Lelaki dalam video singa ‘memeluk’ mendedahkan rahsianya

Rakaman berusia dua puluh tahun dari singa yang penuh dengan gembira yang memeluk dua lelaki muda seperti kucing rumah penyayang telah membuat banyak mata berkabung sejak baru-baru ini mendarat di YouTube. Apakah yang dimaksudkan dengan imej-imej lama, kasar yang telah menarik berjuta-juta klik di seluruh dunia?

Adalah hanya singa, yang bernama Kristian, ingat kedua orang yang mengangkatnya dan kemudian membebaskannya ke dalam hutan?

Adakah nostalgia untuk masa yang lebih mudah 39 tahun yang lalu, apabila anda boleh berjalan ke Harrods department store di London, berjalan-jalan melalui bahagian “haiwan eksotik”, dan membeli singa hidup singa?

Adakah rindu untuk mengayuh Austin Powers-era London pada tahun 1969, apabila anda boleh membawa binatang itu ke flat bawah tanah, bermain bola sepak dengannya di dalam sebuah taman berdinding – dan bahkan membawanya ke restoran di belakang Bentley?

Jawapannya mungkin semua di atas. Tetapi ia mungkin sesuatu yang lebih: imej yang tidak dapat dilupakan dari makhluk yang boleh membunuh seorang lelaki dalam detik yang berperilaku seperti kucing dengan dua orang yang jelas suka, memukul di tengah-tengah belukar Afrika.

HARI INI memainkan sebahagian daripada video minggu lepas dengan sedikit komen atau pengenalan, dan apabila rakaman berbulu, yang asalnya ditembak pada filem 16 mm, telah selesai, Meredith Vieira adalah antara ramai di studio yang menghilangkan air mata.

Swinging London

Video itu adalah karya Anthony “Ace” Bourke dan John Rendall, dua orang Australia yang pada tahun 1969 tinggal di bahagian pinggul London. Hampir 40 tahun kemudian, Rendall melahirkan rasa hairan bahawa satu video mengenai perjumpaannya dengan bekas haiwan kesayangannya telah menarik lebih daripada 6 juta hits pada penulisan ini. (Dua versi video lain di YouTube telah mencatatkan lagi 6 juta hits.)

“Oh, Tuhanku,” Rendall berseru dari Australia ketika memberitahu betapa popularnya video itu. “Jika ia menjadikan orang lebih sedar dan lebih berminat dalam pemuliharaan dan perlindungan alam sekitar, kami sangat gembira.”

Kembali ke ’69, Rendall tinggal di Kings Road, di bahagian Chelsea di London. Pusat penentangan London pada masa itu, Kings Road merangkumi kreativiti dan fesyen. Malah, Mick Jagger pernah tinggal di sana.

“Ia lebih kurang pusat muzik, seni, penerbitan, dunia rambut,” kata Rendall. “Ia adalah masa yang sangat menarik untuk berada di London.”

Dalam lingo hari itu, ia adalah liar. Dan ia berada di lingkungan yang Rendall dan sahabatnya Bourke akan memperkenalkan sesuatu yang lebih liar: Singa yang nyata dan hidup.

Satu punca atau dua?

Pergi ke London adalah jenis ritus pada waktu itu. “Kami menamatkan universiti di Australia,” jelas Rendall. “Pada masa itu, semua orang di Australia pergi ke England sebaik sahaja mereka keluar dari universiti.”

Setelah dewasa di kawasan pedalaman Australia yang jarang penduduknya, Rendall muda adalah agog di ibukota Empayar Britania. Di mana dia datang, terdapat satu kedai di mana anda boleh membeli apa-apa kemeja warna yang anda mahu – selagi ia putih. “Jika anda meminta warna biru, mereka berkata, ‘Dapatkan hilang,'” katanya, tetapi dalam bahasa yang sedikit lebih berwarna.

Oleh itu, apabila seorang rakan kembali dari perjalanan ke Harrods, kedai jabatan terkenal di London, dan menceritakan kisah perjalanannya ke jabatan haiwan, Rendall difahamkan terpesona.

