Dia terselamat dari tali bungee, sungai terjun

Sukan ekstrim mempunyai kesan melampau untuk Mark Afforde.

Bellevue, Wash, yang berusia 49 tahun itu, lelaki pergi mencari dengan kawan-kawannya pada petang jumpi bungee hari Khamis, tetapi dia hampir menamatkan hidupnya dalam proses, Natalie Morales melaporkan pada hari Jumaat.

Afforde sedang membuat lompat kedua hari dari Jambatan Canyon Creek berhampiran Amboy, Wash., Sekitar pukul 2:30 pagi. apabila hari itu berbahaya. Dia membuat drop 20-cerita jantung yang digambarkan oleh bungee.com sebagai bukan “bagi orang-orang yang lemah hati,” ketika tali bungee beliau pecah hanya setelah ia mencapai titik terendah dalam 300 kaki terjun.

Dia jatuh kira-kira 25 kaki ke Canyon Creek. Tetapi walaupun rakan-rakannya yang kucar-kacir dan seorang yang berpengalaman dengan kru bungsu profesional yang telah mengatur lawatan hari itu masih bergegas ke bawah untuk meraihnya, Afforde, yang luar biasa, telah melepaskan jalan keluar dari sungai whitewater.

“Saya mendengar dan melihat snap itu,” kata Afforde kepada NBC. “Saya pasti merasakan impak itu, dan saya berada di bawah air. Setelah saya memeriksa dan memastikan saya masih boleh bergerak dan semuanya masih berfungsi, saya rasa saya perlu keluar dari air. “

Afforde telah dibawa ke Pusat Perubatan Barat Daya Washington, tetapi mengadu sedikit lebih daripada belakang belakang. Sebuah EMT di tempat kejadian mengatakan ia adalah hari bertuah Afforde – telah kordnya pecah lebih tinggi dalam keturunannya, kejatuhan mungkin akan dilakukan dalam.

Bungee melompat, di mana tali getah dilekatkan pada kaki pelompat dan dia dihantar jatuh ke depan sebelum kabel rebound dan melantun jumper kembali lagi, mempunyai akar dalam budaya purba. Native of the South Pacific Island Pentecost lama diamalkan “tanah menyelam”: melompat dari platform kayu dengan anggur yang dilekatkan pada pergelangan kaki mereka. Apabila seorang kru filem BBC membuat dokumentari mengenai amalan itu pada tahun 1955, sukan menyelam tanah disesuaikan untuk zaman moden dengan bungee.

Gambar: bungee jumping bridge

Sejak sukan melampau bermula pada awal 1980-an, berjuta-juta telah melompat dari jambatan, gunung, bangunan dan kren yang dibina di pameran dan perayaan. Kematian jarang berlaku. Kematian yang paling terkenal ialah Laura Patterson, yang mengamalkan prestasi lompatan bungee untuk pertunjukan separuh masa pertama di Super Bowl XXXI pada tahun 1997. Kordinya tidak senonoh dan dia memukul puncak konkrit stadium, yang mati akibat trauma kepala besar.

Walaupun berusnya dengan yang luar biasa, Afforde mengekalkan dia akan terus melompat bungee.

Loading...