Lihatlah kisah cinta George dan Barbara Bush yang luar biasa

Beberapa kisah cinta akan membuat sejarah seperti yang dimiliki oleh George dan Barbara Bush.

Dengan percintaan yang merangkumi lebih daripada tujuh dekad, mereka adalah pasangan yang paling lama berkahwin dalam sejarah presiden. Bekas wanita pertama meninggal Selasa pada usia 92, 77 tahun selepas kedua-dua bertemu di tarian sekolah pada tahun 1941.

George Bush is shown with wife Barbara in 1945.
George H.W. Bush ditunjukkan dengan isteri Barbara pada tahun 1945, tahun ini pasangan itu berkahwin. AP

“Saya tidak dapat bernafas, saya fikir dia begitu cantik,” kata Puan Bush kepada cucunya, HARI INI Jenna Bush Hager.

Untuk tarikh pertama mereka, bekas presiden meminjam kereta untuk mengambil isteri masa depannya.

Barbara Bush dan George H.W. Bush: Kisah cinta epik

Apr.18.201804:41

“Dia memberitahu saya kemudian, ‘Saya mendapat Oldsmobile kerana ia mempunyai radio Dan saya takut kita tidak mempunyai apa-apa untuk mengatakan satu sama lain,'” kata Puan Bush dengan ketawa. “Dan dia memberitahu dunia sekarang bahawa saya tidak berhenti bercakap dalam 75 tahun.”

George Bush, candidate for the Republican nomination for the U.S. Senate, gets returns by phone at his headquarters in Houston, Saturday, June 6, 1964.
George Bush, kemudian menjadi calon untuk penamaan Parti Republik untuk Senat A.S., dengan Barbara di Houston pada tahun 1964.AP

Dia berjuang beberapa isu kesihatan pada tahun-tahun akhir hidupnya, kegagalan jantung kongestif dan penyakit pulmonari obstruktif kronik, atau C.O.P.D.

“Saya fikir hakikat bahawa mereka bersama dan bahawa dia masih berkata, ‘Saya sayangkan awak, Barbie’ setiap malam cukup luar biasa,” kata wartawan TODAY Jenna Bush Hager hari ini selepas diumumkan bahawa Puan Bush tidak akan lagi mencari rawatan perubatan untuk memanjangkan hayatnya.

Dunia ini ditiru oleh surat cinta pasangan itu menghantar satu sama lain, yang mereka pernah berkongsi pada HARI INI.

“Saya sayang kamu, berharga, dengan segenap hatiku, dan tahu bahawa kamu mencintai saya bererti hidup saya,” kata bekas Presiden Bush sambil membaca dari salah satu surat yang ditulisnya kepada cintanya.

Nota kasih sayang George dan Barbara Bush diturunkan

Februari.14.201106:06

Mereka menghantar surat-surat awal hubungan mereka, ketika bekas presiden berada di luar negeri dengan Angkatan Laut semasa Perang Dunia II.

Pasangan itu berkahwin pada tahun 1945 di Rye, New York, dan kemudian berpindah ke Texas. Mereka mempunyai enam anak, termasuk anak perempuan yang meninggal dunia pada usia 3 tahun leukemia. Perjalanan mereka juga membawa mereka ke Rumah Putih, di mana Bush berkhidmat sebagai presiden ke-41 negara antara 1989 dan 1993.

George and Barbara Bush cut their wedding cake, Rye, New York.
George dan Barbara Bush berkahwin pada tahun 1945 di Rye, New York. Perpustakaan dan Muzium Presiden George Bush

Sepanjang dekad, cinta mereka terus kukuh. Seperti yang baru-baru ini bulan ini, bekas wanita pertama menyaksikan suaminya dalam majalah alumnae almamaternya.

“Saya masih tua dan masih cinta dengan lelaki yang saya sudah berkahwin 72 tahun lalu,” tulisnya dalam kemas kini mengenai hidupnya.

“George Bush telah memberikan saya dunia,” katanya. “Dia adalah yang terbaik – bijaksana dan penyayang.”

Barbara Bush: Saya masih ‘cinta’ dengan George H.W. Bush

April.04.201800:41

Dan pasangan itu tidak pernah takut PDA kecil.

Tahun lalu, bekas Presiden Bush berharap isterinya “hari jadi yang paling bahagia” di Twitter, menulis, “Saya masih lelaki yang paling beruntung di dunia.”

Dikenali dengan hubungan mereka yang suka bermain – bekas wanita pertama yang pernah memanggil suaminya sebagai “mesin pencuci pinggan terbaik di negeri Texas” selepas dia kalah dalam pemilihan semula – nampaknya humor mungkin rahsia untuk cinta yang berkekalan Bush.

“Salah satu sebab saya membuat keputusan paling penting dalam hidup saya untuk berkahwin dengan George Bush adalah kerana dia membuat saya ketawa,” katanya ketika berucap di Wellesley College pada tahun 1990. “Memang benar, kadang-kadang kita tertawa melalui air mata kita, tetapi ketawa bersama itu merupakan salah satu daripada ikatan yang paling kuat kami. Cari kegembiraan dalam hidup, kerana seperti yang dikatakan oleh Ferris Bueller pada hari itu, ‘Hidup bergerak dengan cepat, ya tidak berhenti dan melihat seketika seketika, ya akan terlepas ia! ‘”