Naomi Osaka: ‘Saya rasa saya minta maaf’ selepas mengalahkan Serena Williams

Terbuka kejuaraan Naomi Osaka yang pertama pada hari Sabtu adalah nyata dalam pelbagai cara untuk bintang tenis yang semakin meningkat.

Dia mengalahkan pemain yang dibesarkannya, Serena Williams, dalam perlawanan yang memaparkan konflik kontroversi antara Williams dan pengadil kerusi, dan kemudian Osaka pada dasarnya memohon maaf kerana memenangi perlawanan.

Pemenang Terbuka Amerika Syarikat, Naomi Osaka bercakap pada pertandingan kontroversi Serena Williams

10.10.201805:09

Berikutan kemenangannya 6-2, 6-4 untuk gelaran Grand Slam pertamanya, Osaka memberitahu ESPN dalam temu bual selepas perlawanan itu, “Saya tahu semua orang bersorak untuk (Williams) dan saya minta maaf ia harus berakhir seperti ini.”

Williams, yang memenangi kejuaraan Grand Slam ke-24 yang mencatatkan rekod, menyeru orang ramai untuk berhenti bersuara dan meraikan kemenangan Osaka dalam upacara pasca perlawanan emosi.

“Saya tidak tahu, saya merasakan seperti semua orang tidak berpuas hati di sana,” kata Osaka kepada Hoda Kotb dan Savannah Guthrie pada hari Isnin pagi. “Saya tahu bahawa penghujung bukanlah bagaimana orang mahu menjadi.

“Saya tahu bahawa dalam impian saya, saya menang dalam perlawanan yang sangat sukar, saya tidak tahu, saya hanya berasa sangat emosional, dan saya rasa saya perlu memohon maaf.”

Perlawanan itu berakhir dengan pemergian dan peminat dari kedua-dua pemain selepas pertengkaran kontroversi yang bermula ketika Williams dihukum oleh pengadil kerusi Carlos Ramos atas apa yang dikatakannya menerima isyarat dari jurulatihnya di kandang, yang bertentangan dengan peraturan.

Williams juga menerima penalti automatik untuk menghancurkan raketnya dalam kekecewaan, dan kemudian Ramos mengambil langkah langka untuk mengikatnya sebagai penyalahgunaan lisan apabila dia mempertikaikan keputusan terdahulu dan memanggil Ramos sebagai “pencuri” dan “pembohong.”

Dia kemudian menuduh Ramos seksisme.

“Ada lelaki di sini yang lebih teruk, tetapi kerana saya seorang wanita, kerana saya seorang wanita, anda akan mengambil ini dari saya?” Katanya.

Serena Williams menggalakkan ibu-ibu untuk berkongsi cerita mereka dengan #ThisMama

Ogos.27.201802:32

“Saya tidak tahu apa yang sedang berlaku kerana saya pergi ke belakang dan saya kembali berpaling,” kata Osaka. “Sebelum saya tahu, dia mengatakan ada penalti permainan, jadi saya sedikit sedikit keliru sepanjang keseluruhan perkara itu. “

Orang ramai di Stadium Arthur Ashe di Queens kemudian meletup dalam boos, yang pada awalnya Osaka berfikir mungkin telah diarahkan kepadanya bukannya Ramos.

“Saya berasa agak sedih kerana saya tidak pasti jika mereka membantah saya, atau jika ia bukan keputusan yang mereka mahukan,” kata Osaka. “Dan saya juga boleh bersimpati kerana saya telah seorang peminat Serena sepanjang hidup saya, dan saya tahu betapa ramai orang mahu dia menang. Saya tidak tahu, saya hanya benar-benar emosi. “

Osaka tidak melihat spesifik yang melibatkan kontroversi dengan Williams dalam badai selepas kemenangannya.

“Saya tidak boleh benar-benar membuat pendapat sekarang,” katanya. “Pasti saya ingin menonton segala-galanya dan saya ingin tahu apa yang berlaku kerana ini adalah salah satu perkara yang paling besar yang berlaku kepada saya.”

Ikuti penulis TODAY.com Scott Stump di Twitter.

Loading...