Manusia pencipta New York Brandon Stanton memanggil Donald Trump ‘kebencian’ dalam surat terbuka

Sebagai seorang wartawan yang gambar dan wawancara orang di jalan, Brandon Stanton telah berbicara dengan beratus-ratus umat Islam di Amerika dan di luar negara sejak dua tahun yang lalu.

Pengalaman itu memotivasi pencipta popular Humans blog New York untuk menulis surat terbuka yang kuat kepada pelopor pelopor Donald Trump pada hari Senin menentang pencalonannya. Stanton memetik kenyataan radang Trump tentang umat Islam sebagai “kebencian” dan menulis bahawa Trump telah “menggalakkan prasangka.”

“Kerana bersama dengan berjuta-juta orang Amerika, saya telah menyedari bahawa menentang kamu bukan lagi keputusan politik,” dia menulis tentang pilihannya untuk melepaskan surat itu. “Ia adalah satu moral.” HARI INI telah sampai kepada Stanton komen, tetapi tidak segera mendengar kembali.

BERKAITAN: Donald Trump: Membandingkan ikrar kempen saya kepada penghormatan Nazi adalah ‘tidak masuk akal’

Stanton, seorang penulis yang menemu bual dan gambar pelbagai kumpulan New York untuk projek HONYnya, menyiarkannya kepada lebih 17 juta pengikutnya di Facebook dan Twitter.

“Saya juga mewawancarai beratus-ratus pelarian Syria dan Iraq di tujuh negara yang berbeza,” katanya. “Dan saya dapat mengesahkan – kebencian itu adalah kamu.”

Stanton menceritakan bagaimana beliau juga bercakap dengan beratus-ratus orang di jalan-jalan Iran, Iraq dan Pakistan dalam tempoh dua tahun yang lalu, dan dia mengutuk Trump untuk kenyataan tertentu mengenai umat Islam.

BERKAITAN: Inilah penyokong Donald Trump yang berfikir tentang keganasan rali

“Saya telah menyaksikan anda menganjurkan penggunaan penyeksaan dan pembunuhan keluarga pengganas,” katanya. “Saya telah menyaksikan anda dengan gembira menceritakan kisah-kisah mengeksekusi umat Islam dengan peluru yang dicelupkan dalam darah babi. Saya telah melihat anda membandingkan para pelarian dengan ‘ular,’ dan mendakwa bahawa ‘Islam membenci kita.’ ‘

Pencipta ‘Manusia pencipta New York’ menerbitkan buku tentang anak-anak

Oktober.29.201403:16

Beliau juga berharap untuk memastikan kenyataan Trump diingati jika dia cuba menoreh retorik kemudian dalam kempen presiden.

BERKAITAN: ‘Manusia Kecil’ di New York sama hebatnya seperti yang besar

“Orang-orang yang telah memberi perhatian tidak akan membenarkan anda untuk menjenamakan semula diri anda,” kata Stanton. “Anda bukan seorang penyokong.” Anda bukan “presiden.” Anda bukanlah ‘mangsa’ anda telah mengalami kegirangan selama berbulan-bulan. Anda seorang lelaki yang telah menggalakkan prasangka dan keganasan dalam mengejar kuasa peribadi. Dan walaupun kata-kata anda tidak akan dinafikan perubahan selama beberapa bulan akan datang, anda akan tetap kekal siapa anda. “

Ikuti penulis TODAY.com Scott Stump di Twitter.

Ben Carson: Donald Trump ‘berfikir dengan mendalam,’ ‘mewakili di mana orang’

Mac.14.201604:31