Pemain bola voli Olimpik David Smith, yang hampir pekak, cemerlang untuk pasukan AS

Apabila David Smith sedang membesar di California, satu-satunya masa ibu bapanya muncul untuk langganan televisyen kabel untuk menonton semua acara Olimpik yang berbeza.

Smith, yang hampir pekak, mungkin telah menonton mereka dengan keterangan tertutup, tetapi ia tidak pernah melambatkannya apabila ia tiba di mimpi Olimpik sendiri.

David Smith volleyball
David Smith, yang sebahagiannya tuli, telah menjadi Olympian dua kali dengan pasukan bola tampar lelaki A.S., yang akan beraksi pada malam Khamis di Rio.Getty Images

“Ia adalah satu kejohanan istimewa dan saya suka melihat semua orang di seluruh dunia bersatu untuk bersaing dalam permainan,” kata Smith kepada NBC Sports. “Saya tidak fikir saya pernah membayangkan diri saya bersaing dalam permainan sehingga selepas saya menamatkan pengajian dari kolej. “

BERKAITAN: Saudara Laurie Hernandez menulis catatan manisnya setelah dia memenangi emas

Ditampilkan pada HARI INI sebagai seorang Olympian untuk menonton dalam tindakan Khamis, Smith dilahirkan dengan pendengaran 80 hingga 90 peratus. Dia bermain di Olimpik kedua selepas membuat pasukan bola tampar lelaki A.S. yang terikat kelima di London empat tahun lalu.

“Saya selalu tahu saya berbeza,” katanya kepada NBC Los Angeles. “Saya tahu adalah unik. Tetapi ibu bapa saya pasti saya berada di kelas dengan kanak-kanak biasa dan bermain sukan dengan kanak-kanak lain. “

Smith, 31, yang telah berkahwin dengan anak lelaki berusia 4 tahun, membintangi kolej di University of California, Irvine, untuk jurulatih John Speraw, yang kini menjadi ketua jurulatih pasukan A.S. di Rio.

Penghalang tengah 6-kaki-7-inci memakai alat bantu pendengaran semasa perlawanan dan juga menggunakan isyarat bibir dan tangan untuk berkomunikasi dengan rakan sepasukannya di mahkamah.

RELATED: ‘Mama, kenapa kau menangis?’ Pelumba mengambil pelukan dari anak lelaki selepas memenangi emas

“Saya tidak fikir dia akan menjadi orang yang sama jika dia tidak mempunyai cabaran dalam hidupnya,” kata isterinya, Kelli, kepada NBC Los Angeles. “Jadi, ia menjadikannya lebih sensitif dan menyedari perkara lain kerana dia hilang rasa itu. “

Pasukan lelaki A.S. akan beroperasi malam Khamis pukul 9:35 pagi. EDT dalam perlawanan pusingan awal menentang negara tuan rumah Brazil.

Ikuti penulis TODAY.com Scott Stump di Twitter.