Kerabat Amerika! Kelab eksklusif yang menyertai Meghan Markle

Apabila Kensington Palace mengumumkan penglibatan Putera Harry kepada Meghan Markle pada November lalu, pasangan yang mencintai cinta memikat seluruh dunia dengan kisah dongeng kehidupan mereka.

Tetapi Markle hanyalah orang Amerika yang paling baru untuk menyertai putera diraja. Ia adalah status bangsawan jarang tetapi glamor yang sedikit boleh menuntut tetapi banyak cinta bermimpi.

Putera Harry and Meghan Markle
Meghan Markle akan menambah namanya kepada senarai royalti kelahiran Amerika yang semakin meningkat.Niall Carson / Reuters

Kali terakhir orang Amerika berkahwin dengan kerajaan British, ia mencipta gangguan luar biasa yang akhirnya mengubah kehidupan raja semasa, Ratu Elizabeth II.

Sosialis Amerika Wallis Simpson telah mencuri hati Raja Edward VIII ketika dia mewarisi takhta pada 20 Januari 1936. Tetapi cadangan perkawinan raja untuk Simpson dua kali bercerai beberapa bulan kemudian menciptakan kekaguman nasional yang mendorong Raja Edward untuk menyampaikan daripada terus berkuasa tanpa wanita yang dia sayangi oleh pihaknya.

Gambar: Wallis Simpson, Duchess of Windsor, to Prince Edward After Their Wedding
Potret pertama Duke dan Duchess of Windsor selepas perkahwinan Jun 1937, enam bulan selepas duke (kemudian Raja Edward VIII) menyerahkan takhta British.Arkib Bettmann

Raja meletak jawatan pada bulan Disember 1936, mengalihkan takhta kepada abangnya, George VI, bapa Elizabeth. Dia berkahwin dengan Wallis enam bulan kemudian dalam majlis peribadi kecil di Perancis.

Senario itu jauh dari apa yang mungkin untuk Markle dan Harry, yang baru-baru ini jatuh keenam dalam garis keturunan British setelah kelahiran keponakannya yang paling baru, Louis.

Berikut adalah beberapa royal Amerika moden yang lain:

Grace Kelly

Mungkin puteri Amerika yang paling terkenal, Grace Kelly, seperti Markle, adalah seorang pelakon sebelum dia menjadi raja dengan menikahi Prince Rainier III of Monaco.

Pelakon yang memenangi Oscar bertemu putera semasa pemotretan di Pesta Filem Cannes pada April 1955. Pasangan ini terlibat dengan Krismas dan berkahwin pada April berikut.

Grace Kelly on her wedding day to Prince Rainier of Monaco.
Putera Rainier III dan puteri baru Monaco, Grace Kelly, menghormati orang ramai ketika mereka meninggalkan Katedral Saint Nicholas selepas perkahwinan mereka pada 19 April 1956.Getty Images

Dia tinggal di Monaco sehingga kematiannya pada usia 52 tahun dalam kemalangan kereta 1982.

Rita Hayworth

Bintang lain dari layar perak yang bertemu puteranya di Cannes, Rita Hayworth secara rasmi menjadi puteri apabila berkahwin dengan Prince Aly Khan, anak Aga Khan, bekas pemimpin rohani sebuah mazhab Syiah.

Pasangan itu berkahwin pada Mei 1949 dan mempunyai seorang anak perempuan. Selepas bercerai empat tahun kemudian pada tahun 1953, Hayworth kembali ke Hollywood dan membuat filem.

Rita Hayworth and Ali Khan
Putera Aly Khan dan pengantin perempuannya, pelakon Rita Hayworth, mengikuti majlis perkahwinan mereka di Vallauris, Perancis.Arkib Bettmann

Lee Radziwill

Sebagai adik perempuan Jacqueline Kennedy Onassis, Caroline Lee Bouvier telah dikaitkan dengan versi royalti Amerika apabila dia berkahwin dengan Prince Stainslaw Albrecht Radziwill dari Poland pada 19 Mac 1959.

Pasangan itu tinggal di London dan mempunyai dua orang anak, Anthony dan Anna Christina, yang ayahnya adalah Presiden John F. Kennedy.

Lee Radziwill
Puteri Lee RadziwillGetty Images

Pasangan itu telah berkahwin selama 15 tahun sebelum perceraian mereka. Radzill kemudian berkahwin dengan pengarah filem Herbert Ross, tetapi kemudian kembali menggunakan nama keluarga anaknya.

Lisa Halaby

Dikenali sebagai Queen Noor sejak perkahwinannya tahun 1978, lulusan Princeton University dibesarkan di Washington, D.C. dan bekerja untuk Royal Jordanian Airlines apabila dia bertemu dengan Raja Hussein Jordan.

Dia mengambil nama Noor, perkataan Arab untuk “cahaya”, ketika dia masuk Islam dan menikah dengan berdaulat. Pasangan itu mempunyai empat anak dan bersama-sama sampai kematian raja dari limfoma pada tahun 1999.

Lisa Halaby and King Hussein
Lisa Halaby berpose dengan ibu bapanya dan suami baru, Raja Hussein Jordan, pada hari pernikahannya.Getty Images

Teman dekat dan bekas Presiden Bill Clinton memanggil Noor “anak perempuan Amerika dan Ratu Jordan” yang telah “menjadikan dua negara sangat bangga.”

Kendra Spears

Putera Rahim Aga Khan and Kendra Salwa Spears
Putera Rahim Aga Khan dengan Kendra Spears pada 31 Ogos, 2013, hari perkahwinan di Geneva, Switzerland.Getty Images

Model kelahiran Seattle menghabiskan tahun untuk model seperti Prada, Chanel dan Calvin Klein ketika dia menikah pada tahun 2013 kepada Putera Rahim Aga Khan, anak sulung pemimpin spiritual mubaligh Ismaili Muslim – dan cucu Pangeran Aly Khan, Bekas suami Hayworth.

Dia telah meneruskan pemodelan tetapi kini dikenali sebagai Puteri Salwa Aga Khan dan kini menjadi ibu kepada dua orang.

Momen yang tidak dapat dilupakan dari majlis perkahwinan diraja yang lalu! Lihat perkahwinan Princess Diana dan Putera Charles dan banyak lagi

Mei.14.201802:05