Dominique Moceanu: Kehidupan seperti apa selepas anda memenangi emas Olimpik pada 14 tahun

Berjuang bersama rakan sepasukan gimnastik A.S. dengan pingat emas yang terletak di lehernya pada Sukan Olimpik 1996, Dominique Moceanu telah mencapai kemuncak sukan itu pada usia 14 tahun.

Setelah menjadi gimnas ASA termuda dalam sejarah untuk memenangi emas Olimpik, ahli “Magnificent Seven” menghadapi tugas yang menakutkan. Di mana anda pergi selepas anda memuncak pada 14 sahaja?

Pasukan gimnastik ‘Magnificent Seven’ mengenang kemuliaan Olimpik 20 tahun kemudian

Jul.12.201605:47

“Saya fikir kehidupan pasca Olimpik adalah satu peralihan yang paling sukar bagi mana-mana atlet elit untuk pergi,” kata Moceanu, 34, kepada Natalie Morales pada hari Selasa. “Anda perlu melalui pencarian jiwa. Anda perlu mencari diri sendiri. Anda perlu belajar untuk berfikir sendiri. “

BERKAITAN: gimnasium ‘Magnificent Seven’ menyatukan kembali, menyaksikan kejayaan Olimpik 20 tahun kemudian

Moceanu menjalani kehidupan yang disusun semula, menjalani latihan 40 jam seminggu manakala kebanyakan rakannya akan melalui tahun pertama pelajar sekolah menengah.

Dominique Moceanu at the 1996 Olympic Games in Atlanta
Dominique Moceanu pada Sukan Olimpik 1996 di Atlanta. Dia hanya 14 pada masa itu, Amerika yang paling muda pernah memenangi pingat emas Sukan Olimpik di gimnastik.Mike Powell / Getty Images

“Percayalah atau tidak, apabila anda dilatih untuk diberitahu apa yang hendak dimakan, memberitahu apa yang perlu dilakukan, selama ini, anda perlu belajar untuk berfikir sendiri,” katanya..

“Dan jawapan untuk diri sendiri dan keluarkan diri kadang-kadang dari sukan itu untuk mengetahui sedikit itu. Bagi saya, itulah yang perlu saya lakukan.”

BERKAITAN: Pasukan gimnastik wanita AS ‘bersedia untuk pergi ke Rio dan hanya menguasai’

Moceanu mengalami masa yang bergelora selepas kemuliaan 1996. Pada 17 tahun, dia menyaman untuk dibebaskan daripada ibu bapanya selepas mendakwa mereka menghabiskan pendapatan kewangannya berikutan Sukan Olimpik.

The Magnificent 7 at the Gymnastics: U.S. Olympic Team Trials - Parade of Olympians Celebration
Dominique Moceanu, kedua dari kiri, bersama dengan Kerri Strug, Jaycie Phelps, Dominique Dawes, Amy Chow dan Amanda Borden semasa perayaan Olimpik di San Jose, California, pada hujung minggu.Kyle Terada / Reuters

Dia juga menerima perintah perlindungan sementara terhadap bapanya, yang dituduh mengejar dan menggangguminya selepas dia dibebaskan dari segi undang-undang.

Dia mencatat peristiwa-peristiwa yang menyakitkan ini dalam memoar yang paling laris tahun 2012, “Off Balance”.

BERKAITAN: Gabby Douglas dan Simone Biles bersinar di cover baru Teen Vogue

Selepas bersara dari gimnastik pada tahun 2000, Moceanu menghabiskan masa bekerja sebagai jurulatih dan penceramah motivasi. Kemunculan semula cubaan pada tahun 2005 telah tergelincir oleh kecederaan.

Pada tahun 2006, dia berkahwin dengan Michael Canales, seorang bekas gimnas Ohio, dan mereka mempunyai dua orang anak, Carmen, 8, dan Vincent, 7 – kedua-dua gim gimnasium sendiri.

Olimpik kilas balik: The Magnificent Tujuh selepas pingat emas 1996 mereka

Jul.08.201606:57

“Apabila puncak telah berusia 14 tahun, maksud saya, kebaikan, ada segala macam kehidupan di depan,” katanya..

“Dan terdapat banyak perkara di luar sana yang saya tidak mempunyai masa untuk meneroka. Jadi, saya fikir peralihan itu tidak dibincangkan tentang cukup sering untuk atlet elit, kerana ia benar-benar hebat.”

Dua puluh tahun selepas menjadi sebahagian daripada pasukan bersejarah yang menandakan kebangkitan A.S. sebagai kuasa gimnastik antarabangsa, Moceanu berkata beliau masih menyukai momen emas kumpulan itu.

“Walaupun berusia 14 tahun, walaupun saya masih kecil, saya mempunyai pemahaman tentang momen hebat yang telah kami capai,” katanya..

“Dan saya tahu apabila kita masuk ke Georgia Dome dengan 33,000 orang (bersorak) untuk hanya U.S.A., bahawa kita adalah sebahagian daripada sesuatu yang luar biasa dan benar-benar sebahagian besar sejarah.”

Ikuti penulis KUASA Scott Stump di Twitter

Bertemu dengan ‘Fierce 5’ dari Pasukan Gimnastik Wanita AS

Jul.11.201604:34