McChrystal pada peletakan jawatan: ‘Saya mahu kekal dalam pekerjaan’

Pensiunan Jeneral Stanley McChrystal, yang kerjayanya berakhir selepas penggambaran yang tidak menonjol dalam artikel Rolling Stone, diterima menyalahkan cerita itu tetapi mengakui hari ini dia berharap kejatuhan itu tidak akan menanggung tugasnya sebagai komander A.S. di Afghanistan.

“Saya mahu kekal dalam pekerjaan, tetapi saya mahu melakukan yang terbaik untuk misi,” kata McChrystal dalam temuramah langsung pertama sejak turun dari kedudukan hampir tiga tahun lalu. “Saya merasakan apa yang dirasai oleh presiden adalah yang terbaik untuk misi itu adalah apa yang saya perlu lakukan, jadi saya gembira untuk pergi dengan apa jua keputusan yang dibuatnya.”

McChrystal berkata beliau bertemu dengan Presiden Obama dengan meletakkan jawatan ketika dia tiba di Gedung Putih sejurus selepas penerbitan artikel Jun 2010, “The Runaway General.” Artikel itu menggambarkan McChrystal dan pembantunya yang rapat meremehkan pemimpin presiden dan pentadbiran, dan tidak hanya mengakhiri jawatannya sebagai komander di Afghanistan tetapi sebelum ini menamatkan kerjaya ketenteraan selama 34 tahun untuk lulusan West Point. Dia segera digantikan oleh penyelianya pada masa itu, Jeneral David Petraeus.

Pada hari ini, McChrystal membantah menjawab sama ada artikel tersebut dengan tepat memetik kakitangannya.

“Itu sudah lewat. Saya menerima tanggungjawab. Saya berkuasa, “katanya. Sebagai komander, “anda bertanggungjawab terhadap segala yang buruk yang berlaku dan semuanya baik, dan saya terima itu.”

McChrystal nyaris tidak menumpukan ruang kepada subjek dalam buku barunya, “My Share of the Task,” yang dikeluarkan pada hari Isnin.

“Dalam buku saya, saya menggariskan bahawa dalam kira-kira satu halaman dan separuh daripada buku 400 halaman kerana itu tahap kepentingannya,” katanya kepada Matt Lauer TODAY. “Kami berjuang berperang besar dan dalam bidang kerjaya saya, terdapat banyak perkara dalam kepimpinan yang saya berurusan. … Saya tidak fikir kita memerlukan buku lain di mana kita menunjuk jari. “

McChrystal tidak akan mendedahkan apa yang dikatakan Obama kepada beliau semasa pertemuan mereka selepas artikel berlari, mengatakan “apa yang dikatakan antara presiden dan saya di Pejabat Oval sangat perlu di antara kita.”

Walau bagaimanapun, beliau menyifatkan nada sebagai “sangat profesional” dan berkata hubungannya dengan presiden, pada masa itu dan sekarang, adalah yang baik.

Pada masa itu, Obama memanggil peletakan jawatan McChrystal sebagai “strategi yang tepat untuk keselamatan negara kita,” dan beliau menyifatkan peperangan sebagai lebih besar daripada mana-mana individu.

McChrystal berkata kepercayaan adalah faktor utama dalam membina hubungan antara individu dan agensi. Ditanya mengenai pilihan presiden untuk Setiausaha Pertahanan yang akan datang, beliau berkata beliau tidak ragu-ragu mengenai Chuck Hagel selagi bekas senator Nebraska itu mempunyai kepercayaan presiden dan Dewan Putih dan pemimpin Kabinet.

“Sekiranya Presiden Obama mempercayai dia, saya fikir Senator Hagel mempunyai pengalaman,” katanya. “Dia pasti mendapat kualiti sebagai orang. Perkara sebenar ialah sama ada presiden mempunyai tahap amanah itu. “

Lebih banyak:Warga negara Kongres Photoped ke dalam foto rasmi

Tentera Laut mengganggu PSA menggambarkan bahaya ‘garam mandi’

Rep Republik: Boehner adalah ‘suara sebab,’ walaupun apa yang saya katakan

Hillary Clinton meninggalkan hospital: Jabatan Negeri.

Askar kejutan keluarga dengan kepulangan Rose Parade

Loading...