Delima luar musim pertama tiba di kedai-kedai

Sehingga baru-baru ini, peminat buah delima Amerika boleh memanjakan semangat mereka untuk benihnya yang merah jambu selama kurang daripada setengah tahun. Sekarang, buah segar yang bergaya yang penuh dengan manfaat kesihatan akan tersedia di Amerika Syarikat sepanjang tahun.

Lebih daripada seribu paun benih delima tiba minggu lepas dari India di pasar barang borong Hunts Point di Bronx. Mereka dengan cepat muncul di pasaran runcit di New York, New Jersey dan Connecticut – dan dijual dalam sehari.

“Saya melihat bunga untuk semua jenis buah, seperti kiwi dan blueberries, tetapi tidak seperti ini – ia terus bertambah dan tidak akan menjadi puncak,” kata Kevin Day, pakar buah delima di University of California, Davis.

Seperti blueberry, cranberry dan teh hijau, buah delima dianggap sihat kerana ia dimuatkan dengan antioksidan, yang melindungi sel-sel daripada kerosakan oleh sebatian yang disebut radikal bebas.

Delima – kira-kira saiz epal, dengan kulit tebal, kemerah-merahan dan beratus-ratus benih yang ditanam dalam pulpa keras, putih – tumbuh di iklim sederhana pada musim gugur dan musim sejuk. Bekalan domestik A.S. sebahagian besarnya berasal dari California San Joaquin Valley, ditambah dengan import dari Israel, Turki, Lubnan, Yunani dan Mexico.

Pada masa lalu, buah delima segar menghilang dari kedai A.S. pada musim bunga dan musim panas. Walaupun buah tumbuh subur di Hemisfera Selatan dan India, negara-negara tersebut tidak mengeksportnya dalam jumlah besar sehingga minggu lepas.

Walaupun sekarang, Jabatan Pertanian A.S. tidak akan membenarkan buah delima dari India diimport sebagai buah keseluruhan, kerana risiko kesihatan dari perosak mungkin, jadi pemproses di sana mengeluarkan benih, yang kemudian diterbangkan dalam bekas dingin ke Amerika Syarikat.

Nicholas Kotsianas, pengurus pasar Garden of Eden di Manhattan, sangat gembira apabila benih luar musim pertama datang pada minggu lalu.

“Ia seperti fesyen, itu semua kemarahan,” katanya. “Tapi ini untuk kekal.”

Sehari selepas dia mendapat 100 paun biji, kedainya dijual walaupun harga yang tinggi: $ 5.99 untuk kontena plastik 4.4 auns. Dia segera mengarahkan 100 pound lagi.

Ia bukan hanya benih yang popular. Jualan tahunan jus delima yang dijual oleh POM berasaskan California telah meningkat daripada $ 12 juta setahun pada tahun 2003 kepada lebih daripada $ 100 juta.

Dalam dua tahun yang lalu, “buah delima telah meletup dalam penggunaan kerana orang ramai telah mengetahui manfaat kesihatan,” kata Dorn Wenninger, naib presiden bahagian pengimport antarabangsa S. Katzman Produce.

Pasar Fairway, sebuah gourmet gourmet dengan empat kedai di kawasan New York, biasanya menjual kira-kira 10,000 pound keseluruhan buah delima seminggu semasa puncak A.S. musim. Minggu lalu, Fairway membeli £ 300 penghantaran.

“Kami cuba bersaing dengan permintaan – jadi kami membeli sebanyak mungkin,” kata Peter Romano, pengarah menghasilkan Fairway.

Sehingga beberapa tahun lalu, hanya kira-kira 5 peratus rakyat Amerika pernah merasai buah delima.

Kini, dengan faedah kesihatannya yang ditimbulkan di mana-mana dari kajian saintifik kepada media, buah delima telah muncul di tempat-tempat yang paling tidak dijangka – menyedut syampu, teh, truffle, ais krim dan mengunyah gula-gula dan bir. Lebih biasa, benih digunakan dalam salad dan marinades dan untuk menghias hidangan lain.

Kotsianas menggunakan jus delima untuk glaze ham dan benih segar dengan arugula dan parmesan dalam salad.

“Itu masalah kecil yang menarik kepada langit-langit,” katanya.

Loading...