Laporan Rossen mengemaskini: Bagaimana untuk bertahan terjebak dalam kereta semasa banjir kilat

Badai Harvey terus menimbulkan malapetaka di sepanjang pantai Texas, menghasilkan banjir kilat yang sangat berbahaya kepada sesiapa yang memandu di kawasan yang terkena hujung minggu ini. Sudah tahun banjir memecahkan rekod di California telah menyapu kenderaan dengan orang yang terperangkap di dalamnya. Kadang-kadang mudah untuk melihat air mengamuk, tetapi kali lain ia kelihatan cukup tenang untuk memandu melalui.

Untuk maklumat keselamatan yang lebih penting, pra-memesan buku baru Jeff Rossen “Rossen ke Penyelamat” di sini.

Laporan Rossen mengemaskini: Bagaimana untuk teruskan banjir kilat jika anda terperangkap di dalam kereta anda

Ogos.26.201705:36

Jim Douglas, seorang pengajar dengan Raven Rescue, memberitahu wartawan penyiasat nasional Ahad, Jeff Rossen bahawa “tidak walaupun kaki” air sudah cukup untuk membuat sebuah kereta terapung. Dan SUV dan 4x4s tidak kebal: “Mereka tayar besar akan membuat trak mengapungkan lebih mudah,” kata Douglas. “Mereka seperti pelampung besar, mereka akan terapung lebih cepat.”

Tahun lepas, dalam kursus latihan khas di Whistler, British Columbia, pasukan Rossen Reports mengadakan demonstrasi dramatik betapa cepat trak pikap dapat dihanyutkan dalam banjir kilat – dan bagaimana untuk bertahan dalam situasi sedemikian.

Petua kritikal:

  • Gulungkan tetingkap ke bawah kedua naik air: Ia satu-satunya jalan keluar.
  • Masuk ke bumbung kenderaan itu.
  • Tinggal rendah dan bertahan. Tetap stabil: Sebuah kereta boleh dilipat dalam 6 kaki air. “Sekurang-kurangnya berada di atas bumbung anda mendapat peluang bertempur,” kata Douglas. “Sekiranya anda berada di dalam dan kereta itu tergelincir, anda tidak mendapat peluang.”

Tetapi nasihat yang paling mudah dari pakar adalah: Mengelak kawasan banjir bersama-sama, walaupun air kelihatan tenang. Bukan sahaja berbahaya bagi anda: Ia juga berbahaya bagi penyelamat yang perlu masuk selepas anda.

Jeff Rossen car flood
Dalam demonstrasi yang dramatik, Jeff Rossen berpaut pada bumbung pikap yang tersapu di banjir kilat.HARI INI

Untuk mencadangkan topik untuk penyiasatan yang akan datang, lawati halaman Facebook Rossen Reports.