Frank Gifford menderita Encephalopathy Traumatic Chronic (CTE), kata keluarga

NFL Hall of Famer dan penyiar “Monday Night Football”, Frank Gifford, yang meninggal dunia pada Ogos sebab-sebab semula jadi pada usia 84 tahun, menderita penyakit otak yang berkaitan dengan gegar otak yang ditemui dalam banyak bekas pemain bola sepak, kata keluarganya Rabu.

Keluarga Frank Gifford: Legend mempunyai penyakit yang berkaitan dengan gegaran

Nov.26.201501:00

“Suspek kami bahawa dia menderita kesan melemahkan trauma kepala telah disahkan apabila pasukan pakar patologi baru-baru ini mendiagnosis keadaannya sebagai penyakit kronik traumatik Encephalopathy (CTE) – penyakit otak degeneratif progresif,” kata keluarga dalam satu kenyataan.

KLG: Frank Gifford baru sahaja mendapat laporan perubatan terbaik dalam tempoh 8 tahun

21.20.201500:24

BERKAITAN: Kathie Lee Gifford: Frank Gifford mempunyai laporan perubatan terbaik dalam tempoh 8 tahun sebelum kematian

Keluarga menyebutkan ujian yang dilakukan pada otak Gifford berikutan kematiannya sebagai pengesahan bahawa dia telah menderita akibat dari CTE, yang dipercayai akibat trauma kepala berulang dan telah dikaitkan dengan kehilangan ingatan, demensia dan kemurungan.

AP

“Kami memutuskan untuk mendedahkan keadaan orang yang kita sayangi untuk menghormati warisan Frank untuk mempromosikan keselamatan pemain sejak pembabitannya dalam pembentukan Persatuan Pemain NFL pada tahun 1950-an,” kata keluarga dalam kenyataan.

“Selama tahun-tahun terakhir hidupnya Frank mendedikasikan dirinya untuk memahami wahyu baru-baru ini mengenai hubungan antara trauma kepala berulang dan tanda-tanda kognitif dan tingkah laku yang berkaitan-yang dia alami secara langsung.”

Frank Gifford, Kathie Lee Gifford, Cassidy Gifford dan Cody Gifford menghadiri “Pembukaan Malam Broadway” Skandal “Selepas Pesta di Copacabana pada 15 November 2012 di New York City.Steve Mack / Getty Images

Gifford, suami HARI INI, Kathie Lee Gifford, meninggal dunia pada 9 Ogos di rumah keluarga.

BERKAITAN: Frank Gifford teringat, dihormati di Stadium Giants dan anugerah Emmy

Frank Gifford: Remembering a football legend, TODAY family member
Pemain bola sepak Hall of Fame dan jurulatih yang memenangi Emmy, Frank Gifford, suami kepada Kathie Lee Gifford, hari ini, meninggal akibat penyebab semula jadi di rumah mereka di Connecticut pada hari Ahad pada usia 84 tahun. Selepas kerjaya gridiron yang cemerlang, beliau menjadi institusi kebangsaan pada hari Isnin Bola Sepak Malam. “Hoda Kotb mengamalkan pemandangan TODAY kembali di legenda bola sepak dan lelaki keluarga.HARI INI

Gifford membintangi sebagai penerima belakang dan luas untuk New York Giants dari 1952-64, memenangi anugerah NFL Most Valuable Player pada tahun 1956. Dia terlepas hampir dua musim penuh selepas mengalami kecederaan kepala yang teruk pada tahun 1960 dari hit Eagles Philadelphia ‘Chuck Bednarik yang membawanya keluar sehingga musim 1962 dan menyebabkannya menukar posisi dari berlari kembali ke penerima.

BERKAITAN: Frank Gifford dihormati dalam penghormatan Instagram Cassidy anak perempuan

Satu kajian oleh Boston University dan Jabatan Hal Ehwal Veteran yang dikeluarkan pada bulan September mendapati bukti CTE dalam 96 peratus daripada 91 bekas pemain NFL yang diuji, dan pada 131 dari 165 bekas pemain dari semua peringkat bola sepak yang otaknya dikaji. NFL boleh menghadapi penyelesaian bilion dolar kepada pemain yang mengalami keadaan saraf yang merosakkan, walaupun keputusan mungkin ditangguhkan sehingga tahun depan apabila rayuan penyelesaiannya didengar.

BERKAITAN: Kathie Lee Gifford menghormati suaminya Frank Gifford: ‘Kehidupannya adalah kejayaan’

Monday Night Football memberi penghormatan kepada Frank Gifford

15.1.201501:52

“Kami merinduinya setiap hari, sekarang lebih daripada biasa,” kata keluarga Gifford dalam kenyataan Rabu, “tetapi mendapati keselesaan dalam mengetahui bahawa dengan mendedahkan keadaannya, kami mungkin menyumbang secara positif kepada perbualan yang sedang berjalan yang perlu dilakukan; bahawa dia mungkin menjadi inspirasi untuk orang lain yang menderita penyakit ini yang perlu ditangani pada masa kini; dan bahawa kita mungkin menjadi sebahagian kecil daripada penyelesaian kepada masalah yang mendesak mengenai sesiapa yang terlibat dengan bola sepak, di mana-mana peringkat. “

BERKAITAN: Cody Gifford mengejutkan kanak-kanak dengan jersi Frank Gifford yang ditandatangani

Frank and Kathie Lee Gifford
Frank Gifford dan Kathy Lee Gifford mempromosikan wain GIFFT mereka di Greenwich Wain dan Pesta Makanan Majalah Serendipity pada 28 September 2014 di Greenwich, Connecticut.Steve Sands / Getty Images

Keluarga itu menambah “akan terus menyokong Liga Bola Sepak Kebangsaan dan perubahan dan tatacara peraturan di lapangan yang baru-baru ini untuk menjadikan permainan Frank begitu sayang dan pemain-pemain yang dia terus-menerus menganjurkan supaya tidak selamat seperti itu.”

Loading...