Disney mengumumkan penghormatan kepada budak lelaki berusia 2 tahun yang dibunuh oleh buaya

Setahun selepas buaya membunuh kanak-kanak lelaki berusia 2 tahun ketika bermain di pantai resort Florida, Disney mengumumkan rancangan untuk menambah arca untuk menghormati anak kecil di harta resortnya.

Lane Graves telah bercuti bersama keluarga Nebraska dan bermain di pasir berhampiran pantai Disney Grand Floridian Resort dan Spa pada 14 Jun 2016, ketika buaya tiba-tiba muncul. Haiwan itu merampas kanak-kanak itu dan menyeretnya ke lagun berhampiran walaupun percubaan oleh bapa anak itu membebaskan budak lelaki itu. Badan Lane pulih sehari kemudian.

Lane Graves
Lane Graves, 2, dibunuh oleh buaya semasa bercuti bersama keluarganya di resort Walt Disney di Florida.@ OrangeCoSheriff / Twitter

Disney mengeluarkan kenyataan pada hari Selasa bahawa ia akan mendirikan patung sebuah rumah api, simbol Yayasan Lane Thomas, yang berfungsi sebagai “rambu harapan” untuk keluarga yang mengalami krisis.

“Untuk memberi kesedaran berterusan terhadap asas dan misinya, kami telah menugaskan arca asal rumah api yang digunakan sebagai asas simbol cinta dan harapan, yang akan dipasang pada harta kami musim panas ini,” kata George A. Kalogridis, presiden Walt Disney World Resort, dalam kenyataan yang dikeluarkan kepada Orlando Sentinel.

Matt dan Melissa Graves, ibu bapa Lane, mengeluarkan kenyataan mereka beberapa minggu yang lalu, meminta privasi sebagai ulang tahun kehilangan mereka didekati.

Ibu bapa lelaki yang terbunuh dalam serangan buaya bercakap secara terbuka untuk kali pertama

Sep.05.201602:22

“Kami menyedari minat anda terhadap keluarga kami. Buat masa ini, kami memilih untuk terus hidup secara senyap, tanpa keinginan untuk bercakap secara terbuka, “kata ibu bapa. “Harapan kami ialah anda dapat menghargai dan menghormati hasrat kami dan menahan diri daripada cuba menghubungi kami secara langsung.”

Pada tahun sejak kematian Lane, Disney telah membuat banyak perubahan untuk meningkatkan keselamatan para tetamu. Ia menambah tanda amaran tetamu reptilia di dalam saluran airnya. Ia juga membina tembok batu sepanjang tepi lagun.