Elizabeth Smart mengatakan ia ‘tidak dapat difahami’ bahawa penculik akan dibebaskan

Elizabeth Smart berkata dia mendapati “tidak difahami” bahawa salah seorang yang menculik dan menawannya selama sembilan bulan dibebaskan dari tahun penjara sebelum dijangka.

Dewan parol Utah pada hari Selasa mengumumkan keputusannya untuk membebaskan Wanda Barzee, 72, dari penjara, mengatakan ia salah mengira hukumannya. Ketetapan kejutan membatalkan keputusan lembaga yang dibuat pada bulan Julai, apabila ia menafikan larangan Barzee kerana dia enggan bertemu dengan psikolog penjara untuk semakan.

Elizabeth Smart: Pembebasan awal kidnapper ‘tidak dapat difahami’

12.12.201803:19

Barzee telah menghabiskan lebih daripada 15 tahun di belakang bar dan tidak dijangka akan dibebaskan selama lima tahun lagi. Dia kini dijadualkan keluar dari penjara pada 19 September.

Pintar, kini 30 dan aktivis keselamatan kanak-kanak, berkata dia “terkejut dan kecewa” untuk mengetahui keputusan itu.

“Tidak dapat difahami bagaimana seseorang yang tidak bekerjasama dengan penilaian kesihatan mental atau penilaian risikonya dan seseorang yang tidak hadir dalam pendengaran bersyaratnya sendiri boleh dibebaskan ke dalam masyarakat kita,” katanya dalam satu kenyataan..

“Saya cuba memahami bagaimana dan mengapa ini berlaku dan meneroka pilihan yang mungkin. Saya bercadang untuk bercakap secara terbuka pada hari-hari yang akan datang apabila saya mempunyai pemahaman yang lebih baik. “

Smart turut melahirkan penghargaan atas sokongan dan kebimbangan yang beliau terima sejurus selepas berita itu pecah. Dia berjanji untuk “bekerja dengan gigih untuk menangani isu keluaran Barzee serta memastikan perubahan dibuat untuk memastikan ini tidak berlaku kepada orang lain pada masa akan datang.”

Selepas pelepasan Barzee minggu depan, dia akan berada di bawah pengawasan persekutuan selama lima tahun.

Elizabeth Smart dalam mencari ketahanan selepas tragedi dan seram

Mac.26.201804:11

Pada tahun 2002, Barzee dan suaminya, Brian David Mitchell, menculik seorang pintar berusia 14 tahun yang lalu di knifepoint dari rumahnya di Salt Lake City. Smart diperkosa dan diseksa hampir setiap hari dalam sembilan bulan dia ditahan.

Pada tahun 2010, Barzee mengaku bersalah atas tuduhan negara dan persekutuan atas peranannya dalam penculikan itu dan mula menjalani hukuman 15 tahun.

Dia pada asalnya dijadualkan untuk dibebaskan pada tahun 2024, tetapi dewan parol Utah mengisytiharkan Selasa bahawa ia harus menghitung waktu Barzee menghabiskan masa di jagaan persekutuan terhadap hukuman negara itu, yang bermaksud bahawa dia akan mengabdi pada waktunya pada Rabu.

Mitchell, suaminya, menjalani hukuman mati.

Elizabeth Smart: ‘Saya seorang hamba’ kepada penculik

Sep.30.201300:34

Smart telah mengatakan dia telah memaafkan penculiknya tetapi itu tidak bermakna “tindakan mereka boleh diterima.”

“Mereka telah mengambil begitu banyak, dan jika saya menjalani sisa hidup saya merasakan kesedihan untuk diri saya sendiri dan memegang masa lalu yang mereka menang, mereka mencuri lebih banyak masa, dan mereka tidak layak,” katanya semasa HARI INI wawancara awal tahun ini.

Pintar kini berkahwin dengan dua anak kecil dan bayi ketiga dalam perjalanan.