Nancy Kerrigan bercakap tentang serangan ‘mengerikan’ tahun 1994, kematian ayah

Sudah hampir 20 tahun sejak Nancy Kerrigan cedera dalam serangan yang dilontarkan oleh penunggang Tonya Harding. Sejak itu, Kerrigan, sekarang ibu kepada tiga, telah menanggung kematian ayahnya dan penjara saudaranya.

Kerrigan bercakap secara terbuka mengenai kes yang membabitkan bapanya dan abang untuk kali pertama sejak 2010 dalam temu bual dengan Matt Lauer pada hari Jumaat. Pada bulan Jun 2011, saudaranya, Mark, dihukum penjara 2 ½ tahun kerana serangan dan bateri berhubung dengan kematian ayahnya yang berusia 70 tahun, Daniel. Daniel meninggal dunia sejurus selepas pertengkaran dengan anaknya pada bulan Januari 2010. Keluarga itu berpendapat bahawa Daniel meninggal dunia akibat keadaan jantung yang sedia ada, tetapi peguam daerah di Middlesex County, Mass., Menuduh Mark dengan pembunuhan sukarela.  

“Dia tidak sepatutnya didakwa,” kata Kerrigan kepada Lauer. “Ayah saya mempunyai serangan jantung dan itu sahaja. Sejak itu, kami melakukan perkara yang sama yang selalu kami lakukan – mengambil sesuatu pada satu masa, dan anda dapat meneruskannya. Kehidupan mencabar dan keras, dan kita tetap bersama dan teruskan. “

Hakim dalam kes itu memberi Mark serangan maksimum dan hukuman bateri, memetik empat penangkapan sebelumnya untuk pemanduan mabuk dan kegagalan berulang untuk menangani penyalahgunaan zat dan masalah kesihatan mental. Mark dibebaskan pada tahun 2012 dan kini bekerja dengan mantap, menurut kakaknya.

“Dia hanya meneruskan hidupnya,” kata Kerrigan. “Saya pasti tidak mudah apabila ia dibesarkan seperti ini kerana malangnya saya (kakak) itu dibesarkan lagi, yang sangat buruk baginya kerana dia mahu meneruskan hidupnya.”

Kerrigan bercakap mengenai menonton rakaman sendiri meraung setelah diserang pada tahun 1994. Dia dilahirkan di lutut kanan oleh Shane Stant, seorang lelaki yang dihantar oleh bekas suami Harding, Jeff Gillooly, pada Kejohanan Skating A.S. Auction di Detroit. Kamera televisyen menangkap Kerrigan memegang lututnya dan menangis, “Mengapa? Kenapa? “Sebagai jururawat bergegas membantunya. 

Walaupun Kerrigan pulih dan terus memenangi perak pada Olimpik Musim Sejuk 1994 di Lillehammer, menonton rakaman masih emosional, katanya.

“Melihat sesuatu yang mengerikan, ia mengganggu untuk melihat sesiapa yang sakit,” kata Kerrigan. “Untuk berfikir ia adalah saya … Ia seumur hidup yang lalu. Ia menyakitkan untuk melihat sesiapa dalam kesakitan sedemikian. Sudah lama dahulu. Saya baru sahaja bergerak. ”

Sehingga hari ini, Kerrigan berkata orang asing masih mendekatinya di jalan untuk mengatakan dia sepatutnya memenangi emas atau tersilap mengucapkan tahniah kepadanya untuk menang. Keputusan kontroversial dalam skate percuma memberi pemain skuad Ukraine Oksana Baiul emas dengan margin sempit.

“Saya hanya mendapat tempat kedua oleh .1 atau sesuatu yang saya fikir ramai orang benar-benar fikir saya harus menang, jadi 20 tahun kemudian anda hanya berfikir, ‘Oh dia mesti menang,’ ‘kata Kerrigan. “Saya hanya gembira dengan persembahan dan bahkan dapat pergi dan bersaing sekali lagi selepas diserang. Ia adalah satu keseronokan untuk menjadi sebahagian daripada pasukan Olimpik sekali lagi dan dapat mewakili negara kita. ”

Persembahannya di Lillehammer Games hanya tujuh minggu selepas serangan itu. Dia menganggap mereka yang terbaik dalam kerjayanya walaupun drama di sekelilingnya kembali.

“Saya fikir anda boleh berlatih dan anda boleh belajar untuk memberi tumpuan dan anda boleh belajar untuk melakukan itu tetapi ia ke tahap yang berbeza apabila ia berada di tekanan tinggi,” katanya. “Itu (tahap) saya fikir hanya beberapa orang dapat melalui kesukaran, melalui kerja melalui sesuatu. Ia sedikit lebih daripada tumpuan. Saya tidak tahu bagaimana anda sampai ke sana tanpa seseorang memaksa anda masuk ke dalamnya. ”

Dia masih bersatu, selalunya dalam acara yang dilakukan oleh suaminya dan pengurusnya, Jerry Solomon, tetapi Kerrigan telah memperdagangkan tekanan bersaing untuk ketenteraman domestik, menghabiskan sebahagian besar waktunya untuk membesarkan tiga anaknya, Matthew, 16; Brian, 8; dan Nicole, 5.

“Saya memandu dan masak dan bersih,” katanya kepada Lauer. “Itu pada dasarnya apa yang saya buat sekarang.”