Kanta sentuhan intan berlian dunia yang bernilai $ 15K yang sejuk

Itu twinkle di matanya? Ia mungkin mempunyai kos $ 15,000.

Penagih kecantikan sedang mencari trend baru – kanta lekapan bersadur emas, yang menampilkan 18 berlian yang berkilat. Barisan perhiasan baru yang menakutkan dan menarik dari Penyelidikan Mata Shekhar memenuhi mereka yang tidak berpuas hati dengan hanya bermegah di kulit mereka.

Pencipta Chandrashekhar Chawan mencuba tangannya pada kanta sentuh debu emas, tetapi mereka tidak mempunyai kesan “berkilau” yang dia cari. Beliau mendapati inspirasinya, secara aneh, melalui pergigian kosmetik: isteri Chawan mempunyai berlian yang ditanam di gigi pada lawatan doktor gigi terakhir beliau, dan dia menyedari bahawa orang suka permata di mana sahaja dan di mana-mana.

“Saya mendapat respons bercampur – ada yang mengatakan kelihatan menakutkan, tetapi kebanyakan orang menyukainya,” kata Chawan dalam wawancara TODAY.com. “Kepribadian Bollywood menyukai konsep itu, bahawa ia akan menjadi ‘dalam perkara’ dalam fesyen tidak lama lagi.

“Lihat Lady Gaga dan pengikutnya,” tambah Chawan. “Orang mengambil masa untuk mencerna [fesyen baru], sehingga beberapa selebriti mula menggunakannya.”

Chawan mendakwa “hanya masalah waktu” sebelum penciptaannya menjadi hit, tetapi orang ramai mungkin tidak bersetuju. Pengkritik internet memanggil segala produk dari yang patut dikritik menjadi “aneh jelek” yang kelihatan jahat. “Ia seolah-olah seseorang melihat hubungan kristal Swarovski dan berfikir bahawa mereka tidak terlalu bodoh cukup” menulis tapak teknologi Gizmodo.

Walaupun ia mungkin trend yang paling mewah dalam kacamata, ia bukanlah yang pertama seumpamanya. Editor gaya TODAY Bobbie Thomas mengimbas kembali keributan selepas mengeluarkan produk seperti lensa pereka dari Christian Dior, semburan mata berwarna, atau kanta kristal Anthony Malliar. “Sesetengah orang mungkin menghabiskan masa untuk menonjol dalam keramaian. Lagipun, gaya semua tentang ekspresi dan mata kita mungkin aset kita yang paling ekspresif, “kata Thomas. “Secara peribadi, saya katakan meninggalkan gaya sci-fi kepada Gaga dan Nicki Minaj – kecuali untuk Halloween, sudah tentu!”

Gambar: Diamond eye contact lenses by Shekhar Eye Research
Kanta kenalan berlian dari Penyelidikan Mata Shekhar

Chawan menggunakan kanta Chandra Boston Scleral, produk yang biasanya digunakan untuk merawat penyakit mata, untuk memegang bahagian perhiasan kanta dengan cara yang tidak menyentuh kornea. Dia mendakwa kaedah itu “sangat selamat,” tetapi sesetengah pakar memberi amaran bahawa penggunaan lensa perubatan untuk kesombongan tidak dibimbangkan.

“Kita tidak boleh memperkenalkan objek asing yang berbahaya, namun ia berkilat,” kata Dr Rajesh Khanna, pakar kornea dan pakar bedah refraktif, yang bimbang bahawa lensa tersebut memerlukan penyelenggaraan yang besar. Khanna berkata kanta Scleral Boston secara umum ditetapkan untuk orang yang mempunyai penyakit mata yang teruk yang tidak mempunyai pilihan lain.

“Ia adalah lensa yang besar dan rumit, yang perlu diisi dengan penyelesaian salin dan kemudian dimasukkan ke dalam mata,” katanya. “Orang terpaksa mentolerir lensa ini. Nisbah manfaat risiko jauh berbeza daripada orang yang mempunyai penglihatan yang sihat. “

Tetapi Chawan melihat tidak ada kemudaratan, sambil mengakui bahawa kanta-lensa yang berkilat adalah kemewahan – bukan keperluan – bagi mereka yang ingin “memamerkan” dan menarik perhatian. “Kami sentiasa bercakap dengan mata,” katanya kepada TODAY.com, “dan jika mata anda berkilauan dengan berlian, tiada siapa yang dapat melihatnya; mata mereka akan terpaku pada anda dan keperibadian anda. “Malah, Chawan membayangkan masa depan di mana lensanya yang berharga menggantikan ketergantungan kita pada perhiasan tradisional.

“Daripada menawarkan cincin berlian untuk dicadangkan, orang akan menggunakan lensa berlian berlian berlian,” beliau meramalkan.

Mata lakukan?