‘Encik. Versatility ‘menetapkan rekod untuk kebanyakan rekod dunia

Ashrita Furman memegang Rekod Dunia Guinness yang paling terkini, dengan 121 tajuk di bawah tali pinggangnya, dari penetapan rekod untuk juggling underwater dan dikelilingi oleh jerung di akuarium Malaysia untuk melantunkan bola kanggaru di Tembok Besar China. Malah, gelaran terbarunya dirasmikan oleh hakim Guinness World Records pada hari Jumaat.

Furman, 56, digelar “Mr Versatility” kerana keupayaannya untuk menetapkan rekod baru dalam pelbagai kategori Rekod Dunia Guinness. Dia telah memecahkan dan menetapkan rekod sejak tahun 1979, ketika dia melakukan 27,000 lompat melompat berturut-turut. Setelah menetapkan rekod itu, beliau mendapati bahawa catatan yang disenaraikan di bawah tajuk barunya di bahagian gimnastik Buku Guinness adalah untuk menyerap.

“‘Wow,’ saya fikir, ‘ia akan menjadi sejuk untuk mempunyai dua rekod tepat di sebelah satu sama lain,'” kata Furman di laman webnya. Pada tahun 1980, dia mendapat gelaran dengan terus menerus melintasi 10 batu melalui sebuah taman di New York City. Enam tahun kemudian, dia memecahkan rekodnya sendiri apabila dia bergelung selama 12 batu dan 390 meter dari Lexington ke Charlestown, Mass., Sepanjang perjalanan bersejarah Paul Revere. (Klik di sini untuk senarai lengkap tajuk yang dipegang oleh Furman)

Furman, seorang pengurus kedai makanan kesihatan dari Queens, N.Y., menggambarkan sesuatu yang mencatat rekod paling sukar yang pernah ditakrifkannya, yang mengingatkan semua tajuk yang berat dan fizikal yang mencabar. Dia telah menetapkan rekod di tujuh benua, sering pergi ke tempat eksotik untuk percubaan rekodnya. Ini termasuk gelung hula untuk batu terpantas di Ayers Rock di Australia, yang berdiri di atas bola kestabilan untuk masa yang paling lama di Stonehenge di England dan berjalan jarak paling lama sambil mengimbangi isyarat kolam berhampiran piramid Mesir.

Selama bertahun-tahun, Furman telah menetapkan 342 rekod dunia, ramai yang telah dipukul, tetapi dia terus memegang sepertiga dari gelaran. Kami menghubungi Guinness World Records untuk mengesahkan 120 tajuk semasa, dan mereka memberi kami sekumpulan rasmi penuh, mengikuti sehingga mencatat rekod tambahan.

“Anda boleh menambah satu lagi ke senarai Ashrita, hanya diluluskan hari ini, untuk sejumlah 121 Rekod Dunia Guinness semasa – kebanyakan lemon ditangkap di dalam satu minit oleh satu pasukan dua,” kata Sara Wilcox, seorang wakil Guinness World Records, memberitahu Life’s Little Mysteries.

  • 92 tahun menetapkan rekod maraton baru
  • Man mempunyai gigi yang ditarik, menetapkan rekod untuk kebanyakan jerami di dalam mulut
  • Hip-hop ke Guinness: Rapper membuat rap gaya terpanjang terpanjang