“Harrods sentiasa mendakwa mereka dapat mencari apa-apa,” jelasnya. “Apa sahaja yang anda mahu, Harrods boleh mendapatkannya.”

Rakannya memutuskan untuk mengujinya. “Dia berkata dia ingin unta,” kata Rendall. “Tanpa menatap mata, pengurus itu berkata, ‘Adakah itu satu bonggol atau dua, ma’am?’ Saya terpaksa melihat kedai jabatan yang begitu sejuk.”

Jadi Rendall menyuruh Bourke untuk pergi ke Harrods bersamanya. “Kami fikir kami akan ketawa pada ini,” kata Rendall, “dan ada singa yang cantik ini.”

Cinta pandang pertama

Kedua-dua anak itu berada dalam sangkar kecil di bahagian haiwan eksotik. Seperti kanak-kanak yang terperanjuk dengan seekor anak anjing, Rendall dengan serta-merta menjadi terkejut dan bertekad untuk menyelamatkan salah seorang daripada mereka.

“Saya dibesarkan di belukar di Australia,” katanya kepada HARI INI. “Saya sangat terkejut melihat haiwan ini, walaupun berusia tiga bulan, di dalam sangkar kecil ini: ‘Ini tidak betul. Kami benar-benar perlu melakukan sesuatu tentang perkara ini. “Dan di sana [kita] memutuskan untuk membelinya.”

Pandangan bahawa seseorang boleh membeli singa dan memindahkannya ke kawasan kejiranan bandar kelihatannya tidak masuk akal hari ini. Tetapi pada tahun 1969 London, yang mustahil bukan mustahil.

Bourke dan Rendall terpaksa melalui proses yang panjang untuk membuktikan mereka boleh menjaga haiwan itu, dan ada juga yang ingin membeli anak itu. Tetapi kedua-dua kawan itu menang, dan tidak lama lagi ruangan bawah tanah kedai perabot tersuai di mana mereka bekerja mempunyai kediaman baru dan eksotik.

“Kami memujuk para pemilik bahawa ia akan menjadi publisiti hebat jika kami mempunyai singa di sana,” jelas Rendall.

“Ia sesuatu yang tidak boleh dilakukan lagi,” katanya. “Anda tidak boleh mempunyai singa di pusat London.”

Singa berbisik

Diilhami oleh Alkitab dan rasa ironi, Rendall dan Bourke menamakan singa “Kristian,” dan binatang itu tidak lama lagi menjadi selebriti. Rendall berkata mereka mengambil pendekatan “pembisik kuda” untuk menaikkan haiwan itu, tidak pernah menahannya dan tidak menggunakan kekuatan fizikal dalam apa jua bentuk. Sebaliknya, mereka menunjukkan nada suara mereka apa yang sesuai dan apa yang tidak.

“Dia dapat memberitahu dengan nada suaranya,” jelas Rendall. “Dia tahu bahawa kita mahu dia tenang, tidak sekarang, mari kita pergi, perkara semacam itu. Kami sangat bernasib baik kerana kami mendapatnya dengan betul. Kami berakhir dengan haiwan yang indah. Dia tidak pernah sedikit pun. “

Lantai bawahnya menjadi sarang Kristian. “Dia mempunyai seluruh ruangan bawah tanah. Dia mempunyai mainan di sana – kasur lama yang dilancarkan, “kata Rendall HARI INI. “Dia mempunyai kerajaan sendiri di bawah, di mana dia tidur.”

Tetapi apabila Bourke dan Christian keluar, Christian pergi bersama mereka, menunggang gaya di belakang belakang Bentley. Dia juga menemani rakan-rakannya ke restoran. Untuk bersenam, mereka membawanya ke taman yang besar dan berdinding di sebelah perabot. Hobi kegemaran Kristian? Bola sepak.

Kesakitan yang semakin meningkat

Selepas setahun, Christian berkembang dari 35 hingga 185 pound. Rendall berkata dia dan Bourke tahu singa itu tidak boleh tinggal bersama mereka lebih lama. Mereka tidak bimbang tentang siapa yang menyerang orang Kristian, katanya. Lebih-lebih lagi bahawa dia begitu besar dia dapat memecahkan tingkap hanya dengan bersandar padanya. Siapa tahu apa kerosakan lain yang dia boleh menyebabkan tanpa sengaja apabila dia semakin besar?

