Comedian George Carlin meninggal pada usia 71 tahun

Tujuh Kata yang Tidak Boleh Anda Katakan di Televisyen. Sesetengah orang bodoh. Barang. Orang yang Boleh Saya Lakukan Tanpa.

George Carlin, yang meninggal dunia akibat kegagalan jantung hari Ahad pada usia 71 tahun, meninggalkan bukan sahaja satu siri rutin yang tidak dapat dilupakan, tetapi legasi undang-undang: Monolog yang paling dinyanyikannya, riang yang bermaklumat dengan tujuh perkataan yang terkenal, menyebabkan keputusan Mahkamah Agung menyiarkan bahasa yang menyinggung perasaan.

Biro pahlawan mengalir juga menargetkan perkara-perkara seperti rasa malu yang tidak kena pada tempatnya, kemunafikan agama dan kebiasaan linguistik – mengapa, dia bertanya, adakah kita memandu di taman jalan dan taman di jalan masuk?

Carlin, yang mengalami masalah jantung, pergi ke St John’s Health Center di Santa Monica pada petang Ahad yang mengadu kesakitan dada dan meninggal pada petang itu, kata pengamalnya, Jeff Abraham. Dia telah tampil pada hujung minggu lalu di Casino Orleans dan Hotel di Las Vegas.

“Dia seorang jenius dan saya akan merinduinya dengan penuh kasih sayang,” Jack Burns, yang merupakan separuh lagi komedi bersama Carlin pada awal 1960-an, memberitahu The Associated Press.

Pelakon Ben Stiller memanggil Carlin sebagai “gaya yang sangat berpengaruh dalam komedi berdiri. Dia mempunyai fikiran yang luar biasa, dan humornya berani, dan sentiasa mencabar kita untuk melihat diri kita dan mempersoalkan sistem kepercayaan kita, sambil menjadi sangat menghiburkan. Dia adalah salah seorang pemain hebat. “

Carlin sentiasa melanggar sempadan komedi dan bahasa yang diterima, khususnya dengan rutinnya pada “Tujuh Kata” – semuanya pantang larang pada siaran TV hingga ke hari ini.

Apabila dia mengucapkan tujuh ketujuh dalam pertunjukan di Milwaukee pada tahun 1972, dia ditangkap atas tuduhan mengganggu keamanan, dibebaskan dengan jaminan $ 150 dan dibebaskan apabila seorang hakim Wisconsin menolak kes itu, mengatakan ia adalah sombong tetapi memetik ucapan bebas dan kekurangan gangguan.

Apabila kata-kata itu dimainkan kemudian di stesen radio New York, mereka membuat keputusan Mahkamah Agung pada tahun 1978 untuk menegakkan kuasa kerajaan untuk mengawal stesen untuk penyiaran bahasa yang menyinggung perasaan semasa waktu kanak-kanak mungkin mendengar.

“Jadi nama saya adalah nota kaki dalam sejarah undang-undang Amerika, yang saya sebaliknya berbangga,” katanya kepada The Associated Press pada awal tahun ini.

Hos pertama “Saturday Night Live”
Walaupun reputasinya sebagai tidak sopan, Carlin menjadi jual televisyen selama beberapa dekad, berkhidmat sebagai tuan rumah debut “Saturday Night Live” pada tahun 1975 – mencatat di laman webnya bahawa dia “dimuatkan pada kokain sepanjang minggu” – dan muncul beberapa 130 kali pada “The Tonight Show.”

Beliau telah menghasilkan 23 komedi album, 14 spesial HBO, tiga buku, beberapa rancangan TV dan muncul dalam beberapa filem, dari spesial komedi sendiri untuk “Pengembaraan Cemerlang Bill dan Ted” pada tahun 1989 – bukti dari rangkaian satira dan budaya ulasan untuk kegelisahan benar (dan kadang-kadang memukul semua mata dalam satu stroke).

“Kenapa mereka mengunci bilik mandi gas?” Dia pernah merenung. “Adakah mereka takut seseorang akan membersihkan mereka?”

Dalam salah satu rutinnya yang paling terkenal, Carlin mengamuk terhadap eufemisme yang dikatakannya telah menjadi begitu meluas sehingga tidak ada seorang pun yang boleh “mati”.

“‘Lebih tua’ terdengar sedikit lebih baik daripada ‘lama,’ bukan ?,” katanya. “Bunyi seperti itu mungkin bertahan lebih lama lagi. … Saya semakin tua. Dan ianya OK. Kerana terima kasih kepada ketakutan kita mati di negara ini, saya tidak perlu mati – saya akan ‘lenyap.’ Atau saya ‘tamat’, seperti langganan majalah. Sekiranya ia berlaku di hospital, mereka akan memanggilnya sebagai ‘episod terminal’. Syarikat insurans akan merujuknya sebagai ‘hasil penjagaan pesakit negatif’. Dan jika ia adalah hasil daripada penyelewengan, mereka akan mengatakan ia adalah ‘misadventure terapeutik. “‘

Dia memenangi empat Anugerah Grammy, masing-masing untuk album komedi yang terbaik, dan dicalonkan untuk lima anugerah Emmy. Pada hari Selasa, ia diumumkan bahawa Carlin telah dianugerahi Hadiah Tahunan Mark Twain ke-11 untuk American Humor, yang akan disampaikan pada 10 November di Washington dan disiarkan di PBS.

