Michelle Obama mengenai komen rasis yang dia terima: Mereka ‘memotong saya yang paling dalam’

Sebelum menjadi wanita pertama di Amerika Syarikat, dia adalah eksekutif hospital dan seorang peguam yang lulus dari sekolah Ivy League.

Tetapi Michelle Obama mengatakan bahawa itu tidak mencukupi untuk menghalang orang daripada menghukumnya sebagai wanita hitam sebelum apa-apa lagi.

Semasa perbincangan pada Selasa sebelum Yayasan Wanita Colorado, Obama diminta untuk menggambarkan “pelepasan kaca” yang paling menyakitkan apabila dia menumpaskan siling kaca setelah menjadi wanita pertama yang pertama di negara itu.

Bekas First Lady Michelle Obama
Michelle Obama, bercakap dengan Presiden Yayasan Wanita Colorado, Lauren Casteel di Denver, menyampaikan komen-komen rasis yang dialaminya semasa berkhidmat sebagai wanita pertama.
Getty Images

“Shards yang memotong saya yang paling dalam adalah yang bertujuan untuk memotong,” kata Obama, menurut Denver Post. “Mengetahui bahawa selepas lapan tahun bekerja sangat keras untuk negara ini, masih ada orang yang tidak akan melihat saya kerana saya kerana warna kulit saya.”

Obama teringat dipanggil “kera di tumit” oleh dua pegawai West Virginia yang meraikan kemenangan Presiden Trump. Dia juga menyedari orang telah membuat kenyataan yang merendahkan mengenai hujung belakangnya.

Tetapi bekas wanita pertama secara terang-terangan mengakui sengatan komen itu kerana jika tidak, dia berkata, ia akan membiarkan penyerangnya keluar dari cangkuk.

“Wanita, kita menanggung pemotongan itu dengan begitu banyak cara yang kita tidak perasan kita dipotong,” katanya. “Kami hidup dengan luka kecil kecil, dan kami berdarah setiap hari. Dan kita masih bangun. “

Obama berkata wanita harus memiliki luka pertempuran mereka dan menggunakannya untuk menggalakkan wanita muda di belakang mereka.

“Saya seorang wanita yang kuat kerana wanita yang kuat,” katanya.

Obama memainkan peranan penting dalam politik semasa perbincangannya, yang memberi tumpuan terutamanya kepada pendidikan, kesihatan, pemakanan dan topik lain yang disokongnya sebagai wanita pertama. Beliau juga mengulangi dakwaan bahawa dia tidak mempunyai rancangan untuk menjalankan pejabat awam.

Selepas dia dan bekas Presiden Obama meninggalkan White House pada bulan Januari, pasangan itu terus tinggal di Washington, di mana anak perempuan mereka, Sasha, pergi ke sekolah menengah.

Anak perempuan mereka yang lebih tua, Malia, sedang bersiap untuk memulakan kuliah di Harvard pada musim gugur ini. Obamas baru-baru ini membeli rumah mereka telah menyewa.