikuti ayahnya mengenai “pengembaraan berburu” ketika kanak-kanak, dan menembak haiwan pertama, badak putih, pada usia 13 dalam perjalanan ke Afrika Selatan. Dia telah kembali ke Afrika beberapa kali di mana dia telah “menuai” pelbagai haiwan, dan kini berharap untuk menjadi tuan rumah rancangan televisyen tentang eksploitasi beliau.

Jones, yang mempunyai halaman lebih daripada 89,000 suka pada hari Selasa, telah menjadi sasaran aktivis haiwan, dan petisyen dalam talian yang memperoleh lebih daripada 80,000 tandatangan meminta Facebook membuang halaman sophomore kolektif yang menyebut “kekejaman haiwan.”

Petisyen, yang diposting pada 22 Jun, menyeru agar laman remaja itu dihapuskan demi “kepentingan semua binatang, terutama binatang di rantau Afrika … di mana pemburu akan bersenang-senang hanya untuk membunuh haiwan!”

Dalam satu kenyataan yang diperoleh oleh HARI INI, keluarga Jones mempertahankan gambar dan tindakan Kendall dan ayahnya, Cody.

“Pertama sekali, sangat penting untuk menyebutkan bahawa semua perburuan Kendall di Zimbabwe dan Afrika Selatan adalah 100% undang-undang dengan tag dan lesen yang betul diberikan atas kuota yang telah diluluskan oleh pegawai-pegawai negara dan jabatan hidupan liar,” kata keluarga dalam pernyataan.

“Kedua, tag, lesen, dan yuran yang dibeli di samping perkhidmatan yang diberikan oleh pelacak tempatan, ahli kulit, dan pembantu berjumlah lebih daripada $ 160,000 USD, tidak termasuk kos perjalanan dan / atau pengeluaran. Di Zimbabwe, di mana lebih daripada 70% penduduk negara dikelaskan sebagai miskin atau sangat miskin, wang ini, bersama-sama dengan $ 200 juta pemburu yang menyediakan setiap tahun kepada keseluruhan ekonomi Afrika, dapat memberikan banyak rangsangan untuk ekonomi tempatan. Di kebanyakan kawasan pedalaman, kebanyakan orang menganggur dan bergantung pada bartering sebagai cara hidup dan ekonomi mereka mengalu-alukan pemburu. Kami sangat bangga dengan Kendall dan Cody bukan sahaja membantu memelihara spesies ini untuk generasi akan datang, tetapi juga untuk membantu menyumbang wang dan pekerjaan ke kawasan yang sangat miskin di Afrika. “

Protes menyeru gambar memburu sorak

Jul.02.201402:47

Dalam kenyataan itu, keluarganya berkata Kendall masih “pantas” untuk dipaparkan dalam rancangan televisyen mengenai eksploitasinya pada awal tahun 2015.

Jurucakap Facebook mengesahkan berita NBC bahawa rangkaian media sosial baru-baru ini membuang beberapa gambar Jones kerana melanggar dasar tapak.

“Kami mengalihkan kandungan yang dilaporkan yang menggalakkan pemburuan spesies terancam, penjualan haiwan untuk pertarungan atau kandungan yang teratur yang merangkumi perbuatan penyalahgunaan haiwan yang melampau,” kata syarikat itu dalam satu kenyataan.

Facebook tidak akan menyatakan dengan tepat berapa banyak gambar yang dikeluarkan atau memberikan lebih spesifik. Kandungan lain dibenarkan untuk kekal. “Kandungan tertentu, yang mungkin menyinggung perasaan, boleh digunakan untuk menyebarkan kesedaran,” kata syarikat itu, “dan kami mengalu-alukan dialog tentang penyalahgunaan haiwan, memburu dan isu hak binatang lain.”

Pada petang Selasa, halaman Jones memuatkan foto pemburu muda dengan senapang dan kapsyen, “Saya hanya ingin TERIMA semua penyokong saya untuk galakan dan sokongan berterusan mereka! Saya akan terus memburu dan menyebarkan pengetahuan mengenai pemburuan dan pemuliharaan hidupan liar. “

Kem ‘Jones juga mengumumkan pelancaran halaman Facebook yang berasingan bernama “Sokongan Kendall,” di mana penyokong “dapat membantu kita berdiri tinggi dalam kebebasan kita untuk berkongsi dan mempromosikan 100% aktiviti undang-undang yang diburu oleh para pemburu dan pemuliharaan.” sudah mempunyai lebih daripada 18,000 “suka”.

Sementara itu, pengkritiknya mengambil halaman Facebooknya beramai-ramai. Di bawah gambar Jones dengan busaran silang, pengguna Facebook David Jack membantah Jones dan pembela beliau.

“Orang-orang yang mempertahankan amalan ini sama ada dengan diri sendiri terhadap orang-orang seperti ini Kendall Jones melakukan yang baik atau mereka hanya bodoh atau tidak bermoral,” membaca sebahagian daripada jawatannya. “Ini bukan pemuliharaan. Pemuliharaan sedang berusaha ke arah mencari jalan untuk wujud bersama alam semula jadi. “

NBC’s Gabe Gutierrez menyumbang kepada laporan ini.

Pos ini pada asalnya diterbitkan pada pukul 7:16 pagi.