Kartun Charlie Hebdo menarik mesej harapan untuk Paris selepas serangan

Semasa ketakutan dan keputusasaan yang mengelilingi serangan di Paris pada malam Jumaat, Joann Sfar, seorang kartunis untuk majalah satirical Perancis, Charlie Hebdo, berkongsi lukisan bergerak di Instagram.

https://www.instagram.com/p/-C-NNrHZXh

Sfar, yang tidak dapat segera mendapat komen, biasanya menggunakan bahasa Perancis dalam kartunnya, tetapi memilih bahasa Inggeris untuk lakaran khusus ini. Kartun itu menggambarkan lelaki yang tergerai dan gelembung pertuturan yang menyatakan yang berikut:

“Teman-teman dari dunia, terima kasih atas #prayforParis, tetapi kita tidak memerlukan agama yang lebih banyak!

BERKAITAN: Serangan penyerang Paris menyerang butiran ‘adegan tidak dapat dikesan’

Pada media sosial, pada masa Sfar menyiarkan kartun tersebut, #PrayForParis telah diedarkan secara meluas, tetapi kini hashtag Sfar juga sedang melepaskan.

Satu tweeter menyatakan bahawa ia hashtag yang ideal untuk mereka yang tidak mengamalkan agama untuk berkongsi.

RELATED: Serangan Paris: Inilah cara anda dapat membantu mangsa dan mangsa

Kartun dan hashtagnya sangat istimewa kerana kurang dari setahun yang lalu, Charlie Hebdo adalah sasaran serangan pengganas yang maut apabila kumpulan bersenjata yang bergabung dengan kumpulan pengganas Islam melepaskan tembakan di pejabat Charlie Hebdo, membunuh 12 orang.

Butiran masih berlaku mengenai serangan yang diselaraskan pada hari Jumaat yang telah membunuh 129 orang mati dan 352 cedera.

Penyihir di Paris Berkumpul untuk Mengingati Mangsa Serang Kecemasan di Vigil

Nov.14.201500:43

Loading...