Mengambil pemandangan 360 darjah dari One World Trade Centre

Dalam ciri laman web baru, majalah TIME menyediakan pemandangan panorama New York City yang menakjubkan.

Imej bergerak 360 darjah diambil di atas 1 World Trade Center, bangunan tertinggi di Hemisfera Barat dan peringatan keluli dan kaca ke Twin Towers yang pernah berdiri berdekatan.

A view from the top of 1 World Trade Center in NYC.
Pemandangan dari bahagian atas 1 World Trade Center di NYC.Hari ini

“Apabila anda melangkah keluar ke platform itu buat kali pertama, ia sama seperti anda dapat melihat seluruh dunia di sana,” kata Jonathan Woods, editor kanan dan editor foto interaktif TIME, kepada TODAY.

Mei lalu, MATLAMAT Matt Lauer melangkah ke 104 lantai di dalam menara untuk menyaksikan krew pembinaan tempat yang terakhir meninggikan 408 kaki di menara. Bangunan kini berdiri pada simbol 1,776 kaki, mengangguk hingga tahun Amerika menandatangani Deklarasi Kemerdekaan. Bangunan baru terletak di utara menara asal, kini tanah suci yang dikenali sebagai Ground Zero.

Pada awal tahun 2013, TIME menetapkan untuk mengambil gambar yang belum pernah berlaku sebelumnya dari bahagian atas menara. Mereka mencipta peralatan istimewa yang akan menstabilkan kamera yang dapat membersihkan foto walaupun angin 25 mph, getaran bangunan dan pelbagai cabaran lain.

Woods memanggil proses “insanely difficult.”

“Ia tidak seperti kita boleh naik ke sana dan melihatnya dan mencuba sesuatu. Ini adalah satu-satunya perjanjian,” katanya.. 

Pada 28 September 2013, kamera memecah lebih 500 foto dalam tempoh lima jam. Jurugambar kemudian menghabiskan berminggu-minggu menjahit foto-foto menjadi satu imej panorama.