Obamas bukan satu-satunya kuasa kuasa White House

Barack Obama mempunyai lebih daripada satu cara untuk membawa orang ramai: Hanya meminta Cass dan Samantha. Atau Anita dan Bob. Atau Tommy dan Katie.

Ternyata ada pasangan kekuasaan di seluruh Gedung Putih, bersatu dalam perkawinan dan dengan kebijakan.

Pembantu yang bertanggungjawab menguruskan semua peraturan kerajaan dan pegawai keselamatan nasional teratas hanya mempunyai anak pertama mereka bersama. Pejabat komunikasi tertinggi White House berkahwin dengan peguam peribadi Obamas. Dan lawatan baru-baru ini presiden ke Perancis memberikan latar belakang yang sempurna untuk cadangan perkahwinan di kediaman Duta A.S. ke Perancis.

Tommy Vietor, penolong setiausaha akhbar White House yang berusia 28 tahun, mengejutkan jurucakap ketua Michelle Obama di dalam rumah mewah itu ketika Obamas melawat Eropah untuk menandakan ulang tahun ke-60 pencerobohan Normandy itu. Vietor bukan sebahagian daripada perjalanan rasmi, tetapi terbang semalaman untuk membuat kunjungan tanpa kebenaran.

“Saya gemetar – dia benar-benar terkejut saya,” kata Katie McCormick, 30, Lelyveld. “Saya tidak dapat memilih cara yang lebih sempurna untuk ini.”

Apabila dimaklumkan tentang cadangan itu, Obama berkata Vietor telah menarik langkah “lancar.”

Pernikahan Vietor-McCormick Lelyveld – tidak ada tarikh yang ditetapkan – akan menambah pasangan lain ke senarai pegawai administrasi yang berkongsi lebih daripada majikan.

Bukan tanpa namaWalaupun pasangan menafikan temubual, memetik dasar Rumah Putih terhadap profil yang melibatkan kehidupan peribadi kakitangan, mereka tidak berfungsi dengan sendirinya.

Pemenang Hadiah Pulitzer Samantha Power adalah seorang pegawai kanan di Majlis Keselamatan Negara, di mana dia terus menjadi antara suara-suara yang terkenal Obama berunding. Seterusnya, di bangunan pejabat kerajaan, bekas profesor Sekolah Hukum Harvard Cass Sunstein menyelia peraturan kerajaan untuk Pejabat Pengurusan dan Anggaran.

Kuasa dan Sunstein bertemu semasa kempen Obama, mulai bertarikh sebelum kaukus leadoff tahun lalu di Iowa, dan telah dikawin oleh musim panas.

“Anda tahu apa yang mereka katakan,” kata Sunstein kepada majalah sebelum pilihan raya November. “Obama membawa orang bersama.”

Ia tidak jauh dalam kes ini.

Obama menelefon Kuasa pada tahun 2005 untuk membincangkan buku tentang genosida; dia menawarkan untuk meninggalkan tugasnya di Harvard untuk bekerja di pejabat Senatnya semasa mesyuarat selama empat jam. Sementara itu, Sunstein bekerja bersama Obama di University of Chicago Law School sehingga dia pergi untuk bergabung dengan Power di Harvard ketika dia kembali ke sana.

Semasa kempen presiden tahun lalu, Power meletak jawatan selepas menimbulkan keresahan apabila dia merujuk kepada Hillary Rodham Clinton sebagai “monster”. Dia kemudian kembali bekerja sebagai penasihat dasar luar negeri senior kepada Obama.

Kedua-dua Kuasa dan Sunstein mengekalkan reputasi mereka di luar dalam kalangan akademik dan, di tengah-tengah kekacauan pentadbiran baru, mempunyai anak pertama mereka pada bulan April.

Meletakkan dua dan dua bersama-samaLangkah-langkah dari Pejabat Oval, tuan imej veteran Anita Dunn baru-baru ini bergabung dengan bekas rekan-rekan kempen sebagai pengarah komunikasi interim presiden. Suaminya Bob Bauer, sudah bekerja sebagai peguam Obamas ‘.

Dunn pada mulanya telah menolak tawaran untuk menyertai White House selepas kempen itu, menjanjikan keluarganya dia akan kembali ke firma perundingannya dan meja makan. Tetapi kakitangan mengejar Ellen Moran keluar dan Obama berpaling ke Dunn, yang semasa kempen itu membentuk mesej luas dan bekerja dengan kumpulan wanita. Dia tidak boleh mengatakan tidak.

Di sebelah pejabat Dunn’s West Wing, timbalannya, Dan Pfeiffer menguruskan putaran harian White House. Hanya berjalan kaki ke dewan, isterinya Sarah Feinberg adalah pembantu atas ketua kakitangan Gedung Putih.

Pfeiffer dan Feinberg bertemu ketika mereka bekerja pada kempen presiden Al Gore tahun 2000. Beliau berpangkalan di Nashville; dia, di Virginia Barat aslinya. Mereka mula bertarikh dua tahun kemudian, ketika mereka berdua bekerja pada kempen pemilihan semula Sen. Tim Johnson, D-S.D.

“Saya fikir dunia dia sebagai rakan sekerja dan rakan, tetapi dari segi hubungan, saya tidak meletakkan dua dan dua bersama-sama untuk masa yang lama,” kata Pfeiffer kepada The New York Times untuk pengumuman pengumuman tahun 2006. “Tetapi duduk empat kaki dari dia, baiklah, tidak lama sebelum saya mahu keluar dengannya.”

Ketika Rahm Emanuel menjadi ketua staf Obama, dia membawa Feinberg, jurucakapnya di Rumah A.S.. Sementara itu, Pfeiffer berpindah dari pejabat kempen Michigan Avenue di Chicago kembali ke rumahnya di Washington, dua tahun lalu.