Enam perkara untuk bertanya kepada diri sendiri sebelum anda berkata ‘Saya lakukan’

Anda mungkin berfikir bahawa anda dan tunang anda telah berbincang tentang segala sesuatu sebagai persediaan untuk hari perkahwinan anda, tetapi masih terdapat beberapa isu yang anda belum dibincangkan yang dapat mengejutkan anda. Jadi apa yang perlu anda fikirkan sebelum hari besar? Carley Roney, ketua editor TheKnot.com, berkongsi beberapa soalan untuk dipertimbangkan sebelum anda membuat komitmen jangka panjang.

Adakah saya menubuhkan identiti individu? Proses mengenalpasti diri biasanya berterusan melalui 25 hingga 28 tahun pertama kehidupan. Orang muda tidak boleh memilih pasangan perkahwinan dengan berkesan jika mereka tidak tahu diri mereka sendiri. Ini menjadikan tugas yang besar untuk mengenal pasti orang yang anda ingin berkongsi hidup anda. Pembentukan identiti tidak lengkap sehingga individu secara emosi dipisahkan dari ibu bapa mereka dan mendapati butiran keunikan mereka sendiri. Sebelum pertengahan dua puluhan, kebanyakan orang dewasa muda tidak menentukan tujuan dan keperluan mereka. Mereka tidak mempunyai masa untuk belajar untuk berdikari. Mereka belum berkembang menjadi diri mereka sendiri dan menjalani pengalaman kehidupan yang menentukan. Sekiranya anda ingin mengelakkan menjadi statistik perceraian atau hidup selama bertahun-tahun dalam perkahwinan yang tidak berpuas hati, ambil perhatian dengan serius sehingga anda telah mengembangkan identiti dan tujuan hidup anda secara peribadi. Sekiranya anda berbuat demikian, pemilihan pasangan anda akan berdasarkan kepada versi dewasa anda yang anda tidak akan berjaya.

Anda juga harus bertanya kepada diri sendiri, “Adakah saya sihat secara mental dan fizikal?” Adakah harga diri anda dalam keadaan baik? Sekiranya anda membawa kebimbangan berat yang memakan anda, ia bukan masa untuk menjemput orang lain ke dunia anda secara kekal, terutamanya jika anda bergantung kepada orang lain untuk mengisi kekosongan dalam hidup anda.

Adakah personaliti kewangan kami bersesuaian? Adakah dia lebih banyak membelanjakan dan dia lebih daripada seorang penyelamat? Mempunyai pendedahan penuh terhadap semua kewangan adalah kunci kepada permulaan apa-apa hubungan yang sihat. Pastikan anda meletakkan semuanya di atas meja, dari hutang anda dan kredit kepada matlamat simpanan anda. Wang tidak boleh membelikan anda suka dan / atau kebahagiaan, tetapi itu tidak bermakna anda tidak perlu mempertimbangkan kewangan ketika memikirkan tentang perkahwinan. Apakah keadaan kewangan seperti berikut: Adakah personaliti kewangan anda bersesuaian? Jika anda seorang penyelamat besar, adakah anda benar-benar mahu berkahwin dengan seseorang yang mempunyai beberapa ribu hutang kad kredit? Perkara lain yang perlu dipertimbangkan adalah sama ada atau tidak anda berdua boleh membuatnya sendiri secara kewangan. Adakah anda tahu siapa yang akan menjadi pencari nafkah dan bajet jenis apa yang anda berdua akan mematuhi? Wang adalah salah satu tempat bahaya terbesar dalam hubungan.

Di manakah saya melihat diri saya dalam masa 10 tahun?? Persoalan “Di mana anda melihat diri anda dalam 10 tahun?” Adalah satu perkara yang cukup sah. Ia mungkin kelihatan seperti soalan bodoh untuk bertanya kepada pasangan anda, tetapi ia boleh mendedahkan banyak. Sebagai contoh, jika pasangan anda melihat dirinya bergerak ke atas tangga kerjaya dan mengambil pekerjaan jauh dari rumah, di manakah yang meninggalkan anda dan pekerjaan yang anda suka? Bercakap tentang sama ada atau tidak anda ingin bergerak untuk pekerjaan seseorang adalah penting. Bagaimana fokus kepada kerjaya anda masing-masing? Sekiranya seseorang memilih untuk tidak bekerja lagi, adakah yang lain menjadi OK dengannya? Adakah anda selesa dengan tahap cita-cita yang lain? Apa yang berlaku jika seseorang diberi pilihan untuk berpindah? Yang paling penting kerjaya?

Bagaimana dengan anak-anak? Adakah anda berdua mahu mereka? Jika ya, berapa ramai? Adakah anda bersetuju dengan cara yang anda mahu untuk menaikkan dan mendisiplinkan mereka? Melanggar topik semua soalan etika yang melibatkan kanak-kanak. Tidak baik jika anda tidak mempunyai persetujuan sepenuhnya terhadap segala-galanya. Anda hanya perlu bersedia dan dapat melihat pelan yang akan menghiburkan anda. Adakah salah seorang daripada anda berhenti bekerja untuk tinggal bersama anak-anak untuk tempoh masa? Kanak-kanak memerlukan konsistensi dalam kehidupan mereka. Adalah penting bahawa anda dan pasangan anda berada pada halaman yang sama.

Adakah kita berkongsi kepercayaan rohani yang sama? Jangan memandang rendah kepentingannya. Walaupun anda berdua agnostik atau ateis, mengetahui anda telah membincangkan pandangan dunia anda dan keyakinan teras adalah penting. Sekiranya anda percaya bahawa agama sepatutnya berada di tengah-tengah hubungan anda, itu hanya boleh dilakukan sekiranya pasangan anda bersetuju. Sekiranya ini belum dibincangkan, buatlah keutamaan untuk berbuat demikian.

Adakah kita bermain dengan baik bersama-sama? Pasangan yang bermain bersama-sama, tinggal together. Walaupun bertentangan menarik, anda mahu sesetengah perkara yang sama. Ia benar-benar halus dan sihat untuk memiliki minat dan masa anda sendiri, tetapi adakah anda tahu bagaimana untuk menikmati masa lapang bersama? Perkongsian kepentingan dalam satu atau beberapa aktiviti menjalin ikatan yang tidak ternilai antara suami dan isteri dan merupakan suatu keharusan untuk pasangan di dalamnya untuk jangka panjang.

Untuk nasihat perkahwinan yang lebih banyak, layari laman web The Knot: .