Merah, putih atau berkilau? Pakar memilih wain yang paling sihat

Sebagai pendekatan Tahun Baru, pihak percutian akan mengalir dengan merah, putih, dan berbuih.

Botol of red wine, grapes and wooden barrel
Banyak variasi wain merah, terutamanya pinot noir, mengandungi sejumlah besar sebatian tumbuhan yang dipanggil resveratrol daripada yang terdapat dalam wain putih. Givaga / Hari ini

Tetapi yang wain atau Champagne tidak hanya terasa paling baik, tetapi sebenarnya boleh baik untuk anda – dan meninggalkan anda tanpa sakit kepala pada waktu pagi? Pakar mengatakan bahawa sementara wain putih merah putih apabila menimbang manfaat kesihatan secara keseluruhan, wain putih kering seperti Rieslings atau Sauvignon Blancs mempunyai faedah sendiri.

“Jika anda pergi keluar dan membeli wain dan anda mencari sesuatu yang sihat, pergi dengan pinot noir,” kata Leroy Creasy, Ph.D., Profesor Emeritus di Cornell University College of Agriculture di New York yang telah mengkaji sains anggur dan faedah kesihatan dalam wain selama lebih dari dua dekad.

Creasy mendapati bahawa banyak jenis wain merah, terutamanya pinot noir, mengandungi sejumlah besar resveratrol sebatian tumbuhan daripada yang terdapat dalam wain putih. Kajian menunjukkan bahawa resveratrol menyumbang kepada menurunkan kolesterol, mengurangkan risiko darah beku dan panjang umur umum.

Kajian baru-baru ini mengenai peningkatan badan menyerupai warna merah atau kulit putih memberi tumpuan kepada faedah khusus yang terdapat dalam wain penyakit kardiovaskular, kata Gary Pickering, profesor sains wain di Universiti Brock di St. Catharines, Ontario.

“Pengambilan anggur yang sederhana dan tetap – terutamanya wain merah-memang, bersekutu dengan banyak manfaat kesihatan,” kata Pickering. 

Dan inilah nota gembira untuk sambutan Tahun Baharu Tahun Baru: Beberapa kajian telah mengaitkan penggunaan Champagne dengan prestasi kardiovaskular, vaskular dan bahkan otak yang bermanfaat, mungkin disebabkan sifat anti-oksidannya, kata Pickering.  

Walau bagaimanapun, pada masa yang sama, tidak semua alkohol adalah sama, katanya. Sebagai contoh, pengambilan bir atau semangat yang tinggi secara kronik telah dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser paru-paru. 

Penggunaan sederhana wain merah, sebaliknya, telah dikaitkan oleh penyelidik untuk mengurangkan risiko kanser, kata Pickering. 

“Salah satu kata kunci di sini ialah, ‘sederhana,’ – pengambilan alkohol yang tinggi dan kronik, dalam apa jua bentuk, dikaitkan dengan banyak hasil kesihatan yang buruk,” kata Pickering. “Ini adalah sebahagiannya mengapa terdapat advokasi yang terhad atau pengiktirafan konsep ‘wine-as-medicine’ di kalangan sistem kesihatan dan pendidik, walaupun bukti yang kuat … kebenarannya.”

Keith Wallace, seorang sommelier dan presiden The Wine School, sebuah program pendidikan wain di Philadelphia, mengatakan anggur merah bermanfaat kerana “mereka ditapai di kulit” dan mempunyai banyak antioksidan dan tanin. Tannin adalah sebatian kimia yang terdapat dalam tumbuh-tumbuhan dan kulit buah-buahan yang memberi wain rasa yang lebih pahit dan lebih rumit. Mereka juga telah dikaitkan dengan sakit kepala wain merah yang menjengkelkan.

“Ini secara biologi benar untuk sesetengah orang, bahawa tanin dalam wain merah mungkin menawarkan penggantungan, jadi mereka harus mengelakkan wain merah jika mereka sensitif terhadap tanin,” kata Madelyn Fernstrom, editor HORAYAH kesihatan dan nutrisi.

Fernstrom mengesyorkan jika anda sedang mencari sesuatu yang fizzy dan perayaan, untuk berpegang dengan Champagne. “Dan lebih ekonomik,” katanya, “adalah wain putih yang berkilauan.”

Keri Glassman, ahli pemakanan yang berpangkalan di New York dan pengasas Sekolah Pemakanan, amalan pemakanan dan jenama kesihatan dan kesejahteraan, mengesyorkan memilih wain kegemaran anda, tanpa mengira jenisnya, dan berpegang kepada cadangan Amerika Syarikat Persatuan Jantung: tidak lebih dari dua Minum setiap hari untuk lelaki dan satu minuman untuk wanita. Satu minuman adalah 5 auns wain, sama seperti 1.5 pukulan kaca atau botol bir 12-ons. 

Menambah percikan seltzer ke mana-mana wain membentangkan minuman anda tanpa menambah kalori. Dan ia boleh membantu mengelakkan sakit kepala pada keesokan harinya. 

Penyumbang TODAY.com Bill Briggs menyumbang kepada laporan ini