Lester Holt membentangkan kepercayaannya dan peranannya dalam kerjayanya

Pekerjaan Lester Holt sebagai sauh NBC Nightly News sering membawa beliau ke kawasan-kawasan yang hancur akibat perang dan bencana alam.

Perjalanan ke tempat-tempat seperti Haiti yang dilanda gempa bumi dan melihat penderitaan yang begitu banyak telah memaksa wartawan yang memenangi anugerah untuk memikirkan imannya dan kesan kerjanya. Holt membuka kepercayaannya dan peranannya sebagai wartawan dalam esei orang pertama yang terang untuk majalah Guideposts.

Gambar: Lester Holt at the Today Show desk. February 23, 2017.
Lester Holt membentangkan kepercayaan Kristiannya dan bagaimana ia memberi kesan kepada karyanya sebagai sauh berita NBC Nightly. Nathan Congleton / HARI INI

“Ini adalah persoalan mana-mana orang yang memperjuangkan kepercayaan, bukan hanya wartawan atau penerbit,” katanya. “Anda melihat kesengsaraan di dunia, penderitaan yang dahsyat, dan bertanya-tanya bagaimana ia boleh adil. Bagaimanakah anda boleh meneruskan kehidupan anda dengan banyak kelimpahan apabila orang lain mengalami kekurangan itu? Bagaimanakah sesetengah orang mempunyai begitu sedikit sedangkan yang lain mempunyai begitu banyak? “

Holt memulakan kerjayanya di New York pada tahun 1981 dan menghabiskan masa selama 14 tahun sebagai wartawan dan anchor di Chicago sebelum datang ke NBC. Beliau dilaporkan secara meluas di tempat-tempat yang bermasalah di seluruh dunia, termasuk Iraq dan Somalia, tetapi ia sangat terguncang ketika ia menghabiskan waktu di Haiti setelah gempa bumi yang dahsyat pada tahun 2010.

“Tuhan saya, saya fikir, Saya tidak pernah mahu berada dalam kedudukan mengeksploitasi penderitaan rakyat, ” dia menulis dalam sekeping Guideposts. “Apa yang saya lakukan dalam kewartawanan, selalu ada satu lagi cerita yang perlu dipenuhi, oleh sebab keperluan, kita teruskan, tetapi di sini, perbezaan antara kehidupan yang baru saya saksikan dan kehidupan yang saya tahu adalah sangat besar yang menghantui saya.”

Selamat hari jadi, Lester Holt! Peminat Plaza, sauh bersama

Mac.08.201401:26

Holt mencerminkan kehebatan dalam sebuah rumah keagamaan di California Utara di mana keluarganya pergi ke gereja dua kali pada hari Ahad dan mempunyai pengajian Bible secara tetap. (Ayah dua adalah seorang jemaah biasa di jemaah di New York.)

Walaupun selepas kerjaya yang meliputi cerita yang sukar, Holt meminta kaunseling selepas Haiti untuk membantu mendamaikan perasaannya tentang kerjanya di tengah-tengah kesengsaraan yang begitu banyak. Kaunselor bertanya kepadanya apa yang akan berlaku jika dia tidak pergi ke sana untuk mengabadikan cerita itu.

“Saya fikir kembali kepada semua sumbangan yang dibuat dan masih dibuat,” katanya. “Semua pesawat angkutan besar yang mendarat di lapangan terbang, walaupun ketika kami masih berada di sana, memberikan ubat, makanan, air, pakaian. Bagaimana jika tiada siapa yang melaporkan cerita itu? “

Lester Holt mendedahkan ’25 Perkara yang Anda Tidak Tahu Mengenai Saya ‘: Tonton dia bernyanyi!

Apr.27.201702:33

“Tidak ada yang tahu,” katanya. “Ini adalah panggilan saya, ini adalah apa yang saya harapkan untuk menyinari cahaya di tempat-tempat gelap, untuk memberi suara kepada suara yang tidak bersuara, untuk menjadikan yang tidak kelihatan dapat dilihat, cahaya itu menerangi keadaan kita sebagai manusia.”

Iman adalah sesuatu yang digunakan oleh Holt untuk membimbing hidupnya, tetapi dia tidak memakainya pada lengannya.

“Bagi iman saya, ia bukan sesuatu yang saya kongsi di udara, walaupun saya berharap ia meresap apa yang saya lakukan,” katanya..

Ikuti penulis TODAY.com Scott Stump di Twitter.