‘Groundhog Day’ untuk nyata: Wanita terjebak pada tahun 1994

Bagi kebanyakan orang, wawancara duduk dengan Matt Lauer hidup di hadapan berjuta-juta penonton adalah tidak dapat dilupakan. Tetapi ketika muncul pada HARI INI hari Isnin, tetamu Michelle Philpots melupakan nama Lauer sebelum ceramah mereka selesai.

Philpots, 47, mempunyai ingatannya bersih setiap hari – kadang-kadang setiap minit – oleh amnesia anterograde, yang dibawa oleh kecederaan kepala yang dia alami dalam dua kemalangan kenderaan lebih daripada 20 tahun yang lalu. Dia bangun setiap pagi mempercayai ia adalah tahun 1994, tahun lepas yang mana dia dapat menimbulkan kenangan.

Oleh itu, bagi wanita Inggeris, John Major masih menjadi perdana menteri, Ace of Base mendahului carta muzik, dan “Forrest Gump” adalah filem yang semua orang berkumpul untuk dilihat. Dan sementara amnesia sedemikian telah dimainkan untuk kesan lucu dalam filem seperti “Groundhog Day” dan “50 First Date,” ia boleh menjadi sedih dan kadang-kadang menghancurkan untuk Philpots.

“Pada mulanya, saya sangat menyedihkan, mengetahui bahawa saya berbeza,” katanya kepada Lauer ketika suaminya yang menyokong, Ian, duduk di sisinya. “Saya tidak mahu menjadi berbeza.

“Saya mahu kembali kepada saya normal dan bukannya cangkang ini. Saya mahu kerjaya saya kembali. Saya mahu dapat berkata, ‘Saya masih ingat ketika’ lagi – tetapi mengetahui bahawa hidup anda telah hilang, anda tidak boleh melakukannya. ”

Malady yang jarang berlaku

Keadaan yang jarang ditemui oleh Philpots adalah akibat kemalangan motosikal pada tahun 1985, yang diburukkan oleh kemalangan kereta yang serius lima tahun kemudian. Pada tahun 1994, dia didiagnosis dengan epilepsi akibat kecederaan kepala.

Keadaannya semakin merosot: Bukan sahaja Philpots mengalami sawan yang kerap, dia mula menjadi semakin melupakan. Dia kehilangan pekerjaan pejabatnya ketika dia menyalin dokumen yang sama berulang kali semasa pergeseran kerja. Kenangannya akhirnya merosot ke titik di mana tidak ada apa-apa yang terhalang melepasi tahun 1994.

Satu pembedahan 2005 untuk mengeluarkan sel-sel otak yang mati dan yang rosak telah membaik pulihnya – kejang itu sebahagian besarnya berhenti. Tetapi Philpots masih menghadapi bangun setiap hari untuk mengisi 16 tahun terakhir hidupnya.

Nasib baik, dia mempunyai kuda dalam bersinar perisai dalam suami Ian. Pasangan itu bertemu semula pada tahun 1985, jadi dia tidak melupakannya. Tetapi dia tidak dapat mengingat hari perkahwinan mereka pada tahun 1997; Ian terpaksa menunjukkan album perkahwinan mereka setiap pagi untuk menunjukkan bahawa mereka adalah suami dan isteri.

Philpots mempunyai masa yang lama untuk belajar mengatasi amnesia, dan berjaya berfungsi. Dia meninggalkan dirinya sendiri Post-nota di peti sejuk dan peringatan membantu dalam telefon bimbitnya. Namun, dia terpaksa menggunakan sistem bimbingan GPS untuk menavigasi bandar kecilnya Spalding di tenggara England, di mana dia hidup sepanjang hayatnya. Dan selalunya, apabila dia pergi ke kedai tempatan, dia lupa mengapa dia pergi ke sana.

Melukis kosong

Muncul dengan kedua-dua Philpots pada HARI INI, pakar psikiatri Gary Small memberitahu Lauer bahawa kes Michelle berbeza dengan kebanyakan amnesia lain kerana dia mengekalkan kemahiran sehari-hari bagaimana berfungsi dalam kehidupan – tetapi tanpa kenangan sosial.

“Apa yang menarik dalam keadaan Michelle ialah dia tidak boleh membentuk kenangan baru, namun dia boleh melakukan perkara-perkara harian; dia boleh memandu kereta, dia boleh mengadakan perbualan, “Kecil, seorang profesor dan pengarah UCLA Centre on Aging, berkata. “Tetapi dia tidak akan ingat pengalaman [TODAY show] esok seperti yang anda dan saya akan ingat.”

Sesungguhnya, apabila Philpots ditunjukkan gambar dirinya yang menikmati lawatan ke mercu tanda di New York City – foto yang diambil hanya petang tadi – dia mengalami kerugian. “Anda menarik kosong?” Lauer bertanya kepada Michelle.

“Ya,” katanya dengan senyap.

Tetapi peristiwa yang luar biasa boleh berlaku, sedikit sebanyak. Philpots berkata dia mungkin mengingati sekurang-kurangnya sesuatu tentang penampilannya HARI INI pada hari Selasa. “Oleh kerana ini adalah peristiwa istimewa, saya tidak fikir saya akan lupa,” katanya. “Saya akan lupa bila ada, tapi apa-apa yang mengejutkan saya akan tinggal di sana.”

Philpots juga mengatakan bahawa dia sentiasa bekerja untuk meningkatkan ingatannya – dia boleh mengingat sehingga enam angka dengan menumbuk mereka ke dalam papan kekunci telefon. “Saya tidak akan ingat nombor itu sendiri, tetapi saya akan ingat pola itu,” katanya kepada Lauer.

Tetapi kegembiraan sebagai asas membaca buku terbahagi kepada kebanyakannya. “Pada masa saya mula dan sampai ke tengah, saya terlupa bagaimana ia bermula,” katanya kepada NBC.

Dan sementara kondisinya telah menstabilkan perubatan, para doktor memberitahu Philpots cara hidupnya yang sekarang adalah yang terbaik yang dapat dia harapkan. “Inilah dia; ia tidak akan menjadi lebih baik, “katanya.

Ia adalah keselesaan kecil bahawa ulang tahun lama drama TV British kegemarannya, “EastEnders,” adalah segar baginya pada hari pertama kali disiarkan, atau lelucon itu selalu tetap lucu kerana dia tidak dapat ingat setelah mendengarnya sebelum ini. Tetapi suami Ian mengatakan penyakitnya sedang mencuba perkahwinan mereka.

“Ia boleh menjadi sangat mengecewakan bagi saya, tetapi saya perlu bersabar dan memahami dan menerima bahawa dia berjuang untuk diingat,” kata Philpots kepada akhbar Mirror di London. “Saya kecewa, tetapi saya perlu bertenang kerana saya menyukainya. Dia masih ingat ketika pertama kali bertemu. Ia hanya perkara sehari-hari yang dia perjuangkan untuk ditarik balik. “