Mengalahkan kecacatan: Tips untuk memerangi jerawat dewasa

Sudah cukup buruk bahawa ramai daripada kita terpaksa berhadapan dengan jerawat semasa akil baligh dan remaja. Sekarang bahawa kita sudah dewasa, kita akan mengharapkan kulit kita bersikap lebih matang dan tidak bercela. Tetapi itu tidak selalu berlaku. Penyumbang “Hari Ini” Dr. Judith Reichman dijemput untuk hadir di acara itu untuk menawarkan beberapa pandangan tentang mengapa sesetengah daripada kita mendapat jerawat dewasa dan apa yang boleh kita lakukan mengenainya. Berikut adalah fikirannya:

Apa yang menyebabkan jerawat?
Bertentangan dengan kepercayaan umum, ia bukan kebersihan kulit yang buruk atau makanan buruk yang boleh menyalahkan menyebabkan jerawat. Tingkah laku kita bukanlah salah! Penyebab jerawat utama adalah pengumpulan kelebihan bahan lemak yang disebut sebum yang dihasilkan oleh kelenjar sebum pada kulit kita. Sebum itu “terperangkap” dan memancarkan pembukaan kelenjar, menyebabkan whiteheads. Selepas kelenjar membebaskan terbuka, mereka menjadi blackheads. Sebum juga menyuburkan pertumbuhan bakteria yang biasanya tinggal di kulit – propionibacterium acnes (P.acnes). Peningkatan bakteria ini kemudian menyebut sel-sel imun kulit menjadi tindakan dalam usaha untuk mengalahkan penyerang bakteria, dan keradangan dan jerawat berkembang. Ini boleh mengambil bentuk lebam tertutup, dibesarkan, merah atau jerawat terbuka dengan cecair yang dijangkiti yang menurun ke bawah, menyebabkan luka yang mendalam, atau ke atas, menjadi longkang sebagai luka terbuka. Sebaik sahaja sembuh, jerawat boleh meninggalkan “jejak kaki” gelap (hiper pigmentasi). Ia juga boleh menyebabkan parut kekal.

Hormon lelaki menyebabkan peningkatan pengeluaran sebum dan memulakan senaman jerawat ini. Semasa baligh dan remaja, kulit boleh bertindak balas terhadap peningkatan ketara pengeluaran ovarian testosteron yang mengiringi “kebangkitan ovarium” (dan menggalakkan perkembangan ciri seks sekunder serta minat seks) yang menyebabkan jerawat berkembang. Mereka yang mengalami jerawat yang teruk mungkin mempunyai kelenjar sebaceous yang besar, atau kelenjar mereka mungkin sangat sensitif terhadap fluktuasi androgen (hormon lelaki). Dalam sesetengah kanak-kanak perempuan, permulaan jerawat yang sederhana dan teruk adalah disebabkan oleh rembesan hormon lelaki yang terlalu banyak. Ini kemungkinan besar disebabkan oleh keadaan yang disebut sindrom ovarium polikistik atau PCOS (yang berlaku sehingga 10 peratus wanita). Insulin yang berlebihan dan pengeluaran hormon lelaki menyebabkan tempoh yang tidak teratur, peningkatan berat badan, jerawat dan pertumbuhan rambut yang berlebihan selepas akil baligh. Terdapat juga beberapa bukti (dari kajian kembar) bahawa kecenderungan untuk mengembangkan jerawat boleh diwarisi. Risiko jerawat dewasa adalah empat kali lebih besar jika anda mempunyai saudara (ibu atau bapa) yang mempunyai jerawat dewasa.

Bagaimana jerawat dewasa berbeza daripada apa yang terjadi pada masa remaja?
“Jerawat dewasa” – iaitu, jerawat yang berlaku selepas usia 25 – berlaku dalam 12 peratus wanita dan 3 peratus lelaki. Lesi jerawat dewasa biasanya muncul dalam kelompok di sekitar pipi dan rahang bawah yang lebih rendah. Ia dipanggil “jerawat berterusan” jika ia berterusan selepas remaja (dan ini adalah jenis jerawat dewasa yang paling biasa, yang berlaku dalam 70 peratus hingga 80 peratus individu terjejas). “Jerawat onset akhir” kurang biasa; ia (seperti nama yang dicadangkan) menaikkan kepala yang hodoh buat pertama kalinya pada masa dewasa.

