Isteri lelaki ditembak di sebelahnya di atas katil menggesa pengampunan untuk pembunuh

Pada tahun 2008, Ben Oxley dibunuh ketika dia tidur – dan isterinya, yang sedang tidur di sampingnya ketika dia ditembak, pada mulanya suspek utama.

Melissa Oxley bangun selepas pembunuhan, tidak menyedari bahawa bunyi yang telah membangkitkannya adalah tembakan, dan suaminya menjadi mangsa. Apabila dia mendapati pintu depan rumahnya terbuka dan suaminya tidak bertindak balas, dia menelefon 911 – dan tanpa diduga mendapati dirinya tersangka dalam kes pembunuhannya.

Pada hari Jumaat, Melissa Oxley memberitahu Ann KARIR HARI INI dia “sangat kebas pada awal dan terharu. Saya tidak tahu apa yang berlaku, benar-benar. “Dia berkata bahawa dia merasa sakit bahawa dia dianggap sebagai pembunuh. Kisah penuhnya disiarkan di “Dateline” NBC pada pukul 10 malam. (ET) Jumaat.

‘Sudah siap’

Melissa diinterogasi tetapi dibebaskan. Kemudian, sama seperti kes itu semakin sejuk, bekas isterinya Ben, Dawn Oxley, datang ke hadapan dan berkata bahawa teman lelakinya semasa, James Matlean, telah membunuh Ben untuk menggembirakannya.

“Ia dilakukan,” Matlean dilaporkan memberitahu Fajar selepas pembunuhan itu. Dia diberikan imuniti daripada pendakwaan untuk membelinya.

Ibu bapa gadis Tucson yang hilang berkata mereka ‘terdesak’

Wahyu itu menggegarkan Melissa, kerana Matlean telah menghabiskan waktunya dengan anak tirinya, Alyssa, anak perempuan Dawn dan Ben, selepas pembunuhan tersebut. “Dia tinggal bersama dia selama lebih dari 19 bulan selepas itu,” kata Oxley. “Saya melihatnya beberapa kali. Dia akan menjemputnya dari rumah saya untuk lawatan bersama. “

Matlean mengaku bersalah dan menjalani kehidupan di penjara. Walau bagaimanapun, beliau mendakwa bahawa Dawn Oxley menganjurkan jenayah itu dan bersamanya malam pembunuhan tersebut. Dia juga mengatakan bahawa Dawn mahu dia membunuh Melissa juga, tetapi dia terlalu takut untuk menembaknya dan melarikan diri.

“Saya mengambil tanggungjawab sepenuhnya terhadap apa yang saya lakukan,” kata Matlean dalam satu wawancara. “Fajar perlu bertanggungjawab penuh terhadap apa yang dia lakukan.”

Ibu tentera yang hilang, suami ‘menjaga harapan hidup’

Dawn Oxley telah membantah penglibatannya, dan mengatakan bahawa walaupun dia telah mengadu tentang bekas suaminya, dia tidak akan membiarkan pembunuhan. Peguam Matlean, Ken Stover, berkata, “Pendakwa membuat kesepakatan dengan syaitan.”

Pada hari Jumaat Melissa Oxley bersetuju bahawa isteri pertama Dawn menanggung tanggungjawab membunuh suaminya: “Saya berharap bahawa kebenaran itu hanya keluar pada akhir semua, apabila semuanya dikatakan dan dilakukan, dan saya percaya bahawa dia sepatutnya hukuman bagi pihaknya dan memiliki sehingga itu, “katanya kepada Kari. Dia juga mengatakan bahawa dia berharap Subuh akan menuntut tanggungjawab bukan sahaja demi dirinya dan Melissa, tetapi untuk anak perempuan Alyssa, yang sedang dibesarkan oleh Melissa.

Melissa memanggil Alyssa, umur 5 pada masa pembunuhan itu, seorang “gadis kecil yang kuat.” Selepas Matlean disabitkan dengan jenayah itu, Alyssa meminta untuk bercakap dengannya. “Saya memberitahunya bahawa saya memutuskan untuk memaafkannya dan saya mahu dia mempunyai harapan,” kata Alyssa.

Melissa berkata sejak dari yang pertama, dia memberitahu Alyssa bahawa mereka akan mendekati pembunuh ayahnya dengan penuh belas kasihan, tidak kira siapa itu. “Saya selalu memberitahu dia, cukup banyak dari hari ke hari, apabila kita mengetahui siapa yang melakukan ini, kita perlu memaafkan mereka pada satu ketika untuk terus berjalan.”

Isteri mendedahkan kehidupan keganasan dengan pembunuh yang mengaku

Ibu tiri janda menekankan pentingnya pengampunan sebagai jalan ke hadapan dalam kesedihannya, dan berkata dia mahu Alyssa dapat tumbuh tanpa marah menjadi sebahagian daripada kehidupan mereka.

“Saya tahu ia adalah sebahagian besar untuk dapat bergerak dan tidak begitu marah dan ditahan olehnya. Kita masih perlu menjalani kehidupan kita, jadi saya fikir ia sangat penting baginya untuk dapat meneruskannya dengannya. “

Cerita lengkap Melissa Oxley dipaparkan pada “Dateline” NBC pada pukul 10 malam. (ET) Jumaat.

Loading...