Pasukan ‘gimnastik’ Magnificent Tujuh ‘meninjau semula kejayaan Olimpik 1996

Sudah 20 tahun sejak “Magnificent Seven” menjadi pasukan gimnastik wanita A.S. pertama untuk memenangi emas Olimpik dalam prestasi yang masih bergema sepanjang tahun ini.

Pasukan Shannon Miller, Dominique Dawes, Dominique Moceanu, Amy Chow, Amanda Borden, Jaycie Phelps dan Kerri Strug menjadi sebahagian daripada kejayaan Olimpik dengan kemenangan menghangatkan ke atas Rusia pada tahun 1996 di Atlanta.

Pasukan gimnastik ‘Magnificent Seven’ mengenang kemuliaan Olimpik 20 tahun kemudian

Jul.12.201605:47

Kumpulan yang meletakkan asas untuk pasukan gim gimnastik wanita A.S. yang sejak itu menjadi kuasa besar antarabangsa bercakap dengan Natalie Morales pada hari Selasa sebagai sebahagian daripada “Ke mana Mereka Sekarang?” siri

“Saya rasa pingat emas benar-benar mengubah trajektori sepanjang hidup kita,” Strug, 38, memberitahu Morales.

“Ia tidak benar,” kata Dawes. “Dua puluh tahun kemudian, baik untuk melihat semua orang bahagia, sihat setiap orang, semua orang berkahwin (dan) sama ada memulakan keluarga atau mempunyai keluarga sendiri.”

BERKAITAN: Dominique Moceanu: Kehidupan seperti apa selepas anda memenangi emas Olimpik pada 14 tahun

Momen tandatangan datang ketika Strug menempuh pendaratan di peti besi untuk memberi kemenangan A.S. meskipun ligamen dua koyak di pergelangan kaki kirinya. Jurulatih Bela Karolyi membawa dia ke podium untuk majlis pingat itu.

Olimpik kilas balik: The Magnificent Tujuh selepas pingat emas 1996 mereka

Jul.08.201606:57

“Kebiasaan itu menandakan lebih banyak daripada orang memahami, ” kata Strug.” Oleh kerana akhirnya apabila semua mata berada pada saya, saya menghadapi tekanan dan sekarang bagaimana saya melihat diri saya dan apa yang saya mampu adalah sangat berbeza kerana itu peti besi. “

BERKAITAN: Pasukan gimnastik wanita AS ‘bersedia untuk pergi ke Rio dan hanya menguasai’

“Pada masa itu, kami membawa kami ke tempat yang kami ada hari ini,” kata Phelps. “Jadi, saya sangat berterima kasih kerana saya dapat menjadi sebahagian daripadanya.”

Miller, 39, kekal sebagai gimnas paling terkenal di sejarah A.S. dengan sejumlah 16 pingat antara kejohanan dunia dan Olimpik. Di Atlanta, dia memenangi emas dalam pertandingan balok untuk membantu A.S. menuntut gelaran pasukan.

“Dalam beberapa cara, rasanya seperti semalam,” kata Miller. “Anda menutup mata dan anda boleh mencium peluh dan kapur arena. Tetapi dengan cara lain, ia seolah-olah seumur hidup yang lalu. “

Kerri Strug
Kerri Strug mengoyakkan ligamen di pergelangan kaki semasa peti besi dan dibawa ke podium oleh jurulatih Béla Kálylyi.AP

Miller kini menjadi ibu kepada dua dan seorang kanser ovari yang menjalani kemoterapi selepas didiagnosis pada tahun 2011.

BERKAITAN: Pemenang emas Shawn Johnson mendedahkan rahsia kejayaan Olimpiknya

“Saya melakukan yang baik,” katanya. “Kami meraikan ulang tahun ke-20 pasukan Olimpik ’96, tetapi saya hanya merayakan kanser lima tahun, jadi saya amat berbahagia, sangat beruntung.”

Sejak prestasi inspirasi “The Magnificent Seven” pada tahun 1996, A.S. telah menjadi kuasa dominan di gimnastik wanita A.S..

Bertemu dengan ‘Fierce 5’ dari Pasukan Gimnastik Wanita AS

Jul.11.201604:34

Orang Amerika memenangi emas pasukan di Sukan London pada 2012 dan menjadi kegemaran berat untuk mempertahankan gelaran mereka bulan depan di Rio de Janeiro. Simone Biles, 19, juga merupakan kegemaran yang kuat dalam pertandingan di sekelilingnya.

“Saya amat berbangga kerana pasukan ini telah menjadi model peranan untuk generasi akan datang, dapat meninggalkan warisan di mana orang berfikir kembali kepada pasukan kami dan mereka tersenyum,” kata Miller..

Ikuti penulis TODAY.com Scott Stump di Twitter.