Fortwantely, pelaku Bill Travers dan Virginia McKenna turun ke toko perabot satu hari, mencari meja tulis. Mereka baru saja selesai membuat penggambaran “Born Free”, kisah terkenal Elsa, singa betina sejati yang diperkenalkan semula kepada liar. Dalam filem yang memukul, pelakon yang berkahwin memainkan semula hidup semula jadi naturalis George dan Joy Adamson (Joy Adamson menulis buku yang berdasarkan filem itu).

Travers dan McKenna mencadangkan bahawa Rendall dan Bourke menghubungi George Adamson. Tidak lama kemudian Rendall, Bourke dan Christian berada di kapal terbang ke Kenya, di mana mereka dan Adamson memperkenalkan orang Kristian kepada sesuatu yang tidak pernah dilihatnya sebelum ini: habitat semula jadi.

Apabila kedua-dua rakan itu yakin Kristian mempunyai keluarga baru dan wilayah yang selamat, mereka kembali ke kehidupan mereka di London. Tetapi mereka terus berhubung dengan Adamson dan membuat beberapa lawatan ke Kenya untuk melihat Kristian dari jauh.

Reunion emosi

Pertemuan pertama mereka adalah pada awal 1972, setahun selepas Bourke dan Rendall meninggalkan Kristian dengan Adamson. Adalah peristiwa ini yang ditunjukkan dalam filem berbulu yang telah menjadi sensasi di YouTube (walaupun kapsyen pada sekurang-kurangnya satu versi video itu salah mengenalpasti peristiwa itu berlaku pada tahun 1974.)

Rakaman yang kini terkenal menunjukkan kucing mendekati kedua lelaki itu, dengan berhati-hati pada mulanya. Kemudian, apabila pengiktirafan bermula subuh, singa itu mengambil langkahnya dan melompat ke dalam lengan bilik lamanya.

Filem ini berwarna, tetapi tidak mempunyai bunyi. Sarikata telah ditambah untuk menceritakan kisah, tetapi mereka tidak perlu. Terdapat dua lelaki dalam seluar jeans dan rambut yang kurus, dan ada seekor singa. Karnivor besar mendekati dari jauh, perlahan-lahan pada mulanya. Kemudian pengiktirafan menetapkan, dan tidak lama lagi semua orang – lelaki dan binatang – memeluk dan menangis.

Perpisahan terakhir

Tetapi pada tahun 1974, Adamson hilang sentuhan dengan Kristian selama tiga bulan. Apabila dia memberitahu Rendall dan Bourke, mereka memutuskan untuk membuat satu perjalanan terakhir ke Kenya untuk cuba mengucapkan selamat tinggal kepada sahabat lama mereka.

Malam sebelum mereka mendarat, menurut Adamson, tiba-tiba seorang Kristian muncul semula dan duduk di atas batu di luar kemah naturalis – seolah-olah menunggu kawannya.

Terdapat satu lagi reunionan yang menangis dan satu lagi rompakan. Keesokan harinya, orang Kristen berjalan kembali ke semak belukar, di mana singa betina sedang menunggu. Dia tidak pernah dilihat lagi – tetapi kuasa Internet menjamin dia tidak akan dilupakan.

Sekarang Rendall berharap populariti yang mendadak filem lama akan membantu usaha pemuliharaan hidupan liar. Beliau telah menjadi penyokong aktif Rizab Permainan Mkomazi di Tanzania dan George Adamson Trust. Tragisnya, Adamson sendiri terbunuh semasa kerusuhan setempat 14 tahun selepas video ditembak.

Rendall tidak tahu siapa yang menyiarkan video pertama di YouTube, tetapi dia tidak keberatan yang mereka lakukan. “Ia satu cerita yang indah dan kami gembira orang yang berminat mengenainya,” katanya. “Jika mereka mahu menyokong George Adamson Trust, kami gembira.”

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai George Adamson Trust dan bagaimana anda boleh menyokong pemeliharaan hidupan liar, lawati wildlifenow.com.