Glug! Anda boleh minum terlalu banyak … air

Q: Saya telah mendengar anda perlu minum lapan gelas air sehari. Ini kelihatan seperti banyak. Adakah ia benar-benar perlu?

A: Tidak. Air adalah penting, tetapi tidak perlu mega-air badan kita.

Tubuh mempunyai cara untuk mengawal penghidratan dan memberitahu kita berapa banyak kita harus minum. Ia dipanggil dahaga.

Kajian menyeluruh, yang diterbitkan baru-baru ini dalam American Journal of Physiology, tidak dapat mencari bukti perubatan untuk menyokong keperluan untuk lapan gelas sehari. Minum air yang banyak tidak akan menghalang kelaparan anda, “siram” toksin atau membuat kulit kelihatan lembap dan mendung. (Kulit anda akan kelihatan kering jika anda mengalami kemih dehidrasi, tetapi tidak ada yang memberitahu anda untuk menghentikan pengambilan cecair. Anda akan menjadi dahaga lama sebelum anda menjadi kering.

Malah, ada sebab yang baik untuk tidak memaksa diri anda untuk minum terlalu banyak air. Penghidratan yang lebih tinggi boleh menyebabkan kemalangan membasahkan sebagai kontrak pundi kencing yang berlebihan sebelum anda sampai ke bilik mandi.

Dan jika anda mengambil lebih cepat daripada buah pinggang anda boleh memproses, anda akan mencairkan pengoksidaan elektrolit dan mabuk air, menyebabkan kekeliruan dan koma.

Sekiranya anda bersenam dengan keras, anda harus minum cukup untuk menampung perbelanjaan berpeluh dan tenaga yang akan mengikutinya. Jangan ragu untuk minum segelas atau dua sebelum anda menjadi haus tetapi jangan terlalu muatan. Sekiranya anda berada di bawah sinar matahari atau panas yang melampau, anda juga harus meningkatkan pengambilan cairan anda.

Tetapi dalam keadaan biasa, anda tidak perlu berjalan-jalan dengan botol air berjenama, bergigi lebih daripada yang anda perlukan untuk menghilangkan rasa dahaga anda.

Talian Bottom Dr. Reichman: Minum apabila anda dahaga. Dictum untuk minum lapan gelas sehari tidak memegang air.

Dr. Judith Reichman, penyampai perubatan “Hari Ini” yang menyumbang kepada kesihatan wanita, telah mengamalkan obstetrik dan ginekologi selama lebih daripada 20 tahun. Anda akan mendapati banyak jawapan kepada soalan-soalan anda dalam buku terbarunya, “Slow Your Clock Down: Panduan Lengkap untuk Sihat, Lebih Muda Anda,” yang diterbitkan oleh William Morrow, satu bahagian .

SILA AMBIL: Maklumat dalam lajur ini tidak boleh ditafsirkan sebagai memberikan nasihat perubatan khusus, melainkan untuk menawarkan maklumat pembaca agar lebih memahami kehidupan dan kesihatan mereka. Ia tidak bertujuan menyediakan alternatif kepada rawatan profesional atau untuk menggantikan perkhidmatan doktor.