“Tidak ada yang lebih lucu daripada George Carlin,” kata Judd Apatow, pengarah komedi hit baru-baru ini seperti “Knocked Up” dan “The 40-Year-Old Virgin.” “Saya menghabiskan separuh zaman kanak-kanak saya di bilik saya mendengar rekodnya yang mengalami kegembiraan. Dan dia begitu baik kerana dia lucu. “

Carlin memulakan kerjayanya di litar kelab malam tradisional dalam kot dan tali leher, berpasangan dengan Burns untuk menayangkan pertunjukan permainan TV, berita dan filem. Mungkin walaupun jiwa yang melarang, “George agak konservatif ketika saya berjumpa dengannya,” kata Burns, menggambarkan dirinya sebagai lebih tersendiri dari kedua-dua mereka. Ia adalah satu tahap pemisahan yang akan terbalik apabila mereka menyerang Lenny Bruce, komik kejutan yang asal, pada awal tahun 60-an.

“Kami sedang bekerja di Chicago, dan kami pergi untuk melihat Lenny, dan kami kedua-dua ditiup,” kata Burns, mengingatkan masa ini sebagai permulaan akhir untuk kerjasama mereka (walaupun bukan persahabatan dekat mereka). “Ia adalah epiphany untuk George. Komedi yang kami lakukan pada masa itu tidak betul-betul pecah, dan George tahu bahawa dia mahu pergi ke arah yang berbeza. “

Arah itu akan membuat Carlin sebagai pengulas sosial dan ahli falsafah sebagai pelawak, kedudukan yang akan digemari selama bertahun-tahun.

Mengambil ‘kelucian’“Seluruh masalah dengan idea ini tentang kelucian dan keji, dan semua perkara ini – bahasa yang tidak baik dan apa sahaja – semuanya disebabkan oleh satu perkara asas, iaitu: tahyul agama,” Carlin memberitahu AP dalam wawancara pada tahun 2004. “Ada idea bahawa tubuh manusia entah bagaimana jahat dan buruk dan ada bahagian-bahagian yang sangat jahat dan buruk, dan kita harus malu. Ketakutan, rasa bersalah dan rasa malu dibina dalam sikap terhadap seks dan badan. … Ini tercermin dalam larangan dan tabau ini yang kita ada. “

Carlin dilahirkan pada 12 Mei 1937, dan dibesarkan di bahagian Morningside Heights di Manhattan, yang dibesarkan oleh seorang ibu tunggal. Selepas tamat sekolah menengah di kelas kesembilan, beliau menyertai Angkatan Udara pada tahun 1954. Beliau menerima tiga mahkamah tentera dan banyak hukuman disiplin, menurut laman web rasminya.

Semasa di Tentera Udara, dia mula bekerja sebagai joki cakera luar di sebuah stesen radio di Shreveport, La., Dan selepas menerima pelepasan umum pada tahun 1957, telah mengambil kerja pengumuman di WEZE di Boston.

“Dilancarkan selepas tiga bulan untuk memandu van berita mudah alih ke New York untuk membeli periuk,” kata laman webnya.

Dari situ, dia pergi ke kerja pada peralihan malam sebagai deejay di sebuah stesen radio di Fort Worth, Texas. Carlin juga bekerja dengan pelbagai pekerjaan sementara termasuk organ karnival dan pengarah pemasaran untuk kacang yang rapuh.

Mendapatkan rehatnya pada Jack PaarPada tahun 1960, dia meninggalkan Burns, kawan radio Texas, untuk Hollywood untuk mengejar kerjaya kelab malam sebagai pasukan komedi Burns & Carlin. Dia meninggalkan dengan $ 300, namun rehat pertamanya muncul beberapa bulan kemudian apabila kedua-duanya muncul pada “Tonight Show” Jack Paar.

Carlin berkata beliau berharap untuk mencontohi wira zaman kanak-kanaknya, Danny Kaye, pelawak berambut getah yang baik yang memerintah dekad Carlin dibesarkan pada tahun 1950-an – dengan mencerminkan humor pintar tetapi lembut.

Ia tidak berfungsi untuknya, dan pasangan itu berpecah pada tahun 1962.

“Saya melakukan komedi dangkal yang menghiburkan orang yang tidak begitu peduli: Pengusaha, orang di kelab malam, orang konservatif. Dan saya telah melakukan itu untuk 10 tahun yang lebih baik apabila akhirnya saya menyedari bahawa saya berada di tempat yang salah melakukan perkara-perkara yang salah untuk orang yang salah, “kata Carlin baru-baru ini ketika dia bersedia untuk kehadiran HBO ke-14 nya,” Ini Bad For Ya. “

Akhirnya Carlin kehilangan penampilan berupa buttoned-up, memihak kepada janggut, ekor kuda dan pakaian hitam-hitam yang mana dia terkenal.

Tetapi walaupun dengan bengkok komedi yang jelasnya dewasa, Carlin tidak pernah kehilangan rasa seperti kanak-kanak yang menyedihkan, malah menyuarakan projek mesra kanak-kanak seperti episod rancangan TV “Thomas the Tank Engine and Friends” dan bus Volkswagen yang fillless Fillmore pada 2006 Pixar hit “Kereta.”

Isteri pertama Carlin, Brenda, meninggal pada tahun 1997. Dia selamat oleh isteri Sally Wade; anak perempuan Kelly Carlin McCall; menantu lelaki Bob McCall; saudara Patrick Carlin; dan kakak ipar Marlene Carlin.