Nasihat Tentera Laut SEAL kepada graduan: Jadikan katil anda setiap pagi

Semasa ucapan permulaan di University of Texas, komander pasukan yang menganjurkan serbuan untuk membunuh Osama bin Laden menyampaikan beberapa nasihat penting mengenai kejayaan. 

“Sekiranya anda ingin mengubah dunia, mulailah dengan membuat tempat tidur anda,” kata Adm. Angkatan Tentera A.S. William H. McCraven kepada graduan alma maternya pada 16 Mei. 

McCraven, komander Perintah Khas Operasi A.S., menyampaikan beberapa pengajaran yang telah dipelajarinya dalam 36 tahun sebagai SEAL Tentera Laut, bermula dengan beberapa nasihat muzik kepada telinga ibu yang gementar di mana-mana. 

“Jika anda membuat katil setiap pagi, anda akan dapat melaksanakan tugas pertama hari ini,” katanya. “Ini akan memberi anda rasa bangga yang kecil, dan ia akan menggalakkan anda melakukan tugas lain, dan yang lain, dan lain. Dan pada penghujung hari bahawa satu tugas selesai akan bertukar menjadi banyak tugas yang telah selesai. 

“Membuat tempat tidur anda juga akan menguatkan hakikat bahawa perkara-perkara kecil dalam kehidupan, jika anda tidak dapat melakukan perkara-perkara kecil dengan betul, anda tidak akan dapat melakukan perkara-perkara besar dengan betul dan jika secara kebetulan anda mempunyai hari yang sengsara , anda akan pulang ke tempat tidur yang dibuat – yang anda buat. Dan katil yang dibuat memberi anda galakan supaya esok akan menjadi lebih baik. ” 

“Itulah yang selalu saya ceritakan pada anak saya – buat perkara pertama pagi!” Natalie Morales berkata semasa TODAY’s Take pada hari Rabu. 

10 pelajaran McCraven juga termasuk menerima bantuan orang lain, mengukur seseorang dengan saiz hatinya, melawan kesulitan, tidak takut kegagalan, dan mengecilkan situasi yang sukar. Beliau juga menggalakkan graduan untuk “menjadi yang terbaik dalam masa yang paling gelap” dengan mencari kekuatan dalaman dan tidak pernah kehilangan harapan atau menyerah. 

Ikut Scott Stump di Twitter dan Google+.