Lindsey Vonn menyebarkan abu kakeknya, doktor haiwan Korea, berhampiran dengan kursus Olimpik

Don Kildow menghabiskan dua tahun di jalan-jalan bangunan Korea Selatan di Kor Jurutera Jurutera semasa Perang Korea, mempelajari kemahiran yang membantunya kemudian membina bukit ski pertama berhampiran rumahnya di Wisconsin.

Cucu sulung Kildow belajar berski di bukit 150 kaki berhampiran Milton, menunjukkan bakatnya yang pertama sebelum dia menjadi legenda ski A.S., Lindsey Vonn.

Lindsey Vonn and her grandfather
Lindsey Vonn menghormati datuknya, Don Kildow, seorang veteran Perang Korea, dengan menghamburkan abunya di Korea Selatan. Sukan Olimpik NBC

Vonn menghormati kenangan lelaki yang membantu memupuk cintanya dengan ski dengan menyebarkan beberapa abunya berhampiran kursus menuruni bukit Olimpik lelaki di Pyeongchang awal minggu ini, meninggalkan sekepingnya di tempat yang sangat bermakna untuk hidupnya.

“Saya tahu ia akan memberi banyak manfaat kepadanya untuk kembali ke sini,” katanya kepada The Associated Press. “Sebahagian darinya berada di Korea Selatan, selalu.”

Bapa Vonn, Alan Kildow, juga menyebarkan beberapa abu Don di pelbagai tempat di Korea Selatan.

Vonn berharap datuknya akan mendapat peluang untuk menontonnya di Pyeongchang, tetapi dia meninggal dunia pada 88 pada November di rumah keluarga di Milton bersama isterinya yang berusia 70 tahun, Shirley, di sisinya.

Mesej rahsia mengenai seragam Olimpik Lindsey Vonn

20.20.201800:33

Kildow jarang bercakap mengenai masa beliau dalam Perang Korea pada awal 1950-an, tetapi Pyeongchang yang dinamakan tapak Olimpik telah membukanya kira-kira pada bulan sebelum kematiannya, kata Vonn kepada NBC Sports ‘Mike Tirico menjelang Olimpik Musim Sejuk.

“Ia bagus untuk saya benar-benar dapat membicarakan cerita-cerita ini dengannya sekarang,” katanya. “Saya telah banyak belajar mengenainya yang saya tidak tahu sebelum ini.”

Tidak menghairankan apabila Vonn mendapat atletisme dari, kerana Kildow adalah seorang pemain penuh dan pelapis di sekolah menengah dan juga peninju Golden Gloves, jumper ski, dan pemain ski alpine, menurut obituarynya.

Lindsey Vonn ingin orang bertanya kepadanya soalan 1 ini

03.1.201401:02

Selepas dia kembali dari perang, dia memulakan perniagaan pembinaannya sendiri. Ayah empat juga membina bukit ski 150 kaki menegak di padang rumput lembu untuk mewujudkan kemudahan pertama di kawasan itu.

Sebagai salah seorang daripada 14 cucu Don dan Shirley, cinta kepada ski ski Vonn semakin meningkat semasa lawatan dari rumah keluarganya di Minnesota untuk melihat datuk neneknya di Wisconsin. Ia membawa kepada kerjaya penetapan rekod sebagai juara Piala Dunia empat kali dan wanita Amerika pertama yang pernah memenangi emas Olimpik dalam persaingan menurun tahun 2010.

Dia memenangi pingat gangsa di downhill di Pyeongchang dalam apa yang paling mungkin Olimpik terakhirnya.

“Saya telah mencuba segala-galanya untuk memenanginya,” katanya. “Saya mendapat gangsa, yang saya sangat istimewa dan saya fikir dia akan bangga dengannya.”

Ikuti penulis TODAY.com Scott Stump di Twitter.