Inilah cara untuk melindungi privasi anda di Facebook

Bimbang tentang maklumat peribadi anda di Facebook? Kamu tidak keseorangan.

Memandangkan kejatuhan Facebook dan pelanggaran data minggu ini, HARI INI Jeff Rossen mempunyai beberapa tips untuk memastikan aplikasi tidak berkongsi data peribadi anda dengan rangkaian media sosial.

Dapatkan buku baru Jeff Rossen, “Rossen untuk Penyelamat,” di sini.

Inilah cara untuk melindungi data Facebook peribadi anda (atau memadamkannya untuk kebaikan)

Mac.21.201803:07

Apabila anda memuat turun aplikasi baru, anda sering diminta membuat akaun baru atau log masuk melalui Facebook. Facebook lebih mudah, tetapi ia tidak selalu menjadi pilihan yang lebih selamat. Apabila anda berbuat demikian, anda memberi app dan Facebook kedua-dua kebenaran untuk bertukar maklumat mengenai anda: butiran asas termasuk nama anda, tarikh dan masa yang anda lawati setiap aplikasi, bahkan butiran mengenai komputer atau telefon anda. Mereka juga boleh melihat siapa yang anda berkawan.

Facebook
Adakah anda tahu bahawa apabila anda memuat turun aplikasi baru, anda memberikannya dan Facebook kedua-dua kebenaran untuk bertukar maklumat tentang anda? Jeff Rossen mempunyai langkah untuk melindungi data anda.Shutterstock

Berikut ialah cara untuk memastikannya tidak berlaku: Buka aplikasi Facebook pada telefon anda, tekankan tiga butang garisan dan pergi ke “tetapan,” kemudian klik “tetapan akaun.” Tatal ke “aplikasi,” dan di situlah anda dapat melihat semua apl yang log masuk dengan akaun Facebook anda. Untuk mengalih keluar aplikasi dari akaun Facebook anda, tatal ke bahagian bawah dan klik “alih keluar apl” untuk setiap aplikasinya.

Sesetengah orang mungkin mahu meninggalkan Facebook sepenuhnya. Terdapat beberapa pilihan untuk melakukannya: Anda boleh menyahaktifkan akaun anda melalui laman web Facebook, yang bersifat sementara, dan bermakna orang akan dapat melihat anda di Facebook. Atau, anda boleh memadam akaun anda secara kekal dengan mengklik di sini. Ia boleh mengambil masa sebulan untuk memadam akaun anda dan tiga bulan untuk semua maklumat anda akan dipadamkan, menurut Facebook.