Melania Trump pada ucapan konvensyen: ‘Saya menulis dengan bantuan sedikit sebanyak mungkin’

Beberapa jam sebelum memberi ucapan di Konvensyen Kebangsaan Republik yang telah menimbulkan dakwaan plagiarisme, Melania Trump memberitahu HARI hari dia menulis alamatnya dengan sangat sedikit bantuan.

“Saya membacanya sekali lagi, dan itu semua kerana saya menulis dengan bantuan sedikit sebanyak mungkin,” katanya kepada Matt Lauer TODAY dalam wawancara eksklusif pada Isnin.

Melania Trump: ‘Saya menulis’ ucapan RNC saya dengan sedikit bantuan yang mungkin ‘

Jul.19.201604:38

Melania Trump menimbulkan persoalan mengenai beberapa petikan dari ucapannya di Cleveland yang sangat mirip dengan ucapan Michelle Obama pada Konvensyen Demokratik 2008.

“Dari usia muda, ibu bapa saya kagum kepada saya nilai-nilai yang anda bekerja keras untuk apa yang anda inginkan dalam hidup, bahawa perkataan anda adalah ikatan anda dan anda melakukan apa yang anda katakan dan menjanjikan janji anda, bahawa anda memperlakukan orang dengan hormat, Trump berkata dalam ucapannya.

Pada tahun 2008, Obama berkata: “Barack dan saya dibesarkan dengan begitu banyak nilai yang sama: bahawa anda bekerja keras untuk apa yang anda inginkan dalam hidup, bahawa kata anda adalah ikatan anda dan anda melakukan apa yang anda katakan yang akan anda lakukan; bahawa anda memperlakukan orang dengan bermaruah dan rasa hormat. “

Melania Trump
Melania Trump pada Konvensyen Kebangsaan Republik di Cleveland pada malam Isnin.ROBYN BECK / AFP – Getty Images

Selepas itu, kempen Trump tidak menjawab soalan plagiarisme, melepaskan pernyataan yang mengatakan, “Tim penulis Melania mencatat nota inspirasi hidupnya, dan dalam beberapa kes termasuk fragmen yang mencerminkan pemikirannya sendiri.”

BERKAITAN: Konvensyen Kebangsaan Republik mempunyai ‘hari pertama yang sangat buruk,’ kata penganalisis

Trump memuji isterinya tetapi juga tidak mengulas mengenai kontroversi itu.

Jon Favreau, bekas wartawan untuk Obama, menuduh kempen Plumpar Trump.

Dalam bahagian lain ucapannya, Trump berkata, “Kerana kami mahu anak-anak kita di negara ini tahu bahawa satu-satunya had untuk pencapaian anda adalah kekuatan impian anda dan kesanggupan anda untuk bekerja untuk mereka.”

Itu bergema dari ucapan Obama hampir kata-kata.

BERKAITAN: Kempen Hillary Clinton dengan Sherrod Brown, pasangan yang berpotensi berjalan

“Kerana kita mahu anak-anak kita dan semua kanak-kanak di negara ini mengetahui bahawa satu-satunya had untuk mencapai kejayaan anda adalah capaian impian anda dan kesanggupan anda untuk bekerja keras untuk mereka.”

Pengurus kempen Trump Paul Manafort menangani kontroversi CNN pada pagi Selasa, sambil berkata, “Tidak ada pidato mengenai ucapan Michelle Obama.”

“Ini adalah kata-kata dan nilai yang sama – dia peduli dengan keluarganya,” katanya.

Donald Trump: RNC akan ‘sangat sivil’ tetapi tidak ‘terlalu sivil’

Jul.19.201604:10

Donald Trump juga bercakap dengan Lauer mengenai gabenor Ohio dan bekas calon GOP John Kasich mengelakkan konvensyen itu, keganasan di seluruh negara yang melibatkan polis dan sekumpulan perwakilan anti-Trump yang berjalan di luar lantai konvensyen selepas memanggil undi panggilan roll untuk menukar pesta peraturan.

Isnin lalu, Manafort menamakan Kasich sebagai “penjenayah” dan berkata dia “memalukan partinya” kerana enggan menyokong Trump pada konvensyen itu.

“Secara jujur, dia telah ditewaskan dengan sangat teruk, saya menang, saya rasa 37 menyatakan, dan dia menang satu, jujur ​​jika saya memukul yang teruk, saya tidak akan tampil sama ada baiknya, ” kata Trump TODAY.

BERKAITAN: Donald Trump Jr., Tiffany Trump: 3 perkara yang anda tidak tahu tentang setiap

Setakat perwakilan cuba mengubah peraturan konvensyen untuk menghalang penamaan Trump, dia berkata ia “tidak akan pernah berlaku.”

“Mereka benar-benar mencari 2020, beberapa peraturan berubah, dan saya fikir akhbar suka membinanya, tetapi ia benar-benar mengenai perubahan peraturan untuk 2020,” katanya..

Trump juga membincangkan nada konvensyen itu pada masa di mana terdapat protes terhadap penembakan polis serta polis yang ditembak dan terbunuh dalam serangan di Dallas dan Baton Rouge.

“Ini konvensyen, selepas semua, dan apabila anda mengatakan sivil, kita tidak boleh terlalu sivil apabila anda mempunyai situasi seperti Hillary Clinton dengan semua yang dilakukannya dan semua kesilapan yang dibuatnya, maka mereka akan dibesarkan, ” Trump berkata. “Tetapi saya fikir ia akan menjadi sangat sivil.”

Ikuti penulis TODAY.com Scott Stump di Twitter.

Konvensyen Kebangsaan Republik mempunyai ‘hari pertama yang sangat buruk,’ kata penganalisis

Jul.19.201603:24