Jantung Ungu dijual pada harga $ 4.99 di kedai Goodwill menyatukan semula dengan keluarga veteran

Kedai-kedai tulen menawarkan banyak barang-barang satu perkara, tetapi pada 12 Mac, Laura dan Jake Hardy mendapati pusaka bahawa untuk satu keluarga – lebih dari seribu batu jauhnya – seolah-olah telah hilang selama-lamanya.

Laura Hardy membayar beberapa baju hijau pasangan itu telah mengambil untuk sambutan Hari St Patrick yang akan datang di kedai muhibah tempatan mereka di Mesa, Arizona, sementara suaminya menelusuri kes perhiasan.

“Dia membawakan saya pingat Purple Heart,” kata Laura Hardy kepada TODAY.com. “Lihatlah ini,” katanya kepada saya. Ia lebih berat dari yang saya harapkan dan saya membalikkannya dan di belakang, terukir nama Eual Whiteman. “

Hardy membeli pingat Purple Heart untuk $ 4.99 dan membawanya ke rumah, tetapi tidak lama kemudian dia berada dalam misi untuk mencari pemilik hiasan yang berprestij itu, yang diberikan kepada mereka yang cedera atau terbunuh semasa berkhidmat di tentera A.S..

Laura Hardy bought a Purple Heart medal for $4.99 at a Goodwill store
Resit Laura Hardy untuk pingat Purple HeartLaura Hardy

Beliau mengambil alih media sosial pada hari yang sama dan memaparkan halaman Facebooknya, “Mencari keluarga Eual H. Whiteman. Hilang dalam sembilan belas sembilan puluh satu. Betapa malu untuk menemuinya di Goodwill seharga $ 4.99 “

Hardy tidak dapat mempercayai tindak balasnya. “Saya tidak menggunakan Facebook kecuali untuk berhubung dengan rakan dan keluarga,” katanya. Jawatan kini kini telah dikongsi lebih daripada 100,000 kali.

BERKAITAN: ‘Penghormatan terakhir’: Remaja berkhidmat sebagai penagih untuk veteran tentera yang tiada tempat tinggal

Tina Cook, yang menjalankan kumpulan Facebook yang dikenali sebagai Veteran Buddy Finder, melihat seseorang yang telah menghantar permintaan Hardy.

“Saya bangun jam 6 pagi dan melihat jawatan dan pergi ke kanan untuk mencari Eual Whiteman menggunakan pangkalan data dalam talian seperti Familysearch.com dan Newspapers.com,” katanya. “Kerana dia mempunyai nama yang luar biasa, saya dapat mencari dia, dan sanak saudara, dalam masa kira-kira 20 minit.”

Masak mendapati warga Missouri berusia 68 tahun Phyllis Lawson, yang telah berkahwin dengan saudara lelaki Eual Whiteman, Robert, tetapi telah menceraikannya pada 1980-an.

BERKAITAN: Program pergigian percuma memberikan sesuatu veteran kurang upaya untuk tersenyum selepas penolakan VA

Robert Whiteman telah lulus medali saudaranya kepada anaknya, yang telah menyimpannya selama bertahun-tahun dalam “khazanah khazanahnya”, tetapi meninggalkannya dengan seorang kawan untuk disimpan. Tetapi nampaknya, kotak itu disumbangkan kepada Goodwill.

Eual Homer Whiteman dilahirkan pada tahun 1945 di Sedalia, Missouri. Pada tahun 1991, Whiteman meninggal dunia, dan menurut rekod pemakaman, dia dikebumikan di Tanah Perkuburan Willamette di Portland, Oregon.

Eual Whiteman, Purple Heart medal reunites with veteran's family
Jantung Ungu, ditemui di kedai Goodwill, kembali kepada keluarga veteranKesopanan Tina Cook

Menurut artikel akhbar di Sedalia Demokrat pada November 1945, Pfc. Whiteman telah “berkhidmat selama 18 bulan di England, Belgium, Belanda dan Jerman dan dianugerahkan tiga bintang peperangan, lencana tempur, dan ribuan artikel Presiden.”

BERKAITAN: Seorang veteran Perang Dunia II berusia 91 tahun berjalan kaki dari pantai ke pantai untuk tujuan

Whiteman telah meninggalkan kampung halamannya pada 1940 dengan Pengawal Kebangsaan dan menyertai bahagian udara ke-82 pada bulan Mac 1944 sehingga dia dibebaskan pada Oktober 1945.

Eual Whiteman's Purple Heart medal ended up in a Goodwill store
Jantung Ungu, ditemui di kedai Goodwill, kembali kepada keluarga veteranKesopanan Tina Cook

Mengikut rekod perkahwinan, Whiteman telah berkahwin dengan Joan Drohman pada tahun 1945, tetapi mencatat lagi mengenai keberadaan Drohman – dan sama ada atau tidak mereka mempunyai anak-anak – tidak dapat dijumpai.

BERKAITAN: Beratus-ratus bertukar untuk pengebumian Don Kaas, seorang veteran tentera tanpa keluarga

“Saya bercakap dengan Phyllis setiap hari sejak ini telah berlaku,” kata Hardy. “Dia begitu teruja, dan tidak tahu tentang kewujudan Jantung Ungu. Dia hanya bertemu Eual sekali bertahun-tahun yang lalu dan tidak banyak mengenali dia, tetapi tahu bahawa dia tidak mempunyai anak. Dia mempunyai Heart Purple mantan suaminya yang dipaparkan, dan apabila dia menerima Eual, dia akan memaparkannya di sebelahnya. “

Dia menambah, “Saya harap sekarang bahawa Jantung Ungu telah pulih sehingga mereka akan meletakkan penanda yang meletakkannya di kuburnya.”

Veteran ini membantu keluarga ketenteraan membayar kolej

Nov.11.201503:45