Michael Phelps mengumumkan persaraan pada HARI INI: ‘Kali ini saya maksudkan’

Michael Phelps, Olympian yang paling banyak dihias sepanjang masa, menegaskan hari ini dia telah berenang dalam perlumbaan Olimpik terakhirnya yang pernah, walaupun membuat tuntutan yang sama empat tahun lalu kepada Matt Lauer.

Tonton wawancara ini di NBCOlympics.com

“Selesai, dilakukan, dilakukan – dan kali ini saya maksudkan,” katanya kepada Matt dalam wawancara langsung Isnin. “Saya mahu kembali dan menghabiskan kerjaya saya bagaimana saya mahu dan ini adalah ceri di atas kek.”

Michael Phelps, Matt Lauer
Brandon Goodwin / HARI INI

Perenang 31 tahun akan membawa pulang lima pingat emas dan satu perak apabila dia meninggalkan Rio. Persembahannya menyempurnakan gelarannya sebagai perenang terbesar sepanjang masa, memenangi 28 pingat sepanjang kariernya, 23 daripadanya emas.

Phelps melepaskan pertandingan terakhir Rio dengan prestasi perolehan pingat emas dalam relay medley 400 meter. Beliau menegaskan ia akan menjadi perlumbaan Olimpik terakhirnya, walaupun beliau juga berkata demikian selepas menyempurnakan Sukan Olimpik 2012 di London hanya untuk muncul dari tahun-tahun persaraan kemudian.

“Saya sudah selesai, saya sudah selesai, saya sudah bersara, saya sudah selesai, tidak ada lagi,” dia menegaskan hari ini..

Tetapi Phelps berkata dia merasakan berlainan di Rio.

“Antara sekarang dan London, saya lebih emosi semasa Sukan-sukan ini, saya fikir ia menunjukkan pada masa-masa kamera,” katanya.Itu perbezaannya kerana saya tahu ini adalah kali terakhir saya tahu ini adalah perlumbaan terakhir yang pernah saya ada, Olimpik terakhir yang pernah saya ada dan segala-galanya benar-benar hebat. “

Dalam jurang empat tahun yang lalu antara Sukan Olimpik, Phelps menerusi spiral ke bawah yang telah dipublikasikan dengan baik yang termasuk penangkapan memandu mabuk 2014 dan menjalani pemulihan.

Michael Phelps membukanya mengenai percubaan Olimpik ke-5, menjalani pemulihan

Jun.29.201602:17

Sejak menarik hidupnya bersama, dia bertunang dengan teman wanita lama Nicole Johnson, dan menjadi bapa kepada anak lelaki berusia 3 bulan, Boomer.

BERKAITAN: Perkahwinan Michael Phelps ‘Nicole Johnson mendedahkan butiran pernikahan

Beliau berkata beliau ingin terus “membina keluarga dengan Nicole,” dan juga berusaha untuk mengurangkan kadar lemas di seluruh dunia.

“Ini adalah sebahagian daripada kehidupan saya di mana saya dapat memulakan bab baru ini,” katanya.

Michael Phelps' fiance, Nicole Johnson
Perkahwinan Michael Phelps Nicole Johnson dan anak lelaki Boomer.Brandon Goodwin / HARI INI

Phelps juga berkata dia meninggalkan pasukan Amerika Syarikat dengan tangan yang baik, dengan perenang seperti Katie Ledecky dan lain-lain “orang muda yang kami tampil dalam sukan yang akan mengambil alih.”

“Saya memberitahu saya kepada sekumpulan mereka, saya tidak akan jauh, jika mereka memerlukan sesuatu untuk dijangkau,” katanya. “Ini adalah keghairahan saya dan sukan yang besar untuk saya. bantu lelaki ini sebanyak yang saya boleh. “

Michael Phelps on TODAY
Michael Phelps pada HARI INI.Brandon Goodwin / HARI INI