Iklan Cheerios dengan keluarga bangsa bercampur menarik respon rasis

Sebuah perniagaan baru Cheerios yang menampilkan keluarga biracial telah mendorong perdebatan mengenai perlumbaan di Amerika selepas menarik pelbagai komen hodoh dalam talian.

Komersial mempunyai ciri biracial putri yang meminta ibu putih jika Cheerios baik untuk jantung anda, dan kemudian membuang batch di dada ayahnya hitam untuk main-main membantu hatinya ketika dia sedang tidur di sofa. Sesetengah reaksi begitu menyakitkan bahawa General Mills, pembuat Cheerios, melumpuhkan seksyen komen pada video YouTube komersil. General Mills telah mengumumkan bahawa ia tidak akan menarik iklan disebabkan oleh sebarang kontroversi.

“Komen-komen yang dibuat dalam pandangan kami bukanlah mesra keluarga, dan ini benar-benar menjadi pencetus bagi kami, anda tahu, untuk menarik mereka, ” kata Camille Gibson, pemasaran VP untuk General Mills, pada hari Isnin.

Membincangkan perkembangan itu, Donny Deutsch TODAY membawa perspektif peribadi untuk menanggung: Dua puluh tahun yang lalu, pengerusi agensi pengiklanan Deutsch Inc. memaparkan pasangan antara kaum dalam iklan. Semasa beliau memuji keputusan Cheerios untuk memasukkan pasangan bangsa bercampur-campur dalam perniagaannya, beliau mengerti mengapa sesetengah syarikat akan menghindarinya.

“Apa yang malangnya ialah saya masih berfikir bahawa 97 peratus syarikat akan menjauhkan diri daripada ini kerana mereka akan berkata, ‘Saya tidak memerlukan surat-surat.’ Yang memalukan, kerana pada hakikatnya apabila anda membuat iklan seperti ini, ya, akan ada beberapa orang gila, “kata Deutsch pada hari Isnin. “Orang pinggir gila menjadi gila tentang segala-galanya, namun dalam kenyataannya anda membuat kenyataan mengenai syarikat anda: ‘Kami sedang progresif, kami inklusif, kami adalah hari ini.’

“Iklan hebat memegang cermin kepada siapa kita dan di mana kita pergi. Kami melihatnya di TV, kami melihatnya dalam filem, dan iklan masih terlambat untuk permainan. Cabaran saya kepada pengiklan di luar sana – dapatkan di mana negara sedang berjalan. ”

Menurut Biro Banci Amerika Syarikat, bilangan orang yang melaporkan bahawa mereka terdiri daripada dua atau lebih kaum mencapai 9 juta semasa banci Amerika Syarikat 2010, peningkatan 32 peratus dari tahun 2000 hingga 2010. Terdapat 16 negara dengan 200,000 atau lebih orang melaporkan lebih banyak daripada satu kaum, termasuk setengah juta atau lebih di California, Texas dan New York.

Lulusan sekolah undang-undang baru-baru ini Meagan Hatcher-Mays, anak perempuan ibu hitam dan bapa putih, percaya bahawa perniagaan Cheerios merupakan kemajuan.

“Saya fikir komersial ini adalah satu langkah yang sangat besar untuk keluarga kaum,” kata Hatcher-Mays pada hari Isnin. “Perdagangan menunjukkan bahawa kami wujud.”

“Para pengiklan mempunyai satu objektif – untuk mendapatkan wang untuk pemegang saham mereka,” kata Deutsch. “Jadi jika pada hakikatnya ada satu peratus dari negara ini yang pasangan ras, itulah yang seharusnya diwakili oleh perwakilan. Ini adalah cara yang bijak untuk menjual produk dan itulah sebabnya (Cheerios) melakukannya. Tanggungjawab anda adalah untuk melakukan apa yang betul untuk jenama anda, dan untuk Cheerios ini betul. ”

Selama bertahun-tahun, keluarga kaum campuran jarang dilihat di iklan. Walau bagaimanapun, di negara yang presidennya, Barack Obama, adalah anak lelaki bangsa campuran campuran, Cheerios merasakan komersial mencerminkan realiti yang semakin meningkat.

“Pada akhirnya kami cuba menggambarkan keluarga Amerika, dan terdapat banyak keluarga multikultural di Amerika hari ini,” kata Gibson.

Tetapi beberapa orang tidak bersetuju dengan pandangan itu di YouTube, sehingga komen itu ditutup.

“Perkara yang kotor, keterlaluan, dan jenis barang yang benar-benar berakar pada stereotaip orang kulit hitam yang tidak adil,” kata Hatcher-Mays..

“Saya tidak terkejut dengan tindak balas itu, kerana media sosial adalah jenis hud putih Ku Klux Klan baru,” kata Star Jones hari ini. “Ia membolehkan anda untuk menjadi tanpa nama dan mengatakan jenis perkara yang anda tidak akan pernah berkata kepada seseorang di muka mereka. Tetapi banyak ini adalah generasi juga. Orang-orang dalam generasi saya masih terperangkap dalam memberi mata kepada pasangan antara kaum. Saya fikir orang muda sudah biasa melihat hitam dan putih, dan Latin dan hitam, dan Latin dan putih. Itu tidak akan menjadi masalah pada tahun-tahun akan datang. ”