Ibu bapa remaja yang meninggal dunia menghantar mesej dan memandu: ‘Kanak-kanak berfikir mereka tidak dapat dikalahkan’

Bright, college college outgoing Taylor Sauer membuktikan pada minit terakhir hidupnya dia tahu betul dari yang salah – tetapi masih melakukan kesilapan yang membawa maut.

Sauer sedang membuat pemanduan lewat malam, empat jam dari kampus Utah State University di Logan untuk melawat orang-orangnya di Caldwell, Idaho. Dia melepasi masa bersama I-84 yang menghantar mesej kepada Facebook tentang pasukan bola sepak Denver Broncos. Tetapi dia berhenti pendek, menulis dalam surat terakhirnya, “Saya tidak boleh membincangkannya sekarang. Memandu dan facebooking tidak selamat! Haha.”

Beberapa saat kemudian, Sauer, yang bergerak lebih daripada 80 mph, menyelinap ke dalam trak tangki yang perlahan-lahan merayap bukit di 15 mph. Dia terbunuh dengan serta-merta; penyiasat tidak melihat tanda-tanda bahawa dia menggunakan brek sebelum kemalangan maut. Dan dalam memeriksa rekod telefon bimbitnya, mereka belajar Sauer mempamerkan kira-kira setiap 90 saat semasa memandu.

“Saya rasa dia mungkin (menghantar mesej) untuk berjaga, dia mungkin penat,” kata ayah Taylor, Clay Sauer, kepada Ann Curry pada hari Isnin. “Tetapi itu bukan alasan untuk melakukannya, dan anak-anak berfikir bahawa mereka tidak dapat dikalahkan. Kepada mereka, (menghantar teks) tidak mengganggu, mereka begitu mahir dalam menghantar mesej, bahawa mereka tidak merasakan ia terganggu memandu.”

Hari ini

Clay dan Shauna Sauer, yang masih bersedih atas kematian anak perempuan mereka yang berusia 18 tahun, telah menjadi pelobi di negara asal mereka untuk menggesa badan perundangan negeri untuk melarang pengharaman teks semasa memandu. Idaho adalah salah satu daripada 13 negeri di A.S. yang tidak mempunyai undang-undang sedemikian.

Masa depan Taylor Sauer seolah-olah satu cadangan langit: Ia menamatkan sekolah tinggi tahun lepas dengan purata 3.9 mata kelas berkilauan, adalah kelas salutatorian, memainkan asas pertama pada pasukan softball dan aktif dalam badan amal komuniti. Selepas dia dinamakan National Merit Scholar, dia memberitahu stesen TV tempatan, “Saya mahu pergi lebih jauh dan mengambil dunia.”

Tetapi ibunya memberitahu Curry bahawa Taylor juga dalam banyak cara remaja biasa yang terperangkap dalam dunia moden, pelbagai tugas.

Hari ini

“Ada saatnya kami dapat masuk ke dalam kereta dan memandu, dan mendengar radio atau bercakap dengan keluarga kami,” kata Shauna Sauer. “Kini, kita berasa seperti kita hanya dapat melakukan segala-galanya di dalam kereta, dan saya fikir kita perlu sedikit … lebih mudah.”

Hanya beberapa minggu selepas kematian Taylor, keluarga itu memberi keterangan sebelum Badan Perundangan Negeri Idaho memandangkan larangan pemanduan teks-sementara-memandu, satu rang undang-undang yang telah ditembak sebelum di negeri ini. Senang hati, kakak perempuan berusia 11 tahun Taylor memberitahu dewan perundangan bahwa Taylor “tidak akan menjadi pengiring pengantinnya,” dan ibu Shauna memberitahu dewan, “Bagaimana jika satu orang itu anak perempuanmu?”

Negeri ini mempunyai undang-undang memandu yang tidak peduli pada buku-buku, yang mana beberapa ahli undang-undang mengatakan meliputi teks, tetapi Shauna Sauer menyatakan pemandu harus dilihat dengan jelas oleh polis melanggar undang-undang memandu untuk ditarik. Dan Clay Sauer memberitahu Curry, dia percaya undang-undang Idaho baru akan berfungsi seperti undang-undang seatbelt yang pernah dibahaskan pada dekad yang lalu.

“Saya fikir setiap negeri harus mempunyai undang-undang (larangan teks),” katanya. “Ia mungkin tidak membuat perubahan sekarang, tetapi (untuk) generasi muda ia akan menjadi alat pendidikan, sama seperti tali pinggang keledar (undang-undang).

“Kita semua bertarung dengan tali pinggang keledar, (tetapi) sekarang, semua orang memakai tali pinggang keledar. Kanak-kanak akan dilatih dan belajar dari usia muda supaya mereka tidak boleh menulis dan memandu.”

Bekerja untuk membantu anak-anak muda lain mengelakkan nasib tragis anak perempuan mereka membantu memacu Sauer sekarang kerana mereka masih memproses kesedihan mereka.

“(Taylor) hanya menyukai semua orang dan menjadi kawan yang luar biasa,” kata Shauna Sauer kepada Curry. “Dia mahu mengambil alih dunia, dan dia akan mempunyai.”