Keajaiban terjun: Manusia jatuh dua batu

Berputar tanpa kawalan kerana dia jatuh ke Bumi dan hampir mati beberapa ratus mil per jam, skydiver Michael Holmes mempunyai detik terpencil untuk mempertimbangkan kematiannya ketika payung terjadinya dan rizabnya gagal tinggi di atas New Zealand pada bulan Disember.

“Oh, [mengejutkan]! Saya mati. Bye, “kata Holmes, yang mendarat di semak belukar dan hidup untuk menceritakannya dalam wawancara eksklusif pada HARI INI pada hari Isnin.

Holmes melarikan diri dari kematian, perpisahan terdahulu, selamat tinggal gelombang dan pendaratan keras di semak hitam yang ditangkap oleh kamera topi keledar yang dipakai oleh dia dan sesama pengawal skydiving Jonathan King meninggal pada 13 Disember sebelum melompat dari pesawat pada 14,000 kaki – lebih daripada dua batu naik.

Seorang skydiver pakar dan payung terjun kanopi, Holmes, 24, berkata dia bimbang tetapi tidak panik apabila pelantar utamanya gagal kira-kira 4,000 kaki di atas tanah. Dia tahu pelantar utama telah digunakan, tetapi tidak dapat melihat bahawa ia telah terjerat dengan ransel yang menempatkan pelongsor dan simpanan.

Jatuh pengalaman dan latihannya yang luas, Holmes tidak menghiraukan pemutar kawalannya – 84 revolusi dalam semua – dan bekerja untuk membebaskan pelongsor utama untuk membersihkan rizab untuk dibuka. Masa sudah habis, dan Holmes tahu.

“Ia adalah ketika saya menarik kabel pelongsor untuk melepaskan payung terjun yang saya fikir, ‘Ini tidak baik,'” kata Holmes. “Melihat kembali, saya kagum saya tidak lulus. Saya hampir mati. “

Perasaan tenggelam

Ketika Raja menyaksikan ketakutan dari atas, Holmes membuat usaha terdesak terakhir untuk menghindari tragedi hanya 1,000 kaki. Penjara rizab boleh melambatkan keturunan, tetapi dia tahu sudah terlambat untuk mengelakkan pendaratan keras dan kemungkinan kematian.

“Saya berfikir, ‘Saya perlu mendapatkan payung terjun ini yang masih melekat padaku,'” kata Holmes. “[Rizab itu] sama ada akan membuat keadaan lebih teruk, atau ada peluang yang sangat sedikit ia akan menjadikannya lebih baik.”

Holmes memotong pelongsor utama, dan menarik tali untuk pelongsor rizab. Apabila itu tidak berfungsi, tiada apa yang akan dilakukan Holmes tetapi memikirkan sesuatu yang dikatakan ke dalam kamera topi keledar. “Saya fikir, ‘Oh, saya mempunyai kamera di kepala saya. Katakan sesuatu, “kata Holmes.

Di belakang, Holmes menyedari bahawa “Saya sudah mati. Bye “tidak benar-benar merangkumi segala-galanya yang dikatakan warga Britain kepada keluarganya dan rakan-rakannya. Raja memberitahu Matt Lauer TODAY bahawa dia, juga, menganggap Holmes adalah seorang yang goner.

“Perasaan pertama adalah tidak baik. Anda mendapat perasaan tenggelam dalam perut anda ketika sesuatu yang buruk, “kata Raja. “Dari mana saya berada di langit, saya sebenarnya mendengar dia melanda tanah, yang pelik kerana terdapat banyak bunyi. Saya benar-benar mengharapkan dia mati, atau sangat dekat dengannya. “

Kamera Holmes menangkap percubaan terdesaknya untuk mendapatkan keritingnya untuk bekerja, perpisahannya dengan kamera dan pendaratannya yang cepat dan keras ke dalam semak hitam di kawasan pemuliharaan berhampiran tasik New Zealand. Tidak lama kemudian, kamera King menangkap Holmes yang meringap di belukar di kedudukan janin.

Dia mengalami paru-paru yang runtuh dan pergelangan kaki yang mungkin memerlukan pembedahan lanjut, tetapi merancang untuk melompat semula. Dia menamakan kejadian itu sebagai “kemalangan aneh” yang telah mengubah cara dia melihatnya.

“Saya pasti akan melompat. Itulah yang saya lakukan. Saya suka, “kata Holmes.

John Springer, penyumbang HARI INI