Kami tidak pasti mengapa jerawat berterusan atau tiba-tiba berkembang apabila kita menjadi lebih tua. Ia mungkin, dengan usia, kelenjar sebum dan saluran menjadi lebih sensitif terhadap hormon lelaki atau mengambil masa lebih lama untuk mengatasi keradangan. Kelainan endokrin (glandular), yang boleh menyebabkan kadar hormon lelaki yang semakin meningkat, boleh berkembang pada usia yang lebih muda dan menyebabkan kegigihan atau penampilan baru jerawat. Tekanan utama juga boleh menyebabkan peningkatan pengeluaran hormon tekanan dari kelenjar adrenal. (Pernah perhatikan bagaimana anda mungkin mengalami jerawat atau dua ketika anda tertekan atau sakit?) Ramai wanita mengadu tentang jerawat pramenstruasi. Ini juga boleh disebabkan oleh peningkatan pengeluaran hormon lelaki selepas ovulasi.

Sekiranya ujian khas dilakukan?
Sekiranya jerawat dewasa tiba-tiba berlaku atau terus menjadi teruk, ujian darah perlu dilakukan untuk menolak tahap hormon lelaki dari PCOS atau pertumbuhan tumor dalam kelenjar adrenal atau ovari. 

Bagaimana kita boleh merawat kulit yang cacat?
Apabila kita menjadi lebih tua, kulit kita lebih sensitif, jadi kita harus sedikit kurang agresif dalam penggunaan pengeringan atau terapi jerawat topikal yang menjengkelkan. Adalah dinasihatkan untuk menggabungkan rawatan yang boleh menyasarkan semua sebab peningkatan pengeluaran dan jangkitan sebum. Kebanyakan terapi mengambil sekurang-kurangnya lapan minggu untuk menunjukkan hasil, dan pembaikan yang lebih dramatik berlaku hanya selepas tiga bulan. Malangnya tiada kepuasan segera dalam rawatan jerawat. 

Tiga jenis terapi utama adalah:
Turunan topikal / vitamin A
Ada tiga krim topikal atau gel yang terbuat dari vitamin A derivatif yang disebut retinoid. Peningkatan ini sel-sel di sekitar dan di kelenjar dan folikel kulit, menormalkan sel-sel, dan menghalang perkembangan lesi pra-jerawat. Mereka juga mempunyai kesan anti-radang dan membantu menyembuhkan jerawat. Retinoid yang digunakan secara tempatan juga membantu ubat-ubatan lain, seperti antibiotik, menembusi kulit. Produk retinoid yang diluluskan oleh FDA termasuk:

  • Trentinoin (Retin-A dan generik)
  • Trentinoin dalam persediaan khas (Retin-A Mikro dan Avita)

Produk ini menyampaikan ubat secara terkawal, yang boleh meminimumkan kerengsaan.

  • Retinoid topikal generasi ketiga (Differin dan Tazorac)

Produk ini mengikat kepada reseptor tertentu dan telah didapati menyebabkan kerengsaan yang kurang. Selain itu, mereka tidak menjadikan kulit lebih sensitif terhadap cahaya matahari.

Semua produk ini boleh menyebabkan pelbagai warna kemerahan, kekeringan atau kerengsaan. Mulailah dengan jumlah yang sangat kecil (kurang daripada anak buah bersaiz kacang untuk wajah) dan sapukan pada waktu malam, 20 minit selepas anda mencuci muka anda dengan pembersih lembut. Gunakan pelindung matahari sepanjang hari.

Topikal lain
Ini boleh digunakan bersamaan dengan retinoid dan termasuk Benzoyl Peroksida. Ini membunuh P.acnes dan membantu merawat luka yang dijangkiti. Ia datang dalam kekuatan over-the-counter dan preskripsi, atau digabungkan dengan antibiotik. 

Antibiotik topikal
Ini membunuh P.acnes. Penyelesaian dengan erythromycin atau clindomycin adalah yang paling biasa ditetapkan. Walau bagaimanapun, terdapat peningkatan ketahanan P.acnes terhadap eritromisin. (Ini adalah kurang masalah jika ia digunakan dalam kombinasi dengan Benzoyl Peroksida.)

Terapi ubat / terapi hormon
Antibiotik lisan membantu memerangi jerawat sederhana dan teruk. Biasanya mereka digunakan dalam kombinasi dengan retinoid topikal. Tetracycline dan erythromycin adalah yang paling kerap diresepkan, tetapi sekali lagi, kita prihatin untuk membangunkan rintangan kepada eritromisin. Jangan mengambil tetracycline jika anda hamil atau menyusu.

Isotretinoin (Acutane) mengurangkan saiz kelenjar sebum dan mengurangkan rembesan sebum. Ia juga menghalang pertumbuhan P.acnes dan mempunyai kesan anti-radang. Ia sangat kuat dan boleh menjadi sangat kering, menyebabkan luka di sekitar mulut atau dalam membran mukus. Ia juga sangat toksik kepada janin yang sedang berkembang. Ia hanya boleh digunakan untuk jerawat yang teruk, dan jika anda mengambilnya, anda mesti menggunakan kontrasepsi “selamat-selamat” (biasanya dua bentuk kontrasepsi) dan mempunyai ujian kehamilan negatif bulanan.

Terapi hormon
Ini ditetapkan untuk mengurangkan pengeluaran dan aktiviti hormon lelaki. Cara paling mudah untuk menggagalkan kesan testosteron pada kulit anda adalah mengambil pil kawalan kelahiran: Pil kombinasi yang mengandungi estrogen akan menghalang pengeluaran hormon lelaki yang berlebihan. Ortho Tri-cyclin dan Estrostep telah diluluskan oleh FDA untuk rawatan jerawat. Satu lagi pil kawalan kelahiran, Yasmin, mempunyai progestin yang unik yang sebenarnya mempunyai aktiviti hormon anti-lelaki dan begitu berfungsi untuk membantu mencegah jerawat.

Terdapat juga ubat anti-androgen yang menghalang reseptor hormon lelaki. Yang ada di A.S. ialah Spironolactone, diuretik yang ringan. Dos antara 50 hingga 100 miligram yang digabungkan dengan terapi lain boleh membantu, terutama jika anda mempunyai jerawat yang mendalam.

Apa jenis solekan yang perlu wanita menggunakan jerawat?
Mereka yang menyatakan mereka “tidak comedogenic” mungkin kurang berkemungkinan menyumbang kepada jerawat. Secara umum, kemerahan serbuk akan kurang kerap jerawat daripada krim, dan krim / asas serbuk lebih baik daripada cecair. Sekiranya anda mesti menggunakannya, cari produk berasaskan silikon. Buang bekas lama, bekas dan mencuci berus untuk mengelakkan jangkitan. Dan gunakan pelindung matahari setiap hari.

Kami tidak perlu menerima jerawat pada usia apa-apa, jadi jangan teragak-agak untuk berunding dengan ahli dermatologi anda. Penjagaan perubatan yang betul boleh membantu “tidak menyakitkan” kulit anda.

Dr. Judith Reichman, penyampai perubatan “Hari Ini” yang menyumbang kepada kesihatan wanita, telah mengamalkan obstetrik dan ginekologi selama lebih daripada 20 tahun. Anda akan mendapati banyak jawapan kepada soalan-soalan anda dalam buku terbarunya, “Slow Your Clock Down: Panduan Lengkap untuk Sehat, Lebih Muda Anda,” yang diterbitkan oleh William Morrow, satu bahagian Harper Collins Publishers.

SILA AMBIL: Maklumat dalam lajur ini tidak boleh ditafsirkan sebagai memberikan nasihat perubatan khusus, melainkan untuk menawarkan maklumat pembaca agar lebih memahami kehidupan dan kesihatan mereka. Ia tidak bertujuan menyediakan alternatif kepada rawatan profesional atau untuk menggantikan perkhidmatan